18 Μαρτίου 2022

Αρώνια: Το βατόμουρο της νιότης και της ευεξίας

 Τα αντιοξειδωτικά των καρπών της αρώνια ξεπερνούν τα αντιοξειδωτικά κάθε άλλου φρούτου!

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για την αρώνια – έναν  φυλλοβόλο θάμνο που ευδοκιμεί σε δάση και έλη – οι καρποί της γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των superfoods, των τροφίμων δηλαδή που συσσωρεύουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων για την υγεία.

Αν καταναλωθεί ωμός, ο καρπός της αρώνια είναι αρκετά ξινός και στυφός, κάνοντας το στόμα σας να γαργαλάει – αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτά τα βατόμουρα ονομάζονται επίσης «chokeberries». Με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ αλλά και χυμών, κρασιού και λικέρ. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο τροφίμων.

Αντιοξειδωτικά συστατικά «στο φουλ»

Παραδοσιακά, η αρώνια χρησιμοποιήθηκε από ινδιάνικες φυλές ως θεραπεία για το κρυολόγημα. Οι Ινδιάνοι ονόμαζαν αυτά τα φρούτα «nîki’mînûn» και τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ένα παραδοσιακό τσάι. Ο λόγος για τον οποίο τα aronia berries βρέθηκαν τόσο αποτελεσματικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, πιθανώς συνδέεται με την εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική τους ικανότητα.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά της αρώνιας ξεπερνούν τα αντιοξειδωτικά κάθε άλλου φρούτο, ακόμα και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), των βατόμουρων (blueberries) και των σμέουρων (raspberries).

Τα aronia berries περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, αλλά ο πραγματικός ισχυρισμός για τη φήμη τους ως superfood είναι το υψηλό επίπεδο πολυφαινολών, ανθοκυανινών και προανθοκυανινών. Αυτοί είναι τύποι αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και σε αυτά οφείλεται ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των καρπών αρώνια στην υγεία και την ευημερία μας.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Ένας αριθμός εργαστηριακών μελετών έχει γίνει σε ποντίκια και αρουραίους που διερευνούν τα οφέλη για την υγεία των aronia berries. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ανθρώπινες μελέτες, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτά τα βατόμουρα μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η βλάβη οργάνων.

*Ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Τα aronia berries μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα καρπών αρώνιας ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους. Ωστόσο, οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το εκχύλισμα θα έχει την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου έδειξε ότι το εκχύλισμα καρπών αρώνιας μείωσε τη βλάβη των κυττάρων σε άτομα με καρκίνο του μαστού.

*Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Πρώιμες μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι τα aronia berries μπορούν να καταπολεμήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους.

*Υγεία οργάνων

Πρόσφατες μελέτες εξέτασαν πώς ο χυμός αρώνιας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Σε ποντίκια με ηπατική βλάβη, ο χυμός καρπών αρώνιας ήταν σε θέση να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την υγεία του ήπατος. Ενώ αυτή η έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν ο χυμός αρώνιας θα είχε την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Ενώ η έρευνα για τα οφέλη για την υγεία των καρπών αρώνιας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής ήταν ενθαρρυντικά. Εκτός από μια νόστιμη απόλαυση, οι πρώιμες δοκιμές υποδηλώνουν ότι τα aronia berries μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των οργάνων και στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Πώς μας ωφελεί

Στην πραγματικότητα, η αρώνια θεωρείται ένα πραγματικό superfruit λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών συστατικών που έχει και τα οποία μπορούν να είναι ευεργετικά με πολλούς τρόπους.

Από την έρευνα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτά τα μούρα θα μπορούσαν να:

  • Ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βελτιώσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία
  • Βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου
  • Μειώσουν τις πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου
  • Προλάβουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Διατροφικά Στοιχεία

Οι καρποί της αρώνια έχουν λίγες θερμίδες και είναι γεμάτοι με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά που ευθύνονται για τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια aronia berry παρέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 47,0 (197 Kj)

Υδατάνθρακες: 9,6 γρ.

Λίπος: 0,5 γρ.

Πρωτεΐνη: 1,4 γρ.

Φυτικές ίνες: 5,3 γρ.

Βιταμίνη Α: 350 IU (7% DV)

Βιταμίνη C: 21 mg (35% DV)

Βιταμίνη Κ: 13,6 mcg (17% DV)

Μαγγάνιο: 0,6 mg (32% DV)

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συνολικά 7 διαφορετικές ανθοκυανίνες στον καρπό της αρώνια. Αυτές περιλαμβάνουν φυτοενώσεις όπως η κυανιδίνη-3-Ο-γλυκοσίδη, ένα σημαντικό μόριο που έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινογόνες και αντιμεταλλαξιογόνες δραστηριότητες, ενώ επίσης ενισχύει τη χωρική μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τον ψυχοκινητικό έλεγχο.

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να βρείτε φρέσκα aronia berries στο ράφι του παντοπωλείου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Ειδικά σε εξειδικευμένα ή ηλεκτρονικά καταστήματα μπορείτε να αγοράσετε καρπούς αρώνια σε μορφή κατεψυγμένων ή αποξηραμένων φρούτων, τσάι, μαρμελάδες, χυμούς και κρασιά..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: