8 Μαΐου 2022

Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα είναι ένα πολύτιμο «δώρο» για όλους

 
Eιδικότερα τα τελευταία χρόνια και έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, ο οποίος επηρέασε την καθημερινότητά μας σε βαθμό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, η φροντίδα της υγείας μας έχει μπει σε πρώτο πλάνο, ενώ ο εμβολιασμός έχει αναδειχθεί σε «ασπίδα προστασίας», όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.
Ομολογουμένως, μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ενήλικες παρέβλεπαν το γεγονός πως οι εμβολιασμοί δεν ήταν μόνο ένα παιδιατρικό ζήτημα, αλλά αφορούσαν και στους ίδιους. Τη μεγαλύτερη ανάδειξη της σημασίας των εμβολιασμών για την υγεία και την ίδια μας τη ζωή, έφερε η πανδημία του κορονοϊού, που μας υπενθύμισε ότι τα εμβόλια μπορούν να προφυλάσσουν τους ανθρώπους, σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουν.

Μπορεί, λοιπόν, ο εμβολιασμός έναντι της νόσου Covid-19 να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος εμβολιασμός δεν είναι ο μοναδικός από τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν οι ενήλικες. Διότι υπάρχουν και άλλα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία απαιτούν την προσοχή μας και μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, όπως είναι ο πνευμονιόκοκκος, η γρίπη και ο έρπης ζωστήρας.

Ειδικότερα όσον αφορά στον έρπητα ζωστήρα, αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά επώδυνο λοιμώδες νόσημα, που πλήττει συνήθως τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας και για τον οποίο, οι περισσότεροι από εμάς, δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι. Ιδού, λοιπόν, όσα αξίζει να γνωρίζουμε σχετικά με τον έρπητα ζωστήρα και την πρόληψη του.

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας και σε ποιους εμφανίζεται

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για τον έρπητα ζωστήρα, ωστόσο, λίγοι έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με το συγκεκριμένο νόσημα. Και σίγουρα, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν πρόκειται για ένα σύνηθες νόσημα. Διότι αξίζει να υπογραμμίσουμε πως πάνω από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί έρπητα ζωστήρα, ενώ σε έναν από τους τρεις ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται προκαλώντας εκδήλωση της νόσου.

Το πρόβλημα αναφορικά με τον έρπητα ζωστήρα, είναι πως δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με αυτόν και την τεράστια σημασία της πρόληψής του. Η κύρια αιτία εμφάνισης του συγκεκριμένου νοσήματος, λοιπόν, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος προοδευτικά εξασθενούν, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή και λόγω ανοσοκαταστολής, λόγω νόσου ή θεραπείας.

Εφόσον εκδηλωθεί, ο έρπητας ζωστήρας έχει πολύ σημαντική αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος μπορεί να γίνει αφόρητος, μακροχρόνιος, νευροπαθητικός και να οδηγήσει σε μεθερπητική νευραλγία. Και η μεθερπητική νευραλγία, δυστυχώς, επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα των πασχόντων, αφού ο πόνος διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια και επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου είναι παραπάνω από απαραίτητη, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ανθρώπους, αποτελώντας ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα που πλήττει τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας. Και ο βασικός τρόπος για να προστατευτούμε από τον έρπητα ζωστήρα, είναι μέσω του εμβολιασμού, μιας και πρόκειται για ένα νόσημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή.

Γιατί ο εμβολιασμός είναι η μόνη «απάντηση» στον έρπητα ζωστήρα

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ηλικίας 60 έως 75 ετών, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης. Η σημασία του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη νόσο είναι πολύ μεγάλη, τόσο λόγω της πολύ υψηλής συχνότητάς της, όσο και επειδή δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την αντιμετώπιση του πόνου είναι περιορισμενη.

Στη χώρα μας κυκλοφορεί από το 2014 εμβόλιο έναντι της νόσου, αλλά τώρα κυκλοφορεί πλέον και ένα νέο εμβόλιο, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, φέρνοντας θετικές εξελίξεις στην πρόληψη έναντι του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας.

Να σημειώσουμε πως το νέο εμβόλιο, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 2018, ενώ πρόσφατα τιμολογήθηκε στη χώρα μας. Διαθέτει ιδιαίτερα υψηλή και με μεγάλη διάρκεια αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω, παρέχοντας επίσης τη δυνατότητα προστασίας και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας -και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Ωστόσο, το νέο αυτό εμβόλιο δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των συνταγογραφούμενων/αποζημιούμενων σκευασμάτων, έτσι ώστε να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες πρόσβαση στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.

Το σίγουρο είναι πως η υγεία μας αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό, για αυτό είναι σημαντικό να τη φροντίζουμε και να επενδύουμε συνεχώς στην πρόληψη. Και αν υπάρχει ένα σημαντικό «μάθημα» που πήραμε τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι πως ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από πολλά νοσήματα, όπως εκείνο του έρπητα ζωστήρα, να σώσει ζωές και να διασφαλίσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής μας.newsbomb.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: