14 Φεβρουαρίου 2022

Αγίου Βαλεντίνου – Για πληγωμένες καρδιές και… άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς προειδοποιούν οι ειδικοί


Ξημερώνει τη Δευτέρα η μεγάλη γιορτή των ερωτευμένων. Όμως, εκτός από γιορτή του έρωτα και γιορτή για την εμπορική αγορά που προσβλέπει σε σημαντικές πωλήσεις και κέρδη, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τους απατεώνες του Διαδικτύου που παραμονεύουν για να ξεγελάσουν το κοινό και τους καταναλωτές.

Για το σκοπό αυτό το αμερικανικό FBI εξέδωσε ήδη προειδοποίηση προς το κοινό, ώστε να βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση για διαδικτυακές απάτες, καθώς όπως επεσήμανε η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί παραδοσιακά μία από τις ημέρες με τον μεγαλύτερο τζίρο ετησίως σε επίπεδο χρηματικών απωλειών για το κοινό. Μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες ραντεβού, όπου οι απατεώνες καραδοκούν για να κάνουν… χρυσές δουλειές.

 Ειδικοί του κυβερνοχώρου στάθηκαν δε, στο παράδειγμα του μέγα ιού «ILOVEYOU» που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια μολύνοντας εκατομμύρια υπολογιστές. «Όλοι θέλουν να τους αγαπούν και όλοι θέλουν να έχουν θαυμαστές. Οπότε δυστυχώς είναι μια απάτη που χρησιμοποιείται εκτενώς» εξηγεί ο Τζον Κλέι, αντιπρόεδρος της εταιρείας antivirus, Trent Micro.

Εκτόξευση στις απάτες

Σύμφωνα με έκθεση του Federal Trade Commission, οι απάτες του έρωτα κόστισαν πέρυσι χιλιάδες… ραγισμένες αμερικανικές καρδιές, καθώς και περισσότερα άδεια πορτοφόλια (ή τραπεζικούς λογαριασμούς), φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 547 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για απώλειες-ρεκόρ, με αύξηση ύψους 80% σε σχέση με το 2019, καθώς ο κόσμος απηυδισμένος από την πανδημία και την… κλεισούρα επιζητούσε περισσότερες επαφές μέσω του Διαδικτύου.

Μάλιστα, οι απατεώνες δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα. Μεγάλη πέραση είχαν και τα κρυπτονομίσματα, με τις απώλειες/κλοπές σε crypto να ανέρχονται σε 139 εκατ. δολάρια!

Φέτος, όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα είναι χειρότερα, παρά την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Comparitech, ο κόσμος που αναζητά τον έρωτα μέσω Διαδικτύου έχει αυξηθεί περαιτέρω προσφέροντας γόνιμο έδαφος για τους απατεώνες. Υπολογίζει δε, πως οι λεγόμενες απάτες του έρωτα («romance scams») θα εκτιναχθούν κατά 59%!

Συνολικά για το 2022, οι απάτες του έρωτα εκτιμάται πως θα εκτοξευτούν στο ποσό ρεκόρ των 800 εκατ. δολαρίων, με την ίδια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να έχει σαφώς την… τιμητική της.

  Βέβαια οι απατεώνες έχουν αρχίσει εδώ και μέρες να ρίχνουν… τα δίχτυα τους ανιχνεύοντας ή «ψαρεύοντας» μέσω phishing email τα επίδοξα θύματα τους, μέσα από social media, dating apps και ψεύτικες φίρμες και προσφορές.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Bitdefender, τα spams που σχετίζονταν με τον έρωτα και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισαν να συρρέουν ήδη από τον περασμένο μήνα και ήδη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχαν επταπλασιαστεί. Μάλιστα η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση προς το αγοραστικό κοινό να είναι άκρως επιφυλακτικό με δήθεν ευκαιρίες και στοχευμένες εκπτώσεις δώρων για τον Άγιο Βαλεντίνο, όπου πίσω από μια… σούπερ προσφορά κυρίως της τελευταίας στιγμής μπορεί να βρίσκεται μια απάτη για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων πιστωτικών καρτών.

«Όταν μια προσφορά μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα όντως δεν είναι αληθινή» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

  ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: