3 Ιανουαρίου 2022

Ινφαντίνο: «Euro κάθε δύο χρόνια όπως και το Μουντιάλ»

 Ο πρόεδρος της FIFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Radio Anch'io Sport» στο Rai Radio 1, εξήγησε τα πλεονεκτήματα  στην προοπτική διεξαγωγής του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια και τόνισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

 «Πρώτα απ' όλα, θέλω να διευκρινίσω ότι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια δεν είναι δική μου πρότασή. Το 88% του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής μια μελέτη για τη σκοπιμότητα ενός Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή μελέτη, η οποία δείχνει ότι από αθλητική άποψη το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα λειτουργούσε κάθε δύο χρόνια: θα υπήρχαν λιγότεροι αγώνες των εθνικών ομάδων, αλλά περισσότεροι αγώνες με μεγαλύτερο αντίκτυπο σε συναισθηματικό επίπεδο,  ενώ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα μπορούσε να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η Ιταλία συμμετέχει πολύ συχνά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ο αντίκτυπος που έχει αυτή η διοργάνωση για μια χώρα είναι πολύ σημαντική από αθλητική άποψη. Ωστόσο, πολλές χώρες του κόσμου δεν έχουν αυτή την τύχη, γιατί συμμετέχουν μόνο 32. Όταν αποφασίστηκε, πριν από εκατό χρόνια, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο έπρεπε να παίζεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπήρχαν μόνο σαράντα χώρες που έπαιζαν ποδόσφαιρο στον κόσμο, στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από διακόσιες και αυτή η κατάσταση πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ο οικονομικός αντίκτυπος, λοιπόν, θα ήταν θετικός για όλους,τόσο γι αυτούς που έχουν περισσότερα όσο και για εκείνους που έχουν λιγότερα», είπε ο πρόεδρος της FIFA.

 «Αυτό το έργο είναι για να προστατεύσει τα εθνικά πρωταθλήματα γιατί θα υπήρχαν λιγότερες διακοπές, καθώς και για να προστατεύσει τους παίκτες, γιατί γι' αυτούς θα υπήρχε ένα διάλειμμα τον Ιούλιο τουλάχιστον τριών εβδομάδων, προκειμένου να ανακάμψουν μετά το Μουντιάλ , που δεν υπάρχει τώρα. Για να συμπληρώσει τον αριθμό των αγώνων που διοργανώνει το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε ένα χρόνο, η FIFA χρειάζεται τριάντα χρόνια. Δεν νομίζω ότι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάθε δύο  χρόνια μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Είναι σημαντικό να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο να κάνουμε τους παίκτες να ταξιδεύουν λιγότερο, να προστατεύουν την υγεία τους και να μεγαλώνουσουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε ο Τζάνι Ινφαντίνο, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι το στάδιο Olimpico της Ρώμης, πρέπει να πάρει το όνομα του Πάολο Ρόσι. 

 «Δεν υπάρχει κανένας εναντίον του Πάολο Ρόσι. Όλοι οι Ιταλοί πρέπει να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα. Κανείς όπως ο Παμπλίτο δεν είχε πραγματικά τόσο θετικό αντίκτυπο σε ένα ολόκληρη γενιά Ιταλών στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Με την απλότητά του έδειξε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Ήμουν δώδεκα χρονών στο Μουντιάλ του 82, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά και μπορώ να πω ότι μετά από αυτό άρχισε ο κόσμος βλέποντας όλους τους Ιταλούς στο εξωτερικό, στους οποίους ήμουν μέρος, με διαφορετικό τρόπο. Για μένα λοιπόν, το να ονομαστεί το κεντρικό στάδιο της Ιταλίας, με το όνομα του Πάολο Ρόσι, είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να θυμούνται τον Πάολο Ρόσι, να γνωρίζουν την ιστορία του και τι έχει κάνει για εμάς».
 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: