14 Φεβρουαρίου 2022

Σε αυτή τη χώρα πλέον, κάποιοι φοβούνται να γεράσουν.


 Οι πιο τυχεροί είναι εκείνοι που πεθαίνουν αμέσως. Η που παρακαλούν να πεθάνουν όταν καταλαβαίνουν ότι το τελευταίο ταξίδι άρχισε και θα τελειώσει βίαια, άδικα, σε πόνο και αδιαφορία. Τα έφερε έτσι η εποχή, που η σαπίλα και η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού, δεν σεβάστηκε ούτε τις ζωές εύθραυστων ανθρώπων.

Ανέκαθεν η τοπική αυτοδιοίκηση, σε κάθε της επίπεδο, ήταν πρωταθλήτρια της διαφθοράς στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε έκθεση ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που να παραδίδεται στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών και να μην περιλαμβάνει δήμους και περιφέρειες στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ανατριχίλα

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι μία περιφέρεια στην Κρήτη, που επί τόσα χρόνια διενεργούσε ελέγχους, ή θα έπρεπε να διενεργεί ελέγχους σε ένα γηροκομείο-στρατόπεδο συγκέντρωσης, δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό.

Το πλήθος των αποκαλύψεων, προκαλεί ανατριχίλα, προκαλεί τρόμο και ερωτηματικά για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έκλεισαν τα μάτια σε πράξεις και παραλείψεις ανθρώπων που φρόντιζαν επί σειρά ετών να κάνουν τη ζωή αβοήθητων ανθρώπων κόλαση.

Είναι τέτοιος ο όγκος των καταγγελιών, των μαρτυριών ανθρώπων που είχαν συγγενείς στο κολαστήριο και των μαρτυριών ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί κάτω από σαφείς οδηγίες, ώστε ανασύρουν από τη μνήμη άλλες εποχές σε άλλους τόπους.

Παρακαλούσαν να πεθάνουν

Είναι τέτοιος ο όγκος των καταγγελιών, για πείνα, ξύλο, κακομεταχείριση ώστε όχι μόνο τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ξεθωριάζουν όπως τα μάτια μίας γιαγιάς που θολώνουν από τα δάκρυα, αλλά πολύ περισσότερο, στερούν από κάθε δικαιολογία τους αιρετούς εκείνους δημόσιους υπάλληλους που δεν είδαν, δεν άκουσαν, ούτε μύρισαν τον τρόμο των υπέργηρων ανθρώπων που παρακαλούσαν να πεθάνουν μία ώρα αρχύτερα.

Η συνήγορος των οικογενειών και πρώτη καταγγέλλουσα για την υπόθεση του γηροκομείου, Μαρία Παπαδάκη, λέει: «Στη συγκεκριμένη δομή ο στόχος ήταν να διατηρείται πολύ χαμηλό το κόστος φροντίδας των ηλικιωμένων. Με βάση τη δικογραφία, το κόστος σίτισης κάθε ηλικιωμένου ήταν στα 0,55 λεπτά την ημέρα ανά άτομο. Η αμοιβή τους ήταν από 900-1200 ευρώ το μήνα. Στόχος ήταν να μη φεύγει ο ασθενής από τη δομή, παρά μόνο νεκρός. Γιατί αν πήγαινε στο νοσοκομείο θα αποκαλυπτόταν η κακοποίηση. Η λίστα αναμονής ήταν τεράστια, ένας πέθαινε και έμπαινε ο επόμενος. Είναι μεγάλη και η ευθύνη των γιατρών».

Φοβούνται να γεράσουν

Τα έφερε έτσι η εποχή ώστε κάποιοι στην Ελλάδα να φοβούνται να γεράσουν, όχι γιατί θα τους πετάξει κάποιος συγγενής σε γηροκομείο, αλλά επειδή αυτή τη χώρα σταμάτησε να νοιάζεται. Και δέχονται το τελικό χτύπημα τη στιγμή που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια.

Είναι η βία διάχυτη σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, από το δρόμο που θα διασχίζουν για να φθάσουν στην τράπεζα να πάρουν τη σύνταξη, να ψωνίσουν τα ελάχιστα για να συντηρηθούν, να τα φέρουν πέρα με τις αρρώστειες και την εξάντληση του οργανισμού από τα τόσα φάρμακα, μέχρι τη στιγμή που θα τους ξαπλώσουν στο φορείο με κατεύθυνση το νοσοκομείο. 

 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: