20 Νοεμβρίου 2021

Νέα Μέτρα: Τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τον αποκλεισμό


Σε σειρά νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Πέμπτης.

Μεταξύ αυτών, η επέκταση των περιορισμών εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, που ενώ αρχικά δημιούργησε απορίες, σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει, ακολούθησε διευκρίνιση, με την οποία κατέστη σαφές σε ποιους χώρους μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έτσι από την Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορούν να εισέρχονται σε αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κλπ), σε φαρμακεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εκπαίδευση, σε χώρους εργασίας και χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τους ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα γίνεται πλέον η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους, μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, γυμναστήρια και γήπεδα.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εντατικοποίηση των ελέγχων θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.


Αλλαγή ωραρίου σε χώρους εργασίας και λιανεμπόριο

Στους χώρους εργασίας, από τις 22/11 θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.
Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα (22/11):
Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.
Στο λιανεμπόριο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κάθε ημέρα από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές.

Σημειώνεται ότι ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε πως στους ελέγχους των πιστοποιητικών που θα γίνονται στις επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιδεικνύεται και το πιστοποιητικό και ένα έγγραφο για ταυτοπροσωπία, όπως ταυτότητα.
Τα στοιχεία ελέγχων και παραβάσεων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία με τους αριθμούς των ελέγχων, των παραβάσεων των μέτρων, των προστίμων και των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: