23 Απριλίου 2022

Κοροναϊός: Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό – Νέες απειλές στο δρόμο για την κανονικότητα

Κοροναϊός: Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό – Νέες απειλές στο δρόμο για την κανονικότητα 

Ο ενήλικος πληθυσμός, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 85% ρισκάρει το ενδεχόμενο ήπιας νόσησης για να κερδίσει μία καθημερινότητα ταυτόσημη σε πολλά με εκείνη των αρχών του 2020.

Τρία χρόνια μετά από εκείνο το Πάσχα που η χώρα έζησε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού, η έξοδος προς την επαρχία από τα μεγάλα αστικά κέντρα ξεθύμανε μόνο λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου.

Πάνω από 300.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα με κατεύθυνση είτε παραλιακές τοποθεσίες του νομού, είτε την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Φορτωμένα με πληρότητα 100% αναχωρούσαν πλοία και λεωφορεία των ΚΤΕΛ, καταδεικνύοντας την απόφαση της κοινωνίας όχι μόνο να αφήσει πίσω της τον κοροναϊό αλλά και να επιλέξει στο εξής μια συμβιωτική σχέση μαζί του.

Δεν σταμάτησε ποτέ

Σχέση ελλιποβαρής, γιατί ο ιός ποτέ δεν σταμάτησε να σκοτώνει και ποτέ δεν απώλεσε την μεταμορφική του ικανότητα. Ομως, εκμεταλλευόμενος ο ενήλικος πληθυσμός το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έφτασε στο 85%, και στο 90% στις ευάλωτες ομάδες, ρισκάρει το ενδεχόμενο ήπιας νόσησης για να κερδίσει μία καθημερινότητα ταυτόσημη σε πολλά με εκείνη των αρχών του 2020.

Η ανθρωπότητα μετά την πρώτη στροφή εισέρχεται σε μία ευθεία με πολλά εμπόδια και δυσκολίες. Ενα βασίλειο που επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια παρέμενε κοιμισμένο αν και κυρίαρχο στη Γη, αυτό των ιών και των βακτηρίων, αποφασίζει να διεκδικήσει μερίδιο στην διακυβέρνηση του κόσμου ως ένα από τα παλαιότερα συστατικά του.

6,2 εκατ. νεκροί

Δεν είναι μόνο ότι ο συγκεκριμένος κοροναϊός  που εξακτινώθηκε από την Κίνα, σκότωσε πάνω από 6,2 ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι ότι αλλάζει συνεχώς. Η Ομικρον 2 διασπείρεται πιο εύκολα σε σύγκριση με τη Δέλτα, ενώ μια νέα υποκατηγορία της, η ΒΑ.2.12.1, είναι ακόμη πιο μεταδοτική και ευθύνεται πλέον για το 25% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, έχουμε και άλλες δύο υποκατηγορίες (ΒA.4 και ΒA.5) σε χώρες της Ευρώπης και στη Νότια Αφρική. Αλλά δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής αύξηση των κρουσμάτων ή των νοσηλειών. Ο κοροναϊός επιδεικνύει ανέλπιστη προσαρμοστικότητα και ποικιλότητα στην έκφανση των παραλλαγών του.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: