14 Δεκεμβρίου 2021

Τι φανερώνουν οι κινήσεις των ηλικιωμένων;


 Της Ελένης Ζίγκιρη

Φυσικοθεραπεύτριας, Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 Είναι η  φυσική και γνωστική κατάσταση ενός ηλικιωμένου οι δυο όψεις ενός νομίσματος;

Όταν ένα άτομο άνω των 60 ετών μειώνει την ταχύτητα που βαδίζει και χάνει τη δύναμη της γροθιάς του προβλέπεται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα μειώσει και την γνωσιακή του ικανότητα και θα αυξήσει τη νοσηρότητα του.

Σε αυτά τα συμπεράσματα έχουν καταλήξει μελέτες, καθώς φαίνεται ότι αυτά τα δύο απλά τεστ της γηριατρικής αξιολόγησης μπορούν να μας δώσουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου μας ασθενή αλλά και για την πρόβλεψη της γενικότερης κατάστασης της υγείας του τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι το αργό περπάτημα (ταχύτητα βάδισης <0,7 m/s) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων ενώ η αδυναμία στο σφίξιμο της γροθιάς (δύναμη χειρολαβής) συσχετίζεται  με καρδιαγγειακά, ανικανότητα αλλά και πρόωρη θνησιμότητα από διάφορες αιτίες.

Οι δυο αυτοί παράγοντες που βρίσκονται στον πυρήνα του συνδρόμου της ΕΥΠΑΘΕΙΑΣ  και της ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑΣ (που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους αλλά και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα) έχουν μελετηθεί συνδυαστικά και σε σχέση με την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

Πιο συγκεκριμένα η χαμηλή ταχύτητα βάδισης σχετίζεται με χειρότερη προσοχή, μνήμη, ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και ευχέρεια στο λόγο ενώ διαχρονικά ο ίδιος δείκτης σχετίζεται με μείωση της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών και της δυνατότητας εκτέλεσης διαφόρων  λειτουργιών (πχ. καθημερινές ασχολίες όπως μαγείρεμα, ψώνια, συναλλαγές σε τράπεζα κ.λπ.)  

Ως μέτρο πρόληψης η άσκηση από ειδικούς φυσικοθεραπευτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη αποκατάσταση διαταραχών  βάδισης, ισορροπίας και  στη  διατήρηση ή και στην αύξηση της ταχύτητα βάδισης του ατόμου. Η ενδυνάμωση των μυών των άνω άκρων μέσα από ασκήσεις αντίστασης και  απλές καθημερινές  κινήσεις/λειτουργίες με το βάρος του σώματος  συμβάλουν  στην αποφυγή της σαρκοπενίας  και της ευπάθειας.

Ακόμα και για τις περιπτώσεις εκείνες όπου  η χρήση κάποιου βοηθήματος (όπως πατερίτσες, περιπατητής  ή μπαστούνι) είναι απαραίτητη, το πιθανότερο είναι ότι τα οφέλη θα είναι μεγάλα.

Η άσκηση με βάση της οδηγίες του γιατρού μας και του φυσικοθεραπευτή μας θα μας βοηθήσει να μεγαλώνουμε όμορφα  και  με επιτυχία άσχετα από τη χρονολογία που γράφει η ταυτότητά μας.

Σφίγγουμε λοιπόν τη γροθιά μας και συνεχίζουμε να βαδίζουμε γοργά!

 .dunant.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: