16 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός – Γιατί οι γερμανόφωνοι είναι οι… βασιλείς των ανεμβολιαστών στην Ευρώπη

Κορωνοϊός – Γιατί οι γερμανόφωνοι είναι οι… βασιλείς των ανεμβολιαστών στην Ευρώπη

Μεταξύ των κρατών αυτών ξεχωρίζει το μπλοκ των γερμανόφωνων κρατών της κεντρικής Ευρώπης. Πραγματικά, όπως επισημαίνει και ο “Economist”, τα στοιχεία δείχνουν πως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν τον υψηλότερο αριθμό ανεμβολίαστων στη δυτική Ευρώπη, μια τάση μεταξύ των γερμανόφωνων κρατών που αφήνει εκτός μόνο το μικροσκοπικό Λίχτενσταϊν και το Λουξεμβούργο. Με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί σημαντικά προκαλώντας προβληματισμό στις αρχές εν όψει της χειμερινής περιόδου, η Αυστρία αναγκάστηκε ήδη από χθες, Δευτέρα, να επιβάλει μίνι lockdown στους ανεμβολίαστους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή οδεύει με όλο και πιο αυστηρά μέτρα και η Γερμανία.

Γερμανία: Οι αρνητές του AfD 

Η Καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να συζητήσει τη λήψη νέων μέτρων σε συνεδρίαση της με τους επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων την Πέμπτη, τα οποία φτάνουν μέχρι και την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους, ειδικά για την εορταστική περίοδο. Πιέζεται δε, από χθες κι από τις προτάσεις που ανακοίνωσαν τα τρία κόμματα που πιθανότατα θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, ήτοι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον… μπλόκο για τους ανεμβολίαστους ακόμη και στα μέσα μεταφοράς.

Στη Γερμανία οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται περίπου στο 30% του πληθυσμού, ένα τεράστιο ποσοστό για μια χώρα όπου εδρεύει μια από τις βασικές εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εμβολίων (η BioNTech). Πέραν αυτού δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου Forsa έδειξε πως, μεταξύ των ανεμβολίαστων που ρωτήθηκαν, το 65%(!) δήλωσε πως «σίγουρα» δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο και ένα 23% δήλωσε πως πιθανότατα δεν πρόκειται να το κάνει.

«Είναι τρομαχτικό, αγνοούν τελείως όλα τα επιχειρήματα και τα μέτρα για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο» σχολίασε ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκύλνερ, μιλώντας στο Economist.

Μια προσεκτικότερη, ωστόσο, ανάγνωση των επιμέρους στοιχείων της δημοσκόπησης ρίχνει περισσότερο φως, στην εύλογη απορία που δημιουργούν τα νούμερα αυτά. Στη Γερμανία, περίπου το 50% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση έχουν ψηφίσει το AfD, το ακροδεξιό ευρωφοβικό και ρατσιστικό κόμμα που είναι πιο ισχυρό στα ανατολικά κρατίδια της χώρας και περίπου το 15% ψήφισε υπέρ του Die Basis, του πολιτικού μορφώματος που δημιούργησε το κίνημα Querdenker, το οποίο συνιστά τη βασική φωνή διαμαρτυρίας κατά του κορωνοϊού και των εμβολίων στη χώρα. Για την ώρα το κόμμα παραμένει στις παρυφές του πολιτικού σκηνικού, όμως έχει καταφέρει να μετρά πάνω από 25.000 εγγεγραμμένα μέλη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η διαφοροποίηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας επιβεβαιώνεται επίσης από τα επιμέρους στοιχεία. Η Σαξονία, το ανατολικό κρατίδιο όπου το AfD είναι ιδιαίτερα ισχυρό, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι αντιστρόφως ανάλογα εξαιρετικά χαμηλό, μόλις στο 57,5% του πληθυσμού. Κοινώς ο μισός ενήλικος πληθυσμός της περιοχής είναι ανεμβολίαστος!

Ο γερμανικός Τύπος και mainstream Μέσα, όπως το Der Spiegel είναι ιδιαιτέρως επικριτικά, όμως αυτό δεν μοιάζει να πτοεί τις ορδές των αρνητών. Και βέβαια την ίδια ώρα ο κορωνοϊός καλπάζει, πριν καν μπει για τα καλά ο χειμώνας. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων κυμαίνεται στα 50.000, που είναι το δεύτερο υψηλότερο νούμερο διεθνώς μετά τις ΗΠΑ, που προφανώς έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Αυστρία: To στοίχημα του lockdown 

Στη γειτονική Αυστρία, βεβαίως, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ξεπερνά τα 800 κρούσματα ανά 100.000 και τα νοσοκομεία, τα οποία ασφυκτιούν, έχουν επισήμως ακυρώσει κάθε επέμβαση που δεν είναι απαραίτητη.

Οι αρχές επενδύουν πολλά στο δεκαήμερο lockdown που ξεκίνησε από χθες στους ανεμβολίαστους άνω των 12 ετών. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά ξεκινώντας από 500 ευρώ για έναν πολίτη και 3.000 ευρώ για μια επιχείρηση και εκτοξεύεται στις 30.000 για «ομάδες που συνωμοτούν για την παραβίαση των κανόνων». Το τελευταίο ειδικά είναι προφανώς φωτογραφικό για τους κάθε είδους… ψεκασμένους αρνητές και βέβαια η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες.

Το εθνικό ποσοστό των εμβολιασμών στη χώρα παραμένει σχεδόν αμετακίνητο στο 65% του πληθυσμού. Μεταξύ των ανεμβολίαστων πολύ μεγάλο ποσοστό στηρίζει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων. Ο δε, επικεφαλής του Χέρμπερτ Κικλ είναι ο άτυπος «βασιλιάς» των αρνητών, διοργανώνοντας συχνές διαδηλώσεις κατά των μέτρων καταγγέλλοντας το «covid-άπαρτχαϊντ» των αρχών. Μάλιστα, το επόμενο μεγάλο ραντεβού που έχει ορίσει είναι για τις 20 Νοεμβρίου καλώντας τους πολέμιους των μέτρων να κατέβουν στους δρόμους, ενώ απειλεί να στραφεί κατά της κυβέρνησης στο ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ελβετία: Από δημοψήφισμα σε… δημοψήφισμα

Λίγο πιο… αριστερά στο χάρτη, στην Ελβετία, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για ένα ακόμη από τα συνήθη δημοψηφίσματα τους, το οποίο ωστόσο είναι στοχευμένο στη διαχείριση της πανδημίας.

Το ερώτημα της 28ης Νοεμβρίου έχει να κάνει με τις έκτακτες εξουσίες της κυβέρνησης λόγω πανδημίας και το πιστοποιητικό covid που έχει γίνει υποχρεωτικό για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως το πλέον ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο δημοψήφισμα, σχεδόν για το ίδιο θέμα, μέσα σε έξι μήνες. Οι αρνητές είχαν επιχειρήσει και πάλι να καταρρίψουν τις έκτακτες εξουσίες της κυβέρνησης και απέτυχαν σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Όμως, αυτή τη φορά επέστρεψαν… δριμύτεροι με αφορμή το ζήτημα του πιστοποιητικού, που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του debate.

To εθνικιστικό κόμμα SVP στηρίζει θερμά το δημοψήφισμα και αντιμάχεται λυσσαλέα το πιστοποιητικό. Και έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως αυτή τη φορά θα κερδίσει το δημοψήφισμα. Πάντως, ακόμη κι αν ηττηθεί, η μεγαλύτερη νίκη του παραμένει το γεγονός πως το ποσοστό των εμβολιασμών δεν αυξάνεται και παραμένει, δυστυχώς, γύρω στο 65% του πληθυσμού.

OT.gr Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια: