7 Νοεμβρίου 2021

Κοιλιοκάκη, η “ύπουλη νόσος”-Σακλά Σοφία,Κλινική Διαιτολόγος,


 Η κοιλιοκάκη είναι νόσημα αυτοάνοσο και πρόκειται για δυσανεξία στη γλουτένη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές μελέτες 1 στα 100 άτομα πάσχει από κοιλιοκάκη αλλά συνήθως το αγνοεί. Η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική συνήθως ασθένεια που προκαλείται από την δυσανοχή στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη προκαλεί καταστροφή του βλεννογόνου του έντερου και με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται η ολοκλήρωση της πέψης και η απορρόφηση ζωτικών για την υγεία διατροφικών συστατικών. Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει τα έξης: Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, Φαρίνα,  Αλεύρι ολικής άλεσης, Σιμιγδάλι, Ντίκελ , Κριθάρι, Σίκαλη, Σιτάρι…..όπως επίσης κ τρόφιμα που περιέχουν κρυφές ποσότητες με τα παραπάνω συστατικά όπως: Μπίρα, Ψωμιά, Κέικ, Πίτες, Μπισκότα, Κράκερ, Ζαχαρωτά, Δημητριακά, Κρουτόν, Προτηγανισμένες πατάτες, Σάλτσες, Αλλαντικά, Ζυμαρικά, Επεξεργασμένο κρέας κονσέρβας, Ντρέσινκ, Σως κ σόγια σως, Σνακ όπως πατάτας, τιρτίρια, Σούπες κ βάσεις για σούπες, Λαχανικά σε σως……..

Στη δίαιτα χωρίς γλουτένη επιτρέπονται τα έξης: Όσπρια, Ξηροί καρποί, Αυγά, Κρέατα, Ψαρί, Πουλερικά, Φρούτα, Λαχανικά, τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης αμυλούχα κ δημητριακά όπως: Φαγόπυρος, Κινόα, Καλαμπόκι και Καλαμποκάλευρο, Λινάρι, Αλεύρι από ρύζι, σόγια πατάτας, φασόλια, Ρύζι, Αλεύρι Ζέας… Διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά κάθε συσκευασίας για ίχνη γλουτένης που κάποια περιέχουν. Το πλέον καθοριστικό μετρό για την πρόληψη της πάθησης είναι η σωστή διατροφή με τα επιτρεπόμενα και χωρίς γλουτένη τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: