Στη νοτιοδυτική Νορβηγία, ο λαβύρινθος των φιόρδ Lyse επιφυλάσσει για τους επισκέπτες του τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Τα φιόρδ Lyse φτάνουν σε μήκος τα 40χλμ. και είναι περικυκλωμένα από βουνά που απέκτησαν την εντυπωσιακή μορφή τους κατά τη διάρκεια των παγετώνων. Η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Rogaland και η μεγαλύτερη πόλη της, το Stavanger, βρίσκεται 50χλμ. από το Preikestolen. Για περισσότερα από 150 χρόνια οι επισκέπτες συρρέουν στο Preikestolen, που σημαίνει «ο βράχος της προσευχής» ή ο «άμβωνας του κήρυκα». Η ονομασία του οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι εκεί τελούνταν στο παρελθόν θυσίες. Πρόκειται για ένα βράχο που ορθώνεται στα 604 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και η κορυφή του είναι επίπεδη και σχεδόν τετράγωνη (25 επί 25μ). Από κάτω οι πλαγιές του βράχου είναι σχεδόν κάθετες, σαν να έχουν κοπεί με μαχαίρι.

Από το Stavanger μπορεί κανείς να προσεγγίσει το Preikestolen οδικώς ή εναλλακτικά να πάρει ένα καραβάκι μέχρι την πόλη Tau και από εκεί λεωφορείο ή ταξί μέχρι το Preikestolhytta. Εδώ αποβιβάζουν τους επισκέπτες και τα τουριστικά λεωφορεία από το Stavenger που τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελούν συχνά δρομολόγια. Για να απολαύσει, όμως, κανείς τη θέα από την κορυφή του βράχου πρέπει να ακολουθήσει το ορεινό μονοπάτι μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Preikestolhytta. Η πεζοπορία μπορεί να μην καταλήγει σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, έχει όμως, πολλές εναλλαγές στην κλίση (τις ανηφόρες τις διαδέχονται κατηφόρες και αντίστροφα) που ανεβάζουν το βαθμό δυσκολίας της.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά τους 130.000. Οι περισσότεροι κάνουν κρουαζιέρα στα φιόρδ με πλοία που ξεκινούν από το Stavanger και σταματούν σε πολλές πόλεις και χωριά κατά μήκος των φιορδ. Το χειμώνα και την άνοιξη, η διαδρομή για το Preikestolen είναι σχεδόν απαγορευτική, καθώς γεμίζει με χιόνι και πάγο και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.