17 Νοεμβρίου 2021

Η μαγεία της ελληνικής γλώσσας.ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"


1 Η λέξη «ἐλευθερία» προκύπτει «παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς», δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί».
(ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως)
«Ελευθερία» λοιπόν δεν είναι, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξεως, το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος, αλλά το να πράττεις εν γένει σύμφωνα με ό,τι σου γεννά έρωτα στην ψυχή σου…
Δεν αρκεί επομένως να μην είσαι υπόδουλος για να είσαι ελεύθερος. Πρέπει να βαδίζεις σύμφωνα με ό,τι έρωτα σου προκαλεί, δηλαδή σε ενθουσιάζει, ταράζει την ψυχή σου, σε οδηγεί στην δημιουργία και την υπέρβαση, σε συγκλονίζει… Ζώντας μία ζωή ρουτίνας και ημιμέτρων, ελεύθερος δεν είσαι… Πόρισμα: η ελληνική γλώσσα κρύβει νοήματα και έχει και φιλοσοφικό υπόβαθρο…

 2

Η λέξη χωρίζεται σε ( ΕΛΕΥΘΕ ) και ( ΡΙΟ ) . Απόλυτα αρχαία ελληνική ρίζα και των δυο συνθετικών ! το "Ελευθε" από το έλευσις - ελευθώ - ελευθήσσομαι - ήλθον κλπ ( περνώ εισέρχομαι κλπ) Ενώ το "Ρίον" η Χερσόνησος - το Χερσαίο στέρεο έδαφος - η Στεριά ( σήμερα λέμε ακρωτήριο - το άκρο του ΡΙΟΥ ) βλέπε Ομηρική φράση κλπ. Η φράση λοιπόν πρέπει να ήταν { ΕΛΕΥΘΕΣΤΕ ΡΙΟΝ ή ΕΛΕΥΘΗΣΑΤΕ ΡΙΟΝ} ή τέλος πάντων κάπως έτσι , εδώ είναι που χρειάζεται η βοήθεια των αρχαιολόγων - φιλολόγων ερευνητών. Τώρα ποιος θα μπορούσε να εκφωνεί αυτή την φράση, οπού στο πέρασμα των αιώνων να καταλήξει υψίστη έννοια για τους απανταχού καταπιεσμένους ανά τον κόσμο ?? Την φράση αυτή θα μπορούσε να την εκφωνεί μόνο κάποιος ηγέτης ομάδας που εισερχόταν από την θάλασσα προς την στεΡΙΑ - λιμάνι ! Είναι όμως δυνατόν ένας και μόνο άνθρωπος να εκφώνησε αυτή την φράση, να γεννήθηκε η λέξη Ελευθερία, και να παραμένει άγνωστο το όνομά του ? Το ποιο πιθανό είναι να πρόκειται για σταθερή φράση που έπαιζε σπουδαίο ρόλο σε κύριο τομέα της αρχαίας ελληνικής ζωής .! Γνωρίζουμε ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες ήταν απόλυτα συνυφασμένοι με την ναυτική ζωή . Οι ναυτικοί ήταν επιλεγμένοι ικανότατοι άνθρωποι εκ των πραγμάτων, δεδομένου οτι ακόμα και το κοντινότερο ταξίδι εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους . Η συνύπαρξη κατά την διάρκεια του ταξιδιού απαιτούσε απόλυτη πειθαρχία λιτότητα και περιορισμούς στο έπακρον ακόμη και στο νερό . Είναι ευνόητο ότι ένα πλοίο δεν είχε την ικανότητα να μεταφέρει πλεόνασμα εφοδίων διότι θα το αφαιρούσε από το ωφέλιμο εμπορικό του φορτίο. Κατά συνέπεια είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κατά την αναχώρηση και ιδιαίτερα κατά την ΠΡΟΣ-ΕΛΕΥΣΗ των πλοίων στον λυμένα οι γιορτές και οι τελετές ήταν μεγάλες .

Δεν υπάρχουν σχόλια: