26 Απριλίου 2022

Dumfries House: Η ιστορία της εξοχικής κατοικίας που πρόκειται να αποτελέσει «πρότυπο» για το Τατόι


Μία εγκαταλελειμμένη αρχοντική εξοχική κατοικία στο Άυρσαϊρ της Σκωτίας, που μετατράπηκε σε πόλο έλξης τουριστών μαζί με μικρή τοπική κοινότητα: Ο λόγος για το Dumfries House, που κατά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρίγκιπα Κάρολο – θα αποτελέσει πρότυπο για την αναγέννηση του, λαβωμένου από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Τοποθετημένη σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων γης, η οικία του 18ου αιώνα με τη σπάνια και ακριβή επίπλωση αναγεννήθηκε μετά από χρόνια εγκατάλειψης, με την αρχή να γίνεται το 2007.

Ήταν η χρονιά κατά την οποία το κτήριο και η έκταση αγοράστηκαν από μια κοινοπραξία φιλανθρωπικών οργανώσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και τη συμμετοχή της κυβέρνησης της Σκωτίας η οποία συνεισέφερε 5 εκατομμύρια λίρες.

Η κοινοπραξία αγόρασε την έπαυλη από τον τελευταίο της ιδιοκτήτη, ξεκινώντας μια μακρά διαδικασία ανακατασκευής του χώρου.

Η αναγέννηση

Στόχος ήταν το κτήμα να μετατραπεί σε μια αυτάρκη επιχείρηση, αναζωογονώντας την τοπική οικονομία. Έσοδα θα προέρχονταν και από έναν νέο οικισμό, ένα «οικολογικό χωριό» που θα δημιουργούταν (όπως και έγινε) στην περιοχή.

Η παγκόσμια κρίση του 2008 καθυστέρησε τις εργασίες, ενώ ο Πρίγκιπας Κάρολος δέχτηκε πολλές επικρίσεις από βρετανικά ΜΜΕ, που τον κατηγορούσαν ότι έθεσε σε δεύτερη μοίρα άλλες παρεμβάσεις του φιλανθρωπικού ιδρύματος του οποίου προΐσταται για να προωθήσει ένα πρότζεκτ που για πολλούς ήταν δείγμα ματαιοδοξίας. Πάντως, εντός του 2008 το Dumfries House άνοιξε στο κοινό για ξεναγήσεις.

Μάλιστα, από το επόμενο έτος μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ χρηματοδότησε την αποκατάσταση της φάρμας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για να μετατραπεί σε μια μονάδα έρευνας και εκπαίδευσης σε μεθόδους βιώσιμης καλλιέργειας. Σταδιακά συνεχίστηκαν και οι υπόλοιπες εργασίες, ενώ στα μέσα του 2011 άνοιξε το πρώτο τμήμα του νέου οικισμού.

Τον Απρίλιο του 2012 άνοιξε ο ξενώνας Dumfries House Lodge με έξι υπνοδωμάτια, για να παρέχει καταλύματα για γαμήλια πάρτι και άλλες εκδηλώσεις. Σταδιακά όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις ανακαινίζονταν και παραδίδοντας προς εμπορική εκμετάλλευση, ενώ το 2017 ο πρίγκιπας Κάρολος γιόρτασε τα 10 χρόνια του οίκου Dumfries, σημειώνοντας ότι πλέον το κτήμα έχει πάνω από 150 υπαλλήλους ενώ το επισκέπτονται και το χρησιμοποιούν χιλιάδες άτομα.

Το Τατόι

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Κάρολο, την Τρίτη.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, αναφέρει το Μαξίμου, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: