15 Μαρτίου 2022

Iλιγγος: Αίτια & Αντιμετώπιση


Ο ίλιγγος δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα ως αποτέλεσμα διαταραχής των συστημάτων που συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Με το όρο ίλιγγο εννοούμε την αίσθηση ότι μετακινούμαστε ενώ είμαστε ακίνητοι. Συνήθως ο ίλιγγος είναι περιστροφικός αλλά μπορεί να προκαλεί και την αίσθηση της μετακίνησης από την μία πλευρά στην άλλη ή της πτώσης από ύψος. Μπορεί να γίνει αντιληπτός με δύο τρόπους: 1) το περιβάλλον γύρω μας κινείται (πχ το ταβάνι έρχεται επάνω μας ή το δωμάτιο γυρίζει γύρω -γύρω) 2) εμείς αισθανόμαστε ότι κινούμαστε σε σχέση με τον χώρο. Ο μη περιστροφικός ίλιγγος περιλαμβάνει τους ασθενείς που παραπονούνται για αίσθημα ζάλης – θολώματος – αστάθειας καθώς και αυτούς με αίσθηση λιποθυμίας.

Άλλα συμπτώματα κατά την διάρκεια του ιλίγγου μπορεί να είναι:
Ναυτία, εμετοί
Πονοκέφαλος
Αστάθεια
Πτώσεις
Εφίδρωση
Ταχυπαλμία
Διπλωπία

Οι νευρολογικές παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο είναι λίγες με συχνότερη την αιθουσαία ημικρανία και πιο επείγουσα τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Αιθουσαία ημικρανία Αυτή η μορφή ημικρανίας συνδυάζει ημικρανικού τύπου κεφαλαλγία μαζί με ίλιγγο. Είναι συχνή καθώς επηρεάζει 1% του γενικού πληθυσμού

Συνήθως εμφανίζεται στην 4η δεκαετία αλλά και σε άλλες ηλικιακές ομάδες όπως στα παιδιά. Στην πάθηση αυτή, εκτός από πονοκέφαλο, εμφανίζονται αιθουσαία συμπτώματα όπως ίλιγγος, ζάλη και αστάθεια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται πριν, κατά την διάρκεια ή μετά από τον πόνο της ημικρανίας. Πολλές φορές προηγούνται ημικρανικές κρίσεις για πολλά χρόνια πριν. Για την διάγνωση της αιθουσαίας ημικρανίας υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια: α) ιστορικό ημικρανικών κρίσεων. β) ιστορικό τουλάχιστον πέντε επεισοδίων ιλίγγου και άλλων αιθουσαίων συμπτωμάτων διάρκειας από 5 λεπτά ως 72 ώρες. γ) τουλάχιστον στα μισά από τα επεισόδια αυτά να υπάρχει ημικρανική κεφαλαλγία ή φωτοφοβία ή ημικρανική αύρα.

 Η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή των άλλων μορφών ημικρανίας. Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Ισχαιμικές βλάβες στο στέλεχος του εγκεφάλου στην περιοχή των αιθουσαίων πυρήνων μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ιλίγγου. Συνήθως συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσαρθρία, διπλωπία, αδυναμία-μούδιασμα σε ένα άκρο, δυσκολία στην κατάποση καθώς και ευρήματα από την νευρολογική εξέταση.Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται η μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο. Δυσπλασία Arnold Chiari τύπου 1 Πρόκειται για μία συγγενή διαταραχή που εντοπίζεται στην οπίσθια επιφάνεια του κρανίου στο σημείο ένωσης με την σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν 4 τύποι με πιο συχνό την τύπου 1. 

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί μετά τα 20 έτη κεφαλαλγία στο οπίσθιο μέρος του κεφαλιού που επιδεινώνεται με την σωματική άσκηση. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να εμφανισθούν αίσθημα ιλίγγου, εμβοές και αστάθεια. Συνήθως πρόκειται για ασυμπτωματική πάθηση και ακόμα κι αν υπάρχουν συμπτώματα ιλίγγου πρέπει να αποκλεισθούν καταρχήν άλλες αιτίες. Μεταδιασεισικό Σύνδρομο Η διάσειση είναι η πιο ήπια μορφή κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Το μεταδιασεισικό σύνδρομο αποτελείται από διάφορα συμπτώματα με συνηθέστερα την ζάλη και τον πονοκέφαλο. Συμβαίνει στο 30-80% των ασθενών και διαρκεί συνήθως 3 μήνες. Αναφέρονται και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμβοές, διαταραχή συγκέντρωσης, διαταραχή του ύπνου, θολή όραση, άγχος και ανησυχία.

 Η ζάλη και το αίσθημα ιλίγγου μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό εγκεφαλικών κέντρων, σε καλοήθη ίλιγγο θέσης, σε διάσειση του λαβυρίνθου ή σε μετατραυματικό στρες. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και απεικόνιση προκειμένου να δοθεί φαρμακευτική αγωγή. Νευρεκφυλιστικές παθήσεις Ο ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα αρκετών εκφυλιστικών παθήσεων. Πχ στην νόσο Πάρκινσον οι ασθενείς μπορεί να παραπονιούνται αρχικά για αστάθεια ή αίσθημα ζάλης λόγω της διαταραχής βάδισης (συρτό ή επιταχυνόμενο βήμα) Τα παρκινσονικά σύνδρομα επίσης μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ιλίγγου ή ζάλης. Η Ατροφία Πολλαπλών Συστημάτων προκαλεί ορθοστατική υπόταση με επακόλουθη ζάλη και λιποθυμία, ίλιγγο, ταλαντοψία (ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα να μετακινούνται), αστάθεια στην βάδιση.

 Η ΠροιούσαΥπερπυρηνική Παράλυση εμφανίζεται αρχικά με πτώσεις και αστάθεια. Η αστάθεια είναι έντονη στο κατέβασμα σκάλας λόγω του περιορισμού της κίνησης των ματιών προς τα κάτω. Οι Νωτιαιοπαρεγκεφαλιδικές Αταξίες είναι μια ομάδα κληρονομικών εκφυλιστικών παθήσεων που χαρακτηρίζεται κυρίως από αργή και προοδευτική παρεγκεφαλιδική βλάβη. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι η αστάθεια και η ταλαντοψία.

Πολύ συχνά ασθενείς αναφέρουν ότι υποφέρουν ότι πάσχουν από «πονοκέφαλο και ζαλάδες». Υπάρχει περίπτωση να έχουν αιθουσαία ημικρανία. Η αιθουσαία ημικρανία ή ημικρανικός ίλιγγος είναι μια μορφή ημικρανίας που συνδυάζει την ημικρανία μαζί με επεισόδια ιλίγγου/ζάλης. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στις ηλικίες των 30-40 χρονών. Η διάγνωσή της δεν είναι εύκολη γιατί τα συμπτώματα πονοκέφαλου και ιλίγγου συνήθως δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα. Συχνά, οι ασθενείς μπορεί να έχουν ημικρανία για 15-20 χρόνια πριν την εμφάνιση επεισοδίων ιλίγγου.

Για την διευκόλυνση της διάγνωσης έχουν θεσπιστεί τα παρακάτω κριτήρια

Α. Τουλάχιστον 5 επεισόδια με αιθουσαία συμπτώματα(1) μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας που διαρκούν από 5 λεπτά ως 3 μέρες.

Β. Ιστορικό ημικρανίας με ή χωρίς αύρα.

Γ. Εμφάνιση ενός ή περισσότερων ημικρανικού τύπου συμπτωμάτων  στο 50 % των ανωτέρω επεισοδίων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται μαζί, πριν ή μετά τα αιθουσαία συμπτώματα.

  • Πονοκέφαλος με τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά: μονόπλευρη εντόπιση, σφυγμώδης, μέτριος ή έντονος πόνος, επιδείνωση με την σωματική δραστηριότητα.
  • Ηχοφοβία και φωτοφοβία
  • Οπτική αύρα

Δ. Αποκλεισμός άλλης αιτίας βλάβης του αιθουσαίου συστήματος.

(1): με τον όρο αιθουσαία συμπτώματα εννοούμε αίσθημα ιλίγγου (αίσθημα ότι μετακινούμαστε εμείς ή ο χώρος γύρω μας), αίσθημα ζάλης μετά από αλλαγή θέσης της κεφαλής ή στην μετακίνηση της κεφαλής, αίσθημα ζάλης με ναυτία, αίσθημα βύθισης, εμβοές και αστάθεια.

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για την διάγνωση. Η MRI εγκεφάλου και ο νευρωτολογικός  έλεγχος χρησιμοποιούνται για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Η πάθηση αυτή ανήκει στις ημικρανίες και έχει παρόμοιους εκλυτικούς παράγοντες: έμμηνο ρύση, στρες, αυπνία, αφυδάτωση, κάποιες τροφές(πχ σοκολάτα, αλκοόλ)

Δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη θεραπεία καθώς δεν έχει γίνει μελέτη σε μεγάλες σειρές ασθενών.

Στην οξεία φάση των αιθουσαίων συμπτωμάτων συστήνονται αντιεμετικά και φάρμακα για τον ίλιγγο. Για την προφύλαξη των επεισοδίων συστήνεται η  θεραπεία της ημικρανίας με έμφαση στην τοπιραμάτη, στους ανταγωνιστές ασβεστίου και στην αμιτρυπτιλίνη. Γενικά χρειάζεται προσοχή στις συνήθειες ύπνου, φαγητού και δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις.

Η διάγνωση της αιθουσαίας ημικρανίας είναι δύσκολη και απαιτεί προσεκτική εξέταση και λήψη ιστορικού από έμπειρο νευρολόγο.

 //neuro-sali.gr

Γράφει η
Ανδρεοπούλου Ελένη
Ωτορινολαρυγγολόγος
Επιμελήτρια Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Πολύ συχνά ασθενείς, αναφέρουν ότι πάσχουν από ίλιγγο. Οι ασθενείς αυτοί είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και φοβισμένοι, αναφέροντας αστάθεια, αίσθημα λιποθυμίας, αφανισμού, περιστροφή αντικειμένων, σύγχυση, κρίσεις πανικού, υπέρταση, ημικρανία κ.ά. Συχνά όμως αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ίλιγγος.

Τι είναι ο ίλιγγος;

Ίλιγγος είναι ένα ψευδές αίσθημα περιστροφής των αντικειμένων ή αίσθημα περιστροφής του ίδιου του ασθενή γύρω από τα αντικείμενα.

Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικού και κεντρικού τύπου. Ο περιφερικός ίλιγγος εμφανίζεται σε παθήσεις που αφορούν το αυτί, το λαβύρινθο. Είναι συχνός και χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία, με εμέτους, ναυτία, που μπορεί να επιδεινώνεται με την αλλαγή της θέσης της κεφαλής μπορεί να συνοδεύεται με βαρηκοΐα, με εμβοές και αστάθεια, μπορεί να διαρκεί από λίγα λεπτά έως πολλές μέρες.


Αιτίες εμφάνισης

Τα κυριότερα αίτια είναι:

  • ο ίλιγγος θέσεως
  • η νόσος Meniere
  • λαβυρινθίτιδες
  • όγκοι
  • χειρουργικές επεμβάσεις ωτός
  • τραυματισμός με κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Ο ίλιγγος κεντρικής αιτιολογίας αφορά καταστάσεις που συμμετέχει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σαν συμπτωματολογία, είναι συνήθως πιο ήπιος, μεγαλύτερης διάρκειας που δεν επιδεινώνεται με την αλλαγή θέσης της κεφαλής και κυρίως συνοδεύεται από νευρολογική συμπτωματολογία όπως αδυναμία, πτώση σώματος, αστάθεια, διπλωπία, μουδιάσματα κ.ά.

Κυριότερα αίτια είναι ημικρανία, πολλαπλή σκλήρυνση, υπέρταση, μεταβολικά νοσήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά (αιμορραγικές θρομβώσεις) ανευρύσματα, φλεγμονές (πχ εγκεφαλίτιδες, όγκοι, φάρμακα, κ.ά.)

Πως γίνεται η διάγνωση του ιλίγγου;

Στη διαφορική διάγνωση του ιλίγγου, καταλήγουμε εξ΄ αποκλεισμού (χρήση αλγορίθμων):

  • Λαμβάνουμε πολύ προσεκτικά το ιστορικό του ασθενή
  • Πλήρης ακοολογικός έλεγχος και έλεγχος λαβυρίνθου: ωτοσκόπηση, ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, ακουστικό αντανακλαστικό. Ελέγχουμε  αν υπάρχει ρήξη τυμπάνου, ωτίτιδα οξεία ή χρονία, οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο, αν έχει εξάνθημα έξω ακουστικού πόρου, αν έχει πτώση ακοής (μονόπλευρη, αμφίπλευρη) στις υψηλές ή χαμηλές συχνότητες, νευροαισθητήριος ή αγωγιμότητας.
  • Με τα γυαλιά Frenzel  μπορούμε να εξετάσουμε με ακρίβεια κάποιες κινήσεις των ματιών που λέγονται νυσταγμός που μας δείχνει αν πάσχει ο λαβύρινθος και ποιος (Dixhalpike).
  • Εκτελούνται οι δοκιμασίες για τη στάση σώματος (Romberg), εξετάζεται η βάδιση Underberger, Fukuda κ.ά.

Ανάλογα με τα ευρήματα, οδηγούμαστε σε διάγνωση αν είναι ίλιγγος περιφερικής αιτιολογίας ή όχι. Συχνά χρειάζεται να διενεργηθεί απεικονιστικός (Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και λιθοειδών με σκιαγραφικό – triplex καρωτίδων, σπονδυλοβασικών) και βιοχημικός έλεγχος.

Αν ο ίλιγγος είναι κεντρικής αιτιολογίας κατευθύνουμε τον ασθενή στον κατάλληλο ειδικό (νευρολόγο, νευροχειρουργό).

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη της διαγνώσεως μας.

Αν για παράδειγμα είναι ίλιγγος θέσεως διενεργούνται «χειρισμοί» που ονομάζονται Epley, Semont  κ.ά. που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας επί τόπου. Τις περισσότερες φορές, αρκούν μόνο οι χειρισμοί αυτοί για να βοηθήσουμε τον ασθενή  (1 συνεδρία ή 2) και ασκήσεις Brandt  – Daroff. Cawthorne και Cooksey.

Αν είναι άλλης αιτιολογίας περιφερικός ίλιγγος δίνουμε και φαρμακευτική αγωγή (βελτιωτικά της κυκλοφορίας, κορτικοστεροειδή ή και κάποιες ασκήσεις αποκατάστασης τις Cawthorne και Cooksey).

Συνήθως, επανεκτιμούμε τον ασθενή μετά από ημέρες.



Ξ Ξ·Ξ³Ξ�: https://www.hygeia.gr/iliggos-aitia-amp-antimetopisi/ © hygeia.gr

Πολύ συχνά ασθενείς, αναφέρουν ότι πάσχουν από ίλιγγο. Οι ασθενείς αυτοί είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και φοβισμένοι, αναφέροντας αστάθεια, αίσθημα λιποθυμίας, αφανισμού, περιστροφή αντικειμένων, σύγχυση, κρίσεις πανικού, υπέρταση, ημικρανία κ.ά. Συχνά όμως αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ίλιγγος.

Τι είναι ο ίλιγγος;

Ίλιγγος είναι ένα ψευδές αίσθημα περιστροφής των αντικειμένων ή αίσθημα περιστροφής του ίδιου του ασθενή γύρω από τα αντικείμενα.

Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικού και κεντρικού τύπου. Ο περιφερικός ίλιγγος εμφανίζεται σε παθήσεις που αφορούν το αυτί, το λαβύρινθο. Είναι συχνός και χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία, με εμέτους, ναυτία, που μπορεί να επιδεινώνεται με την αλλαγή της θέσης της κεφαλής μπορεί να συνοδεύεται με βαρηκοΐα, με εμβοές και αστάθεια, μπορεί να διαρκεί από λίγα λεπτά έως πολλές μέρες.


Αιτίες εμφάνισης

Τα κυριότερα αίτια είναι:

  • ο ίλιγγος θέσεως
  • η νόσος Meniere
  • λαβυρινθίτιδες
  • όγκοι
  • χειρουργικές επεμβάσεις ωτός
  • τραυματισμός με κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Ο ίλιγγος κεντρικής αιτιολογίας αφορά καταστάσεις που συμμετέχει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σαν συμπτωματολογία, είναι συνήθως πιο ήπιος, μεγαλύτερης διάρκειας που δεν επιδεινώνεται με την αλλαγή θέσης της κεφαλής και κυρίως συνοδεύεται από νευρολογική συμπτωματολογία όπως αδυναμία, πτώση σώματος, αστάθεια, διπλωπία, μουδιάσματα κ.ά.

Κυριότερα αίτια είναι ημικρανία, πολλαπλή σκλήρυνση, υπέρταση, μεταβολικά νοσήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά (αιμορραγικές θρομβώσεις) ανευρύσματα, φλεγμονές (πχ εγκεφαλίτιδες, όγκοι, φάρμακα, κ.ά.)

Πως γίνεται η διάγνωση του ιλίγγου;

Στη διαφορική διάγνωση του ιλίγγου, καταλήγουμε εξ΄ αποκλεισμού (χρήση αλγορίθμων):

  • Λαμβάνουμε πολύ προσεκτικά το ιστορικό του ασθενή
  • Πλήρης ακοολογικός έλεγχος και έλεγχος λαβυρίνθου: ωτοσκόπηση, ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, ακουστικό αντανακλαστικό. Ελέγχουμε  αν υπάρχει ρήξη τυμπάνου, ωτίτιδα οξεία ή χρονία, οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο, αν έχει εξάνθημα έξω ακουστικού πόρου, αν έχει πτώση ακοής (μονόπλευρη, αμφίπλευρη) στις υψηλές ή χαμηλές συχνότητες, νευροαισθητήριος ή αγωγιμότητας.
  • Με τα γυαλιά Frenzel  μπορούμε να εξετάσουμε με ακρίβεια κάποιες κινήσεις των ματιών που λέγονται νυσταγμός που μας δείχνει αν πάσχει ο λαβύρινθος και ποιος (Dixhalpike).
  • Εκτελούνται οι δοκιμασίες για τη στάση σώματος (Romberg), εξετάζεται η βάδιση Underberger, Fukuda κ.ά.

Ανάλογα με τα ευρήματα, οδηγούμαστε σε διάγνωση αν είναι ίλιγγος περιφερικής αιτιολογίας ή όχι. Συχνά χρειάζεται να διενεργηθεί απεικονιστικός (Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και λιθοειδών με σκιαγραφικό – triplex καρωτίδων, σπονδυλοβασικών) και βιοχημικός έλεγχος.

Αν ο ίλιγγος είναι κεντρικής αιτιολογίας κατευθύνουμε τον ασθενή στον κατάλληλο ειδικό (νευρολόγο, νευροχειρουργό).

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη της διαγνώσεως μας.

Αν για παράδειγμα είναι ίλιγγος θέσεως διενεργούνται «χειρισμοί» που ονομάζονται Epley, Semont  κ.ά. που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας επί τόπου. Τις περισσότερες φορές, αρκούν μόνο οι χειρισμοί αυτοί για να βοηθήσουμε τον ασθενή  (1 συνεδρία ή 2) και ασκήσεις Brandt  – Daroff. Cawthorne και Cooksey.

Αν είναι άλλης αιτιολογίας περιφερικός ίλιγγος δίνουμε και φαρμακευτική αγωγή (βελτιωτικά της κυκλοφορίας, κορτικοστεροειδή ή και κάποιες ασκήσεις αποκατάστασης τις Cawthorne και Cooksey).

Συνήθως, επανεκτιμούμε τον ασθενή μετά από ημέρες.



Ξ Ξ·Ξ³Ξ�: https://www.hygeia.gr/iliggos-aitia-amp-antimetopisi/ © hygeia.gr

Πολύ συχνά ασθενείς, αναφέρουν ότι πάσχουν από ίλιγγο. Οι ασθενείς αυτοί είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και φοβισμένοι, αναφέροντας αστάθεια, αίσθημα λιποθυμίας, αφανισμού, περιστροφή αντικειμένων, σύγχυση, κρίσεις πανικού, υπέρταση, ημικρανία κ.ά. Συχνά όμως αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ίλιγγος.

Τι είναι ο ίλιγγος;

Ίλιγγος είναι ένα ψευδές αίσθημα περιστροφής των αντικειμένων ή αίσθημα περιστροφής του ίδιου του ασθενή γύρω από τα αντικείμενα.

Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικού και κεντρικού τύπου. Ο περιφερικός ίλιγγος εμφανίζεται σε παθήσεις που αφορούν το αυτί, το λαβύρινθο. Είναι συχνός και χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία, με εμέτους, ναυτία, που μπορεί να επιδεινώνεται με την αλλαγή της θέσης της κεφαλής μπορεί να συνοδεύεται με βαρηκοΐα, με εμβοές και αστάθεια, μπορεί να διαρκεί από λίγα λεπτά έως πολλές μέρες.


Αιτίες εμφάνισης

Τα κυριότερα αίτια είναι:

  • ο ίλιγγος θέσεως
  • η νόσος Meniere
  • λαβυρινθίτιδες
  • όγκοι
  • χειρουργικές επεμβάσεις ωτός
  • τραυματισμός με κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Ο ίλιγγος κεντρικής αιτιολογίας αφορά καταστάσεις που συμμετέχει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σαν συμπτωματολογία, είναι συνήθως πιο ήπιος, μεγαλύτερης διάρκειας που δεν επιδεινώνεται με την αλλαγή θέσης της κεφαλής και κυρίως συνοδεύεται από νευρολογική συμπτωματολογία όπως αδυναμία, πτώση σώματος, αστάθεια, διπλωπία, μουδιάσματα κ.ά.

Κυριότερα αίτια είναι ημικρανία, πολλαπλή σκλήρυνση, υπέρταση, μεταβολικά νοσήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά (αιμορραγικές θρομβώσεις) ανευρύσματα, φλεγμονές (πχ εγκεφαλίτιδες, όγκοι, φάρμακα, κ.ά.)

Πως γίνεται η διάγνωση του ιλίγγου;

Στη διαφορική διάγνωση του ιλίγγου, καταλήγουμε εξ΄ αποκλεισμού (χρήση αλγορίθμων):

  • Λαμβάνουμε πολύ προσεκτικά το ιστορικό του ασθενή
  • Πλήρης ακοολογικός έλεγχος και έλεγχος λαβυρίνθου: ωτοσκόπηση, ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, ακουστικό αντανακλαστικό. Ελέγχουμε  αν υπάρχει ρήξη τυμπάνου, ωτίτιδα οξεία ή χρονία, οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο, αν έχει εξάνθημα έξω ακουστικού πόρου, αν έχει πτώση ακοής (μονόπλευρη, αμφίπλευρη) στις υψηλές ή χαμηλές συχνότητες, νευροαισθητήριος ή αγωγιμότητας.
  • Με τα γυαλιά Frenzel  μπορούμε να εξετάσουμε με ακρίβεια κάποιες κινήσεις των ματιών που λέγονται νυσταγμός που μας δείχνει αν πάσχει ο λαβύρινθος και ποιος (Dixhalpike).
  • Εκτελούνται οι δοκιμασίες για τη στάση σώματος (Romberg), εξετάζεται η βάδιση Underberger, Fukuda κ.ά.

Ανάλογα με τα ευρήματα, οδηγούμαστε σε διάγνωση αν είναι ίλιγγος περιφερικής αιτιολογίας ή όχι. Συχνά χρειάζεται να διενεργηθεί απεικονιστικός (Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και λιθοειδών με σκιαγραφικό – triplex καρωτίδων, σπονδυλοβασικών) και βιοχημικός έλεγχος.

Αν ο ίλιγγος είναι κεντρικής αιτιολογίας κατευθύνουμε τον ασθενή στον κατάλληλο ειδικό (νευρολόγο, νευροχειρουργό).

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη της διαγνώσεως μας.

Αν για παράδειγμα είναι ίλιγγος θέσεως διενεργούνται «χειρισμοί» που ονομάζονται Epley, Semont  κ.ά. που πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας επί τόπου. Τις περισσότερες φορές, αρκούν μόνο οι χειρισμοί αυτοί για να βοηθήσουμε τον ασθενή  (1 συνεδρία ή 2) και ασκήσεις Brandt  – Daroff. Cawthorne και Cooksey.

Αν είναι άλλης αιτιολογίας περιφερικός ίλιγγος δίνουμε και φαρμακευτική αγωγή (βελτιωτικά της κυκλοφορίας, κορτικοστεροειδή ή και κάποιες ασκήσεις αποκατάστασης τις Cawthorne και Cooksey).

Συνήθως, επανεκτιμούμε τον ασθενή μετά από ημέρες.



Ξ Ξ·Ξ³Ξ�: https://www.hygeia.gr/iliggos-aitia-amp-antimetopisi/ © hygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: