23 Νοεμβρίου 2021

"Αριάδνη": Βγήκε προς πώληση το μεγαλύτερο «πακέτο» κόκκινων δανείων

 
Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του μεγαλύτερου πακέτου κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, συνολικής απαίτησης 13,90 δισ. ευρώ, από την Τράπεζα της Ελλάδος και την PQH που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του Δημοσίου τα συγκεκριμένα ανοίγματα.

Πρόκειται για προβληματικές χορηγήσεις προερχόμενες από τις τράπεζες που δεν χαρακτηρίστηκαν συστημικές και τέθηκαν σε εκκαθάριση την προηγούμενη δεκαετία, υπό το βάρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και των συνεπακόλουθων ζημιών που εκμηδένισαν τα κεφάλαιά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της συναλλαγής με την κωδική ονομασία «Αριάδνη», αφορά κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και ακολουθεί το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι υπόλοιπες τράπεζες, μικρότερου μεγέθους, είναι οι εξής: Proton Bank, FBB, Πανελλήνια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Τι πωλείται

Την Τρίτη το πρωί η PQH εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 13,9 δισ. ευρώ από περίπου 100.000 δανειακές συμβάσεις.

Το 60% αυτών αφορά επιχειρηματικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι δάνεια λιανικής, κυρίως στεγαστικά. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς τα δάνεια στέγης συνοδεύονται από ακίνητα,  τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του τιμήματος πώλησης.

Όπως έγινε γνωστό, σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές με καταληκτική ημερομηνία 18/1/2022, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο το deal να κλείσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για τιτλοποίηση, αλλά για πώληση δανείων, που σημαίνει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως δικαιούχος του τιμήματος, θα λάβει μετρητά.

Θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του τμηματικά, σε βάθος τριετίας, με παροχή εγγυητικής επιστολής. Ωστόσο, όποιος πληρώσει εφάπαξ θα λάβει έκπτωση.

Αναμφίβολα, στη μάχη διεκδίκησης του Αριάδνη θα ριχτούν οι μεγάλοι παίκτες στον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Κι αυτό διότι όποιος αποκτήσει το πακέτο θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιό του, αλλάζοντας τις ισορροπίες στον κλάδο της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

 ΟΤ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: