2 Νοεμβρίου 2021

MyData: Υποχρεωτικά από 1/11τα ηλεκτρονικά τιμολόγια – Τι ισχύει με τα πρόστιμα και την «περίοδο χάριτος»

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 


Υποχρεωτικά από σήμερα τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, για τα λεγόμενα «μπλοκάκια», τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει βεβαίως μια περίοδο «χάριτος» καθώς… αποφεύγει την επιβολή προστίμων, όμως όλοι οι επαγγελματίες πλέον θα πρέπει να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όλα τα στοιχεία των τιμολογίων που εκδίδουν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από σήμερα ξεκινά η υποχρεωτική καταχώρηση των παραστατικών εσόδων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData που δημιούργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η υποχρέωση αυτή ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ακόμη και όσους αμείβονται με μπλοκάκι.

Ειδικά για το 2021 η διαβίβαση αφορά μόνο στα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα για τα τιμολόγια

Μόνο για την τρέχουσα χρονιά και δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δοθεί μια ευκαιρία στους επαγγελματίες να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις αυτής της νέας «ηλεκτρονικής εποχής», σε περίπτωση μη διαβίβασης των σχετικών στοιχείων δεν επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

Με άλλα λόγια θα μπορούσε να πει κανείς πως από τη στιγμή που δεν επιβάλλονται πρόστιμα για όσους δεν χρησιμοποιούν την εφαρμογή, ότι η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική. Και πως για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μπορεί ακόμη να γίνει χρήση των «χάρτινων» τιμολογίων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν θα καταχωριστούν στην πλατφόρμα: Όλα θα πρέπει να ανέβουν στη myData.

Έως την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν όλα τα δεδομένα τους με ακρίβεια σε σχέση με τα δεδομένα των βιβλίων τους και του Ε3.

Σε κάθε περίπτωση, το έτος 2020 είναι έτος εκπαίδευσης και το 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις.

Το υπουργείο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2021 να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα για τους παραβάτες, δηλαδή θα θεσμοθετήσει τις «καμπάνες» για όσους δεν αποστέλλουν τα παραστατικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData.

Τι θα γίνει με τα τιμολόγια που «κόπηκαν» πριν από την 1η Νοεμβρίου

Υπάρχουν όμως και αυτά τα τιμολόγια που έχουν «κοπεί» ήδη μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου: Τα παραστατικά εσόδων, λοιπόν, που έχουν εκδώσει οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης (δηλαδή, την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2021μέχρι και σήμερα), πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Να σημειωθεί ακόμη πως ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

Η δωρεάν πλατφόρμα διαβίβασης των παραστατικών

Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, με το όνομα timologio, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., για τους υπόχρεους που τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή εκδίδουν έως και πενήντα τιμολόγια πώλησης ετησίως.

Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: