18 Οκτωβρίου 2021

Το χάπι της Merck κατά της Covid, τα γενόσημα και οι παγκόσμιες ανισότητες


Το σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας να χορηγήσει αμέσως μόλις πάρει την έγκριση από τις αρμόδιε αρχές, επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα για μεγαλύτερη ισονομία στους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι πιο φτωχές χώρες έχουν μείνει απελπιστικά πίσω στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει λάβει διπλή δόση, κάτι που δημιουργεί τεράστιες ανάγκες για χορήγηση θεραπειών που θα κρατήσουν τους πολίτες εκτός νοσοκομείων.

Η Merck έχει καταθέσει από τις 11 Οκτωβρίου αίτηση για αδειοδότηση στο πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ το χάπι θα μπορούσε να πάρει έγκριση μέχρι τον Δεκέμβριο. 

Η εταιρεία έχει δώσει ήδη άδεια για την παραγωγή αρκετών γενοσήμων της molnupiravir, ωστόσο ξένοι αξιωματούχοι υγείας υποστηρίζουν ότι ακόμη και αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να φτάσει το φάρμακο σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ η γραφειοκρατία σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η Merck φέτος σκοπεύει να παράξει δέκα εκατομμύρια θεραπείες με το χάπι αυτό, το οποίο λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, και άλλα 20 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα, οι συμφωνίες για γενόσημα με οκτώ φαρμακευτικές από την Ινδία μπορεί να επιτρέψουν φθηνότερες εκδοχές του φαρμάκου να φτάσουν σε φτωχότερες χώρες, ανάμεσά τους και εκείνες της Αφρικής. 

Αυτή είναι μια κίνηση που διεθνείς αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικά θετική, ωστόσο, επισημαίνεται πως όσο τα πλούσια κράτη συνάπτουν συμφωνίες για την molnupiravir, μεγαλώνει η ανησυχία για το ποιες χώρες μπορεί να αποκλειστούν ξανά.

Ήδη, εκτός από τις ΗΠΑ που έχουν εξασφαλίσει αρκετά εκατομμύρια δόσεις, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία έχουν ανακοινώσει ότι έχουν συμφωνήσει ή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη Merck, ενώ η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συμφωνία μόλις λάβει το πράσινο φως από τον ΕΜΑ. 

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: