24 Οκτωβρίου 2021

Τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος στην υγεία


Πρωινό ξύπνημα: για κάποιους αυτές οι δύο οι λέξεις ηχούν σαν ένα πραγματικό μαρτύριο, καθώς δεν μπορούν να διανοηθούν πώς πρέπει να αφήσουν το ζεστό τους κρεβάτι από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Και ενώ μπορεί πολλοί παράγοντες όπως μια κρύα μέρα, η κατάθλιψη, η κούραση και το στρες ή τα ξενύχτια να μας κρατήσουν περισσότερο στο κρεβάτι ήρθε η ώρα να δούμε τα πολλά και σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει το πρωινό ξύπνημα!

1. Μας απαλλάσσει από το άγχος

Είναι πολύ απλό, όταν ξυπνάμε νωρίς το πρωί έχουμε όλη τη μέρα μπροστά μας! Οπότε κερδίζουμε ευκολότερα επιπλέον πολύτιμο χρόνο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως επιθυμούμε χωρίς να αγχωνόμαστε ότι δεν θα προλάβουμε να κάνουμε ό,τι έχουμε προγραμματίσει!

Με λίγη καλή οργάνωση μπορούμε να βελτιώσουμε το πρόγραμμά μας και να του προσθέσουμε δραστηριότητες που ακολουθούσαμε αν ξυπνούσαμε πιο αργά!

2. Έχουμε περισσότερες επιλογές

Σε συνέχεια του προηγούμενου οφέλους, ξυπνώντας πρωί-πρωί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα μας ενδιαφέρει και να την πραγματοποιήσουμε! Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλούσιο πρωινό, να κάνουμε πρωινή γυμναστική, να πάμε μία όμορφη βόλτα απολαμβάνοντας την ηρεμία των πρωινών ωρών που δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος στο δρόμο, να πάμε για ψώνια! Μέχρι και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ γίνονται πολύ πιο γρήγορα το πρωί καθώς τότε είναι άδειο !

3.Είμαστε πιο αισιόδοξοι

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να ξυπνάμε πρωί και να απολαμβάνουμε τον ήλιο. Όσο νωρίτερα καταφέρουμε ξυπνήσουμε τόσο πιο αισιόδοξοι θα είμαστε και θα αντιμετωπίζουμε το κάθε εμπόδιο με θετικότερη διάθεση.

4. Είμαστε πιο αποδοτικοί

Το μυαλό μας είναι ακόμα ξεκούραστο και χωρίς τα διάφορα άγχη της μέρας. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα ή πόρτες να χτυπάνε κι οι δρόμοι ακόμα δεν έχουν κίνηση! Γι’ αυτό και μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα σε οποιαδήποτε απαιτητική πνευματική δραστηριότητα.

Μπορούμε να μελετήσουμε χωρίς πρόβλημα για τη σχολή μας ή να είμαστε αποδοτικότεροι στην εργασία μας.

5. Είμαστε πιο υγιείς

Ο οργανισμός έχει ξεκουραστεί αρκετά, έχει ανανεωθεί και δεν χρειάζεται περισσότερο ύπνο. Αυτό όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της γήρανσης και για τη μείωση της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών ή παθήσεων που σχετίζονται με το στρες ή με την έλλειψη ύπνου.

Πώς όμως να ξυπνάμε νωρίτερα;

Για αρχή δεν χρειάζεται άγχος, όλα είναι θέμα προσαρμογής και συνήθειας. Το σημαντικό είναι να κάνουμε βήμα-βήμα κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμά μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν:

  • Να μην εξαντλούμε τον οργανισμό μας και να αποφεύγουμε τα ξενύχτια. Αν νιώθουμε κουρασμένοι δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε εύκολα νωρίς ή δεν πρόκειται να είμαστε αρκετά αποδοτικοί κατά τη διάρκεια της μέρας.
  • Να βάζουμε κάθε μέρα το ξυπνητήρι να χτυπά ένα τέταρτο νωρίτερα. Σιγά-σιγά θα δούμε πώς θα καταλήξουμε να ξυπνάμε σημαντικά νωρίτερα από πριν.
  • Να βάλουμε πολλά επαναλαμβανόμενα ξυπνητήρια για να μας υπενθυμίζουν να σηκωθούμε.
  • Να ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα που πραγματικά μας αρέσει νωρίς το πρωί. Αυτό θα μας δώσει το κίνητρο να σηκωθούμε πιο νωρίς αλλά και πιο ευχάριστα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: