20 Νοεμβρίου 2021

Η σημασία του πρωινού γεύματος


 Το πρωινό θεωρείται ως το πρώτο γεύμα της ημέρας, ανάλογα με τον ορισμό διαφόρων ερευνών, το οποίο καταναλώνεται πριν ή κατά την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων, μέσα σε 2 ώρες από το ξύπνημα, τυπικά όχι μετά τις 10 το πρωί (The Journal of Nutrition, January 2011).

Μελέτες σε παιδιά και ενηλίκους δείχνουν ότι τόσο η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού (σύγκριση ατόμων που κατανάλωναν πρωινό σε σχέση με άτομα που το παρέλειπαν) όσο και η σύνθεση του πρωινού γεύματος είχε σημαντικές επιδράσεις σε μια ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με τον έλεγχο της όρεξης καθώς και των έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος και η ποιότητα των διατροφικών επιλογών (σιτηρά ολικής αλέσεως  πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, φρούτα και γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) χαμηλά σε λιπαρά σχετίζονται με μηχανισμούς που ελέγχουν τα επίπεδα της όρεξης και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι το πρωινό και η ποιότητα του σχετίζεται με την εκδήλωση παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) (The Journal of Nutrition, January 2011).

Άτομα που καταναλώνουν δημητριακά (μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση) ή ψωμάκια πρωινού έχουν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος : Β/Υ2) από εκείνους που παραλείπουν το πρωινό ή επιλέγουν κρέας και αυγά για πρωινό. Η παράλειψη πρωινού λοιπόν,  η κατανάλωση γεύματος «στο πόδι» καθώς και τροφές υψηλές σε λιπαρά δεν βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους (μελέτη NHANES III, Journal of the American college of Nutrition, August 2003).

Η κατανάλωση πρωινού ωφελεί την πνευματική απόδοση και ενισχύει την μνήμη, καθώς η γλυκόζη στο αίμα αυξάνει. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι και άλλοι μηχανισμοί ενισχύουν το πνευματικό έργο (Danid Benton and Pearl Y Parker, The American Journal of Clinical Nutrition).

Η καλή μέρα λοιπόν..από το πρωινό φαίνεται.

Μαρία Λουκάκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: