20 Νοεμβρίου 2021

Η Ιρλανδία, με ποσοστό εμβολιασμού 93%, επιστρέφει σε μερικό lockdown

 


Εν μέσω ενός τέταρτου κύματος λοιμώξεων που πλήττει την Ιρλανδία, η οποία έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη νέους περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid, τη στιγμή που πολλοί ανησυχούν ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρη εθνικό lockdown πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ σήμερα, Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον το 93% του πληθυσμού της Ιρλανδίας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό καθιστά την Ιρλανδία μεταξύ των πιο εμβολιασμένων χωρών στον κόσμο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Αυστρία, τα ποσοστά μόλυνσης εξακολουθούν να αυξάνονται.

Οι νέοι περιορισμοί, τους οποίους η κυβέρνηση ονομάζει μερικό lockdown, περιλαμβάνουν πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα, νέες οδηγίες για «εργασία από το σπίτι» που ενθαρρύνουν όλους όσοι είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι, καθώς και αυστηρότερη εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων δελτίων Covid - που θα επιβάλλεται πλέον από τον νόμο η επίδειξή τους στους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Με την άφιξη της εορταστικής περιόδου, η μεταμεσονύχτια απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη - δεδομένου ότι θα πλήξει τις παμπ, τα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης.

Ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία των μπαρ, η Ομοσπονδία Οινοπαραγωγών της Ιρλανδίας (VFI), που εκπροσωπεί περίπου 4.000 Ιρλανδούς ιδιοκτήτες παμπ (ή τελώνες), αντέδρασε ως εξής:

«Η είδηση ​​ότι οι περιορισμένες ώρες συναλλαγών πρόκειται να επαναφερθούν είναι μια εξαιρετικά απογοητευτική εξέλιξη για τις παμπ και τα νυχτερινά κλαμπ, πολλά από τα οποία θα αναγκαστούν τώρα να κλείσουν μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία τους».

Στη δήλωση διευκρινίζεται ότι «η απόφαση να τεθεί μια νέα ώρα κλεισίματος τα μεσάνυχτα θα κλείσει ουσιαστικά πολλές μεταμεσονύχτιες παμπ και νυχτερινά κέντρα. Θα περιορίσει επίσης σοβαρά άλλα καταστήματα την πιο κρίσιμη περίοδο του χρόνου».

Πολλά από αυτά τα καταστήματα έχουν ήδη επιβιώσει πάνω από έναν χρόνο αναγκαστικού κλεισίματος από την αρχή της πανδημίας, η οποία έχει καταστρέψει τον κλάδο της φιλοξενίας, που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει.

Πολλοί Ιρλανδοί αξιωματούχοι και ειδήμονες κατηγορούν τους μη εμβολιασμένους, παρότι τα κύρια μέσα ενημέρωσης όπως το Sky News επισημαίνουν το προφανές: Η επίπτωση της νόσου σε 14 ημέρες ανέρχεται σήμερα σε 959 ανά 100.000 άτομα.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχουν έναν από τους πιο εμβολιασμένους πληθυσμούς, με περίπου το 93% όλων των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, βλέπουμε μια κοινωνία που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών να βιώνει μια ανεξέλεγκτη αύξηση του ιού, αλλά οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να προτείνουν τις ίδιες απλοϊκές «λύσεις»: περισσότεροι περιορισμοί, περισσότερα εμβόλια, λιγότερη ελευθερία.

 ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: