30 Δεκεμβρίου 2021

Μύρτιλα τα θαυματουργά


 Γράφτηκε απο Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

Τα μύρτιλα είναι από τα φρούτα εκείνα που ενώ είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, παρέχουν μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών στον οργανισμό.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την δυναμική αυτού του μπλε-καρπού όταν το συνέλλεγαν από τα δάση οι γηγενείς πληθυσμοί της Αμερικής χρόνια πριν.

Σήμερα υπάρχουν ποικιλίες μύρτιλου που καλλιεργούνται και στην Ελλάδα γιατί η ηλιοφάνεια και τα εδάφη της ευνοούν την ανάπτυξή του.

Το χρώμα τους μαρτυρά ότι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων που περιέχουν ανθοκυανίνες.

 Μάλιστα ανάμεσα σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά,  κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιεκτικότητα ανθοκυανών. Τα φυτοχημικά συστατικά που διαθέτει μπορούν να προστατέψουν και να καθυστερήσουν την εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων όπως μας λένε έρευνες και μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών (Α, C, Ε και Β- καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο).

Προστασία της καρδιάς

Η φροντίδα του καρδιακού μυός μέσω της σωστής διατροφής μπορεί να αποτρέψει, να καθυστερήσει ασθένειες της καρδιάς και να βελτιώσει την  λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.  

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013,  είχε σαν αντικείμενο μελέτης γυναίκες από 25-42 χρονών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τρείς μερίδες τροφών με ανθοκυανίνες  την εβδομάδα και δη μύρτιλα και φράουλες, τους παρείχε προστασία του μυοκαρδίου σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν  μία φορά το μήνα.

Επίσης, παρέχει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου στον οργανισμό συμμετέχοντας και αυτό με την σειρά του στο να κρατήσουμε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Τα μύρτιλα παρέχουν στον οργανισμό μια καλή ποσότητα φυτικών ινών που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν την κακή χοληστερίνη.

Σακχαρώδη διαβήτη

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα μύρτιλα συμβάλλουν στην βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου.

Ρυθμίζουν θετικά τις μεταβολικές λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στο πάγκρεας αλλά στο έντερο και στο συκώτι καθορίζοντας την εξέλιξη του προ-διαβήτη.

Ο προδιαβήτης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Με εύστοχες διατροφικές παρεμβάσεις μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνισή του.

Ουροποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση χυμού από μύρτιλα μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης λοιμώξεων που προσβάλουν την ουροδόχο κύστη όπως είναι οι ουρολοιμώξεις.

Περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την προσκόληση των βακτηρίων Ε. Coli στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Νοητικές λειτουργίες

Η υγιής λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης είναι ένα θέμα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα καθώς ασθένειες που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία πλήττουν όλο και περισσότερο τον πληθυσμό που μεγαλώνει.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Neurology έγινε γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων όπως είναι τα μύρτιλα, καθυστέρησε την εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών  σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Καρκίνος

Η πλούσια αντιοξειδωτική ικανότητα αυτού του μικροσκοπικού φρούτου, του προσδίδει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι ασκούν ευεργετική δράση στο σώμα μας και στο μυαλό μας. Μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς τα καταναλώνουμε;

Μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, αποξηραμένα και κατεψυγμένα.

Ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τα φάμε, το σίγουρο είναι ότι η περιεκτικότητα των ανθοκυανών τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα (μέχρι 5 μήνες στην κατάψυξη) παραμένει ίδια.

Συνεπώς, αν η γεύση τους ικανοποιεί τους γευστικούς μας κάλυκες, έχουμε διατροφικό κέρδος. Αρκεί να τα προσθέσουμε στα φρούτα που επιλέγουμε!

  • 1 μερίδα φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλα αντιστοιχεί σε ¾ του φλιτζανιού (110 γραμμάρια)
  • 1 μερίδα αποξηραμένα αντιστοιχεί σε 2κουταλιές της σούπας (20 γραμμάρια
  •  diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: