12 Δεκεμβρίου 2021

Λογαριασμοί ρεύματος – Σχεδιάζεται νέα επιδότηση αλλά με κριτήρια…


Η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν αυτόματο μηχανισμό στήριξης ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας

Το τέλος της οριζόντιας επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο έτος αποφασίζει η κυβέρνηση καθώς οι Βρυξέλλες φέρεται ότι εγείρουν θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών ως προς το είδος και τον τρόπο επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που επιλέχθηκε να γίνει κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο προκειμένου να περιοριστεί το σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων της κιλοβατώρας.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, στις οποίες εστάλη προς έγκριση η απόφαση χορήγησης της επιδότησης, κατά τις πληροφορίες, υπέδειξαν στα δύο υπουργεία τη μη συνέχιση της συγκεκριμένης επιλογής. Μπορεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα ποσά της ενίσχυσης να μην προέρχονται από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού αλλά από έσοδα των δικαιωμάτων αέριων ρύπων, εντούτοις εμπίπτουν στις κοινοτικές διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν παρέπεμψαν μάλιστα την ελληνική πλευρά στα μέτρα που συστήνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Ενα εξ αυτών προβλέπει την ενίσχυση μόνο των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Συνεπώς, η κυβέρνηση κινείται πια στην κατάργηση της οριζόντιας επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή στη διακοπή της ενίσχυσης ανεξαιρέτως όλων των νοικοκυριών και επαγγελματιών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών προχωρούν στον σχεδιασμό μιας νέας απόφασης. Αυτή θα προβλέπει αφενός τη λειτουργία ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής της επιδότησης, με το ύψος της να καθορίζεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Και αφετέρου η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τους δικαιούχους της επιχορήγησης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδήματα και ορισμένη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο είναι πιθανό, λένε οι πληροφορίες, να διατηρηθεί το όριο των 300 κιλοβατωρών.

Σε σχέση με τις κατηγορίες των εισοδημάτων που θα επιχορηγούνται, οι πληροφορίες θέλουν να είναι σίγουρα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Πηγές επίσης αναφέρουν ότι δεν θα είναι μόνο τα προαναφερόμενα νοικοκυριά. Τα συναρμόδια υπουργεία θα εντάξουν και άλλους καταναλωτές με κάπως υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με εκείνους που εντάσσονται στο ΚΟΤ. Πρόκειται για νοικοκυριά με εισοδήματα που φτάνουν έως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα και έως 18.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Στους δικαιούχους του ΚΟΤ συμπεριλαμβάνονται επίσης και νοικοκυριά με εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ και πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες. Σε όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες υπάρχει και το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης, όπως το ύψος της ακίνητης περιουσίας (180.000 ευρώ) αλλά και της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος, η οποία φτάνει μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, δεν θέλει να περιορίσει την επιχορήγηση μόνο σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά σχεδιάζει να διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων διαμορφώνοντας υψηλότερα εισοδηματικά όρια.

Λογαριασμοί

Οι μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος έχουν γίνει πια μέρος της καθημερινότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, ανάλογα με τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος που έχει κάθε οικογένεια και κάθε εταιρεία, οι ανατιμήσεις πέφτουν βροχή… Φουσκωμένοι κατά 30% και 50% λογαριασμοί φτάνουν σε κάθε σπίτι, κατάστημα, γραφείο και εργοστάσιο.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ένταση των αυξήσεων, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην επιχορήγηση των λογαριασμών. Το πακέτο μέτρων στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ανέρχεται πλέον στα 620 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα αύξηση της επιχορήγησης αν χρειαστεί. Πηγές θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη φάση αυτή να μελετά και την πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής για τον Δεκέμβριο. Αυτές μέχρι στιγμής δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης. Εκτιμάται πως οι υψηλές πτήσεις των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίζονται μέχρι και τον Απρίλιο και από εκεί και πέρα αναμένεται αποκλιμάκωση.

 in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: