12 Ιουνίου 2022

«Σβηστά» το 1-0 ο Ολυμπιακός

Mε double double (14π., 10ρ.), ο Μουσταφά Φαλ «υπέγραψε» την... πτώση του Παναθηναϊκού, με 74-61, στην έδρα του Ολυμπιακού, στον 1ο τελικό των «αιωνίων», στα πλέι οφ της Basket League, όπως μεταφράζεται εξάλλου το επίθετό του από τ’ αγγλικά.

Ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού σκέπασε τα καλάθια στο ΣΕΦ, με τον ψηλό του Παναθηναϊκού, Γιώργο Παπαγιάννη να μένει μακριά από τον καλό εαυτό του, για να αποτελέσει «ερυθρόλευκο μονόλογο» το Game 1. 

Συμπαγής η «ερυθρόλευκη» άμυνα, την ώρα που η επίθεσή του Ολυμπιακού πάντως δεν ήταν ό,τι καλύτερο, άφησε άποντο τον Νεμάνια Νέντοβιτς για τρία δεκάλεπτα με τη διαφορά να εκτοξεύεται και στους +23 πόντους, στην μέγιστη τιμή της, 48-25. 

Double double σημείωσε και ο Σάσα Βεζένκοφ (12π., 10ρ.), ενώ 16 πόντους με 4/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα ήταν η συνεισφορά του ηγέτη του Ολυμπιακού, Κώστα Σλούκα. 

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου που αγωνίστηκε παρά τη μικρο-επέμβαση στον μηρό μετά τον τραυματισμό του στο Game 4 με τη Λάρισα, πέτυχε 13 πόντους, όσους και ο Οκάρο Ουάιτ, ενώ double double με 11 πόντους και 11 ριμπάουντ σημείωσε ο Τζέρεμι Έβανς. 

Τραυματίστηκε ο ΜακΚίσικ (υπέστη διάστρεμμα), βγήκε κουτσαίνοντας από το παρκέ και έκτοτε κάθισε στον πάγκο, καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να τον προφυλάξει. Αύριο θα φανεί η σοβαρότητα της κατάστασης του Αμερικανού γκαρντ του Ολυμπιακού, από τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 

Τα δεκάλεπτα: 23-4, 38-20, 55-38, 74-61

Ένας μονόλογος του Ολυμπιακού ήταν το πρώτο δεκάλεπτο στο ΣΕΦ, με τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ που ξεκίνησε ο Μπαρτζώκας να «βάζουν χειροπέδες» με την άμυνά τους στον Παναθηναϊκό. Οι Σίβα, Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Κασελάκης και Παπαγιάννης ήταν η αρχική πεντάδα των «πρασίνων». Η ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε με 11-0 σερί, με 5 πόντους του Βεζένκοφ και τους Ντόρσεϊ, Παπανικολάου και Φαλ να μετρούν από δύο. Ο Παναθηναϊκος είχε 0/5 δίποντα και 0/3 τρίποντα έως τότε, με τον Ουόκαπ να μην αφήνει ήσυχο τον Νέντοβιτς που χωρίς να έχει πετύχει πόντο έδωσε τη θέση του στον Μέικον, λίγο αργότερα. Μόλις 23΄΄ πριν ολοκληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο, πέτυχαν οι «πράσινοι» το πρώτο καλάθι τους δια χειρός Κασελάκη. Ο Βόβορας πέρασε τους Σαντ-Ροος και Ουάιτ αντί των Σίβα και Παπαπέτρου. Όμως, ο Φαλ είχε ζεσταθεί και έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο σέντερ του Ολυμπιακού με διαδοχικά καρφώματα έκανε το 15-2, για να απαντήσει πάντως ο Παπαγιάννης με τον ίδιο τρόπο (15-4). Σλούκας και ΜακΚίσικ με διαδοχικά τρίποντα σήκωσαν τους φιλάθλους όρθιους (21-4), ενώ στην τελευταία επίθεση της 1ης περιόδου, αν και ο Κώστας Σλούκας αστόχησε, ο Βεζένκοφ ήταν εκεί για να «γράψει» το +19, 23-4.

Στον Παναθηναϊκό ανήκε το πρώτο τρίλεπτο της 2ης περιόδου. Με τον Φαλ να δίνει τη θέση του στον Μάρτιν, οι «πράσινοι» έφταναν πιο εύκολα στο καλάθι και απάντησαν με επιμέρους σκορ 2-9 (25-13), με 6 σερί πόντους του Παπαπέτρου και τρίποντο του Ουάιτ. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν και στο -10, με το δεύτερο εύστοχο τρίποντο του Οκάρο Ουάιτ, 29-19. Όμως, ο Κώστας Σλούκας έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ έκτοτε, δείχνοντας αρχικά τις άγριες διαθέσεις του με τρίποντο, 32-19. Ο Λαρεντζάκης που είχε μπει για να δώσεις ανάσες στον Παπανικολάου «έγραψε» το 34-19, ενώ το φάουλ του Νέντοβιτς που έμεινε στο 0 σε ολόκληρο το α΄ μέρος έστειλαν τον Σλούκα (10π. στο πρώτο 20άλεπτο) στη γραμμή του φάουλ για το 36-19 (με 2/3). Με μία βολή του Παπαπέτρου, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 36-20. Στην επόμενη φάση, ο ο ΜακΚίσικ τραυματίστηκε σε προσπάθεια για διείσδυση, όταν έπεσε άτσαλα στο παρκέ. Αν και σηκώθηκε, ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού, ζήτησε αλλαγή γιατί κούτσαινε, με τους φιλάθλους στο ΣΕΦ να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του (σ.σ. αποφασίστηκε να προφυλαχτεί και να μην αγωνιστεί στο υπόλοιπο του αγώνα). Στη θέση του μπήκε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Το κάρφωμα του Χασάν Μάρτιν που ακολούθησε μετά από δικό του κλέψιμο, 38-20, ήταν η πιο εντυπωσιακή φάση του α΄ μέρους, ενώ ο ίδιος έκλεισε την ορατότητα στον Νέντοβιτς στο τελευταίο σουτ (για τρεις) βγαίνοντας ψηλά στην κορυφή, ενώ ο Έβανς που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αστόχησε σε λέι απ. Ο Παναθηναϊκός είχε 4/21 δίποντα, την ώρα που οι γηπεδούχοι μετρούσαν 12/20. Κυρίως, όμως ήταν η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού που τον έστελνε στο +18 στα αποδυτήρια, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. 

Με Φαλ και Βεζένκοφ ξεκίνησε στην 3η περίοδο ο Ολυμπιακός, ενώ με Σίβα στον άσο και τον Οκάρο Ουάιτ παρέταξε την πεντάδα ο Βόβορας. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξαν να είναι ακόμη πιο αποφασισμένοι με την επανέναρξη. Μετά από 4 πόντους του Φαλ, ακολούθησαν τρίποντα από Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ για το +23, 48-25. Παπαπέτρου και Ουάιτ παρέμειναν οι μόνες «απειλές» για τον κυρίαρχο Ολυμπιακό που με απίστευτο κάρφωμα του Παπανικολάου μπροστά στον Παπαπέτρου ξέφυγε με 54-32. Αυτή ήταν και η φάση του αγώνα χωρίς αμφιβολία! Την ώρα πάντως που ο Ολυμπιακός τέλειωσε με 6/20 τρίποντα το τρίτο δεκάλεπτο, οι «συνήθεις ύποπτοι» του Παναθηναϊκού στον 1ο τελικό, Παπαπέτρου και Ουάιτ ήταν ζεστοί έξω από τα 6.75. Συγκεκριμένα, ο Ουάιτ ευστόχησε σε τρίποντο (54-35) και μετά από 1/2 βολές του Βεζένκοφ, με δικό του τρίποντο ο Παπαπέτρου διαμόρφωσε το σκορ της 3ης περιόδου, 55-38. 

Με «πράσινο» σερί 4-0 ξεκίνησε η 4η περίοδος και με τον Νέντοβιτς να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του στο παιχνίδι, όταν έκανε το 55-42 (!). Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου (58-42), ακολούθησε τρίποντο του Σλούκα (61-44) για να καρφώσει ξανά ο Φαλ (63-44). Ο Νέντοβιτς άρχισε να πετυχαίνει διαδοχικούς πόντους για τον Παναθηναϊκό, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά. Τα τρίποντα των Σλούκα και Λαρεντζάκη δεν θα επέτρεπαν σημαντική πτώση της τιμής της διαφοράς υπέρ του Ολυμπιακού. 

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, που αναμένεται να «κρεμάσει τα παπούτσια του» αυτό το καλοκαίρι, μπήκε στο παρκέ για πρώτη φορά 1:44’’ πριν τη λήξη, με το σκορ 73-55 και τους φιλάθλους των Πειραιωτών να τραγουδούν το όνομά του.

Στα 29.4’’ υπήρξε ένταση ανάμεσα στον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Λευτέρη Μποχωρίδη, με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να μπαίνει ανάμεσά τους και να μην δίνεται συνέχεια. 

Διαιτητές: Παπαπέτρου, Πουρσανίδης Γ., Πιτσίλκας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 2, Ντόρσεϊ 6 (1), Φαλ 14, Βεζένκοφ 12 (1), Παπανικολάου 8 (2), Λούντζης, Λαρεντζάκης 7 (1), Σλούκας 16 (4), Μάρτιν 4, Πρίντεζης, Ζαν-Σαρλ, ΜακΚίσικ 5

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Βόβορας): Σίβα 5 (1), Παπαγιάννης 6, Παπαπέτρου 13 (3), Κασελάκης 2, Νέντοβιτς 9 (1), Μέικον, Μποχωρίδης, Ουάιτ 13 (3), Έβανς 11 (2), Σαντ-Ροος 2

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: