11 Νοεμβρίου 2021

ΙΣΤΟΡΙΚΑ-Βαλέρια Μεσσαλίνα: ο μύθος γύρω από την αδίστακτη αυτοκράτειρα


 Η Βαλέρια Μεσσαλίνα ήταν μία από τις συζύγους του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κλαύδιου. Γόνος της γενιάς των Ιουλίων, ήταν μία δυναμική και αδίστακτη γυναίκα, σύμβολο της ματαιοδοξίας και της ανηθικότητας μέσα στην ιστορία. Η ζωή  της θυμίζει αρχαιοελληνικό μύθο όπου η νέμεσις ακολουθεί την ύβρι και ο ήρωας βρίσκει ένα τραγικό τέλος. Χειραγωγώντας συνεχώς τον σύζυγό της Κλαύδιο, πατούσε επί πτωμάτων για να ικανοποιήσει τα δικά της συμφέροντα, μέχρι που υπερεκτιμώντας τη δύναμη της επιρροής της έφτασε να τυφλωθεί από τα ανεξέλεγκτα πάθη της. Οι φήμες της εποχής έχουν σχηματίσει γύρω από το όνομά της ένα γεμάτο ακολασίες πικάντικο μύθο που αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες αργότερα.

 Η νυμφομανής Μεσσαλίνα

Η ιστορία αποδίδει στη Μεσσαλίνα έντονη νυμφομανία και ανεξέλεγκτη σεξουαλικότητα. Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις του Κλαύδιου – εφόσον ήταν κάτι που μπορούσε να χειριστεί πολύ εύκολα – επιδιδόταν σε σεξουαλικές περιπέτειες, όταν ο αυτοκράτορας έφευγε από τη Ρώμη για τις κατακτητικές του εκστρατείες. Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή οργάνωνε πρωτοφανή όργια για την πόλη, διασκεδάζοντας με μονομάχους και αυλικούς κάθε νύχτα. Οι κατηγορίες, βέβαια, περί ακολασιών και υπερβολικής σεξουαλικής δραστηριότητας ήταν μία δοκιμασμένη τακτική στη Ρώμη και αποτέλεσμα πολιτικά υποκινούμενης εχθρότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο κύριες πηγές που περιγράφουν την υπερβολικά διακείμενη σεξουαλικότητα και ακολασία της Μεσσαλίνας. Την πρώτη ιστορία τη βρίσκουμε στο δέκατο βιβλίο της σειράς «Φυσική Ιστορία» του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, ο οποίος κάνει αναφορά για ένα μαραθώνιο σεξουαλικής αντοχής μεταξύ της Μεσσαλίνας και μίας διάσημης Ρωμαίας εταίρας. Ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους για το ποια θα συνευρεθεί με τους περισσότερους άνδρες μέσα σε 24 ώρες και φυσικά η αυτοκράτειρα βγήκε νικήτρια έχοντας καταφέρει να συνουσιασθεί με 25 παρτενέρ.

Μεσσαλίνα
     Η Μεσσαλίνα σε Οίκο Ανοχής

Η δεύτερη πηγή έρχεται από τον ποιητή Ιουβενάλιο σε μία περιγραφή του στην έκτη σάτυρα. Σύμφωνα με αυτήν, η αυτοκράτειρα φορώντας μία ξανθή περούκα, αρεσκόταν να παρουσιάζεται ως κοινή πόρνη σε χαμαιτυπεία της πόλης. Ήταν γνωστή με το όνομα «Λύκαινα». Άλλες φήμες την ήθελαν να έχει το δικό της «Οίκο Ανοχής» όπου αριστοκράτισσες της Ρώμης εκδίδονταν, με τη Μεσσαλίνα να εκμεταλλεύεται αργότερα αυτή τους τη δραστηριότητα για να τις εκβιάσει.

Η Νέμεσις

Το τέλος για τη Μεσσαλίνα άρχισε να φαίνεται όταν η άκρατη αλαζονεία της, ο έκλυτος βίος της και η αδίστακτη συμπεριφορά της συνάντησαν τον έρωτα. Ο Κλαύδιος ανεχόταν την ακόλαστη ζωή της ακόμα κι αν τα καμώματά της τον έκαναν περίγελο της Ρώμης. Οι αγαθοί ευπάτητοι, αλλά ήνηκεν η ώρα που ο αυτοκράτορας θα έβαζε ένα τέλος σε όλα αυτά.

Όταν το 48 μ.Χ η Μεσσαλίνα απέκτησε έναν καινούριο εραστή, το Συγκλητικό Γάιο Σίλιο – που μάλλον ερωτεύθηκε – αποφάσισε να τον παντρευτεί και να «βγάλει από τη μέση» τον Κλαύδιο. Όταν ο Κλαύδιος έφυγε για ακόμα μία από τις εκστρατείες του, εκείνη αφού έβαλε το Γάιο Σίλιο να χωρίσει τη σύζυγό του, σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Κλαύδιο στην επιστροφή του και  να ενθρονίσει εξ υφαρπαγής το γιο της, Βρετανικό. Έχοντας την υποστήριξη του Vigilae Prefectus και του επικεφαλής της αυτοκρατορικής σχολής μονομάχων, ο Γάιος Σίλιος νυμφεύθη

Δεν υπάρχουν σχόλια: