29 Οκτωβρίου 2021

Ισορροπήστε ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή

 


Η προσωπική και η επαγγελματική ζωή θεωρούνται θεμέλιοι λίθοι της καθημερινότητας και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ευτυχία μας. Η εξισορρόπηση των απαιτήσεων αυτών των τομέων της ζωής μας,  μπορεί ν’ αποδειχθεί μια δύσκολη υπόθεση. Ίσως αν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε τρόπους να πετύχουμε την ισορροπία ανάμεσα στον επαγγελματικό και προσωπικό χώρο.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή δεν υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος, ούτε μια μαγική φόρμουλα. Οι συνθήκες εργασίας και οι οικογενειακές υποχρεώσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα: πόσα παιδιά έχουμε, σε ποια ηλικία βρίσκονται, ποιες ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες παρακολουθούν, αν έχουμε υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο, ποια είναι η φύση της δουλειάς μας, αν έχουμε ελαστικό ωράριο, αν υπάρχει δυνατότητα γονικής άδειας και όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη μας και την προσωπικότητα, τις απόψεις και τη στάση μας απέναντι στα πράγματα.

Χρειάζεται λοιπόν ν’ αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που λειτουργεί για μας σε κάθε περίσταση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ελισσόμαστε με επιτυχία ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογενειακής κι επαγγελματικής μας ζωής.

Παρακατω θα βρειτε τροφη για σκεψη και ιδεες προς πιθανη υλοποιηση.

Κάποιες από τις ιδέες μπορεί να τις έχετε ήδη ενσωματώσει στην καθημερινότητά σας, αλλά αν εξακολουθείτε να νιώθετε εξαντλημένοι, απομακρυνθείτε λιγάκι από το πρόβλημα και σκεφτείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε διαφορετικά τα πράγματα ώστε να βοηθηθείτε. Μπορείτε για παράδειγμα, να εστιάσετε την  προσοχή σας σε μια από τις δραστηριότητες στη λίστα των καθημερινών υποχρεώσεών σας  πριν πάτε στην επόμενη και αυτή η διαδικασία να σας δώσει λύσεις για πιο αποτελεσματική και γρήγορη ανταπόκριση σε αυτές.

  1. Ποια μοτίβα συμπεριφοράς επαναλαμβάνετε;
    Προσπαθήστε να εντοπίσετε συνειδητά ποιες είναι οι εστίες έντασης και σύγκρουσης ανάμεσα στη δουλειά και την οικογενειακή σας ζωή, όπως η πίεση χρόνου, οι απαιτήσεις και η συμπεριφορά σας και σκεφτείτε εναλλακτικές στρατηγικές για να αποφύγετε τέτοια φαινόμενα.
  2. Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα
    Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των άλλων διαφοροποιούν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής μας. Σκεφτείτε πώς  μπορείτε  να επιστρατεύσετε στο σπίτι τις ικανότητες που σας κάνουν να ξεχωρίζετε στον εργασιακό σας χώρο και χρησιμοποιείστε επιτυχημένες τακτικές της οικογενειακής ζωής στη δουλειά σας.
  3. Βρείτε χρόνο για διασκέδαση
    Τα θετικά συναισθήματα είναι μεταδοτικά και συντελούν στο να γίνουμε περισσότερο επινοητικοί, ελαστικοί και ανοιχτόμυαλοι ώστε να λύνουμε τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά. Ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση για διασκέδαση στη δουλειά ή στο σπίτι, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να εισάγετε διασκεδαστικές δραστηριότητες και στα δυο περιβάλλοντα γιατί είναι μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική τακτική!
  4. Κάντε συνεργασίες
    Η επικοινωνία με τους άλλους είναι σημαντικός παράγοντας ευτυχίας γιατί  είναι απαραίτητο να στηρίζουμε άλλους και να νιώθουμε ότι μας στηρίζουν ως μέλη μιας κοινότητας. Ποιος άλλος στο περιβάλλον σας έχει παρόμοιες υποχρεώσεις με τις δικές σας; Υπάρχει τρόπος να αλληλοβοηθηθείτε, για παράδειγμα να κρατάτε εναλλάξ η μια τα παιδιά της άλλης μειώνοντας το χρηματικό κόστος; Ποιον μπορείτε να καλέσετε όταν παραστεί ανάγκη; Όταν μπορεί να χρειαστεί να πάρει κάποιος τα παιδιά από το σχολείο αν αργήσετε στη δουλειά; Εσείς πώς μπορείτε να βοηθήσετε άλλους; Μπορείτε να φτιάξετε ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας με τους άλλους γονείς στο σχολείο για τις φορές που κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο;
  5. Κάντε τα όριά σας σαφή σε όλους
    Δεν είναι εύκολο, ειδικά σε κάποιες δουλειές, αλλά το να θέτουμε σαφή όρια ανάμεσα στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, την επαγγελματική μας ζωή και τον προσωπικό μας χρόνο μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ αποτελεσματική τακτική εξισορρόπησης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.Συχνά, ο ποιοτικός χρόνος κάνει τη διαφορά. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η συγκέντρωση στο παρόν μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους σε σχέση με την ανησυχία για το παρελθόν ή το μέλλον. Κάποιους ανθρώπους τους εξυπηρετεί ν’ αφοσιώνονται στις εργασιακές τους ασχολίες στη δουλειά και να κλείνουν τα πάντα, τηλέφωνα και ηλεκτρονικό υπολογιστή, όταν φτάνουν στο σπίτι. Είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα στον εργασιακό χώρο να εργάζεστε μόνοι απρόσκοπτα, όταν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο και να γίνεστε διαθέσιμοι σε άλλους όταν πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά σας.
  6. Προσωπικός χρόνος
    Έρευνες δείχνουν ότι το ν’ απολαμβάνουμε λίγο προσωπικό χρόνο και χώρο είναι σημαντικό για την ευημερία μας και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον μας. Και δε χρειάζεται καν να είναι πολύς. Για παράδειγμα δέκα λεπτά αυτοσυγκέντρωσης ή είκοσι λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να διαφοροποιήσουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειά σας, τη συναισθηματική σας κατάσταση και τη δυνατότητα προσαρμογής σας στις συνθήκες. Βάλτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί ή ένα χόμπι ακόμα κι αν είναι για μια ώρα την εβδομάδα.
  7. Εκμεταλλευτείτε τα δυνατά σας σημεία
    Με ποιο τρόπο μπορείτε να βάλετε σε χρήση τις ικανότητές σας στα απαιτητικά προγράμματα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής; Οι ερευνητές λένε ότι είμαστε πιο αποτελεσματικοί όταν χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας γιατί μας αρέσουν οι προκλήσεις, παίρνουμε ικανοποίηση και έτσι μπορούμε να νιώσουμε γεμάτοι ενέργεια.
  8. Δουλέψτε με το σύντροφό σας ως ομάδα
    Με ποιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ιδέες με το σύντροφό σας για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητά σας στη δουλειά και στο σπίτι και ν’ αυξήσετε τα επίπεδα ευτυχίας σας, έτσι ώστε να ισχυροποιείτε τη σχέση  σας μαζί του; Μπορείτε να στηρίζετε ο ένας τον άλλο με τρόπο που να είστε και οι δυο ευχαριστημένοι; Η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού  είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας κι έτσι είναι απαραίτητο να εστιάζετε στην ενδυνάμωση και τον εμπλουτισμό της.
  9. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας
    Είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τα πράγματα που αξιολογούμε ως σημαντικά, αλλά συχνά μέσα στον «πυρετό» της καθημερινότητας μας διαφεύγει η ιεράρχηση της σημασίας των πραγμάτων. Όμως ο χρόνος που αφιερώνουμε στο καθετί και οι καθημερινές μας πράξεις και αποφάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο νιώθουμε ευτυχείς.
  10. Συνεργαστείτε με τον εργοδότη σας
    Κάποιοι εργοδότες προσφέρουν ελαστικό ωράριο, δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, πρόσβαση ή και κάλυψη εξόδων παιδικού σταθμού και ενσωματώνουν αυτές τις παροχές στην κουλτούρα της επιχείρησής τους ώστε ν’ απασχολούν ένα χαρούμενο, παραγωγικό και δημιουργικό εργατικό δυναμικό. Όμως κάθε εργαζόμενος αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις και έτσι ίσως είναι βοηθητικό ν’ απευθυνθείτε στον υπεύθυνο προσωπικού σχετικά με το πώς θα μπορούσατε ν’ αυξήσετε την αποδοτικότητά σας στη δουλειά, να βελτιώσετε τις συνεργασίες σας και να μοιραστείτε ιδέες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στον οργανισμό.

Πηγή: http://www.actionforhappiness.org
Επιμέλεια – Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: