1 Δεκεμβρίου 2021

Παράλειψη πρωινού και καρδιαγγειακος κίνδυνος


 Παράλειψη πρωινού και καρδιαγγειακος κίνδυνος : Η συχνή παράλειψη του πρωινού έχει ισχυρή σχέση με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology.

6550 συμμετέχοντες στο National Health and Nutrition Examination Surveys ( περίοδος 1988-1994) ερωτήθηκαν για τις συνήθειες του πρωινού.

 Η ηλικία των συμμετεχόντων  κυμαίνονταν από 40 έως 75 ετών ( μέση ηλικία 53,2 και 48% άνδρες ) . Κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 19 ετών, το 9,5% της κοόρτης απεβιωσε λογω καρδιαγγειακών  παθήσεων . 

Μετά από πολυπαραγοντικη προσαρμογή , όσοι δήλωσαν ότι ποτέ δεν έτρωγαν πρωινό είχαν hazard ratio για καρδιαγγειακή θνησιμότητα 1,9 σε σύγκριση με αυτούς που είχαν στη διατροφή τους πρωινό καθημερινά. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για το θάνατο που σχετίζεται με τον εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπερασματικά. , η παράλειψη του πρωινού συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού για την  καρδιαγγειακή υγεία.

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: