5 Δεκεμβρίου 2021

Τι είναι ο έρπης και πώς εκδηλώνεται


 Οι ερπητοϊοί είναι ομάδα ιών που οφείλονται σε λοίμωξη από τα κοινά στελέχη HSV-1 (herpes simplex virus 1), HSV-2 (herpes simplex virus 2) και τον ιό της ανεμοβλογιάς VZV (Varicella-Zoster Virus). Ο κάθε ιός προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Ένα ποσοστό 80% των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα από την πρωτολοίμωξη. Μόνο το 20% των ατόμων που κολλάνε έρπητα εμφανίζουν εξαρχής συμπτώματα. Η πλειοψηφία των ατόμων (ένα ποσοστό περίπου 85-90%) μέχρι τη νεαρή ενήλικη ζωή τους έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό του έρπητα.

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

Μορφές έρπητα

HSV-1

Ο ιός HSV-1 γνωστός και ως επιχείλιος έρπης μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στην περιστοματική περιοχή, στα μάτια και στη μύτη. Σπανιότερα, μπορεί μέσω της σεξουαλικής επαφής να μεταφερθεί και στα γεννητικά όργανα.

έρπης γεννητικών οργάνων

Ο ιός HSV-2 είναι γνωστός και ως έρπης των γεννητικών οργάνων, καθώς ευθύνεται για τις δερματικές εκδηλώσεις στα γεννητικά όργανα. Σπανιότερα μπορεί και αυτός ο ιός με ενοφθαλμισμό να μεταφερθεί κατά τη σεξουαλική επαφή και στο στόμα.

ανεμοβλογιά έρπης ζωστήρας

Ο ιός VZV είναι γνωστός ως ο ιός της ανεμοβλογιάς. Αν υποτροπιάσει μπορεί να προκαλέσει τον έρπητα ζωστήρα. Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να εκδηλωθεί είτε στο θώρακα (οσφύ) είτε στο μάτι είτε στο αφτί είτε στη μύτη. Η υποτροπή σε ένα άτομο γίνεται συνήθως μόνο μία φορά στη ζωή του, ωστόσο σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μπορεί να είναι και περισσότερες.

Τα συμπτώματα του έρπητα υποχωρούν μέσα σε 2-4 βδομάδες χωρίς να αφήνουν σημάδια συνήθως. Η μετάδοσή του επιτυγχάνεται μέσω της επαφής με τις δερματικές βλάβες ή με ενοφθαλμισμό από την πάσχουσα περιοχή σε άλλες περιοχές του σώματος. Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανείς βλάβες στο στόμα.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανοιχτές πληγές, αν το άτομο είναι φορέας του ιού. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για κανένα είδος έρπητα. Τα φάρμακα στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και στη μείωση της συχνότητας υποτροπών.

 doctoranytime

Δεν υπάρχουν σχόλια: