30 Δεκεμβρίου 2021

Σαμαρίνα: Το χωριό στα Γρεβενά με το μεγαλύτερο υψόμετρο στα Βαλκάνια


 Η Σαμαρίνα, είναι το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, που βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα, είναι ένα από τα πιο ακριτικά, ορεινά χωριά της Ελλάδας, το οποίο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους το πάρουν απόφαση και το προτιμήσουν για τις ορεινές τους εξορμήσεις.

Το χωριό συναντάται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, ενώ είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Γι’ αυτό, μάλιστα, θεωρείται και το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων.

Το σκηνικό που αντικρίζει ο επισκέπτης του χωριού μόνο παραμυθένιο μπορεί να χαρακτηριστεί, με τις πάλλευκες εικόνες κατά την διάρκεια του χειμώνα λόγω των χιονοπτώσεων, να αποτελούν δέλεαρ για τους πιο τολμηρούς.

«Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα η Σαμαρίνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο. Οι φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς προσεγγίζοντας το χωριό μένει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη, καθώς το μεγάλο κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών συναντάται στους πρόποδες του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, με τις χιονισμένες πλαγιές του να προσθέτουν επιπλέον επιβλητικότητα και γοητεία στο ήδη πολύ όμορφο τοπίο.

Σαμαρίνα: Τα σημαντικότερα σημεία του χωριού

Η Σαμαρίνα διαθέτει συνολικά οκτώ εκκλησίες, με το ναό της Μεγάλης Παναγιάς που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα με το πεύκο στη σκεπή του ιερού, να συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Το χωριό είναι διαιρεμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες, ενώ από τα βασικά χαρακτηριστικά του και τα τρεχούμενα νερά στον περιβάλλοντα χώρο του.

Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, λοιπόν, συναντάται το ρέμα της Βάλια Κίρνα, το οποίο διασχίζει την περιοχή και έχει περίπου μήκος 6 χλμ. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα λατρέψουν σίγουρα τη Σαμαρίνα, καθώς οι βόλτες μέσα στην υπέροχη φύση της περιοχής θα συνθέσουν το πιο εντυπωσιακό φωτογραφικό κολάζ της επίσκεψής τους στο ακριτικό αυτό χωριό των Γρεβενών.

TAGS.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: