21 Αυγούστου 2022

Η επιστήμη μίλησε – Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να φάμε γλυκό


Η καταάλωση γλυκών με μέτρο δεν θα σταματήσει το μεταβολισμό σας ούτε θα εμποδίσει τους fitness στόχους σας. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γλυκά για να βελτιστοποιήσετε την προπόνησή σας. Ποια είναι όμως η καλύτερη στιγμή για να υποκύψετε στον γλυκό πειρασμό;

Πολλοί «health influencers» υποστηρίζουν ότι τα γλυκά δεν έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Όμως, οι διαιτολόγοι αντιλέγουν πως η έγκαιρη πρόσληψη ζάχαρης θα αποτρέψει ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο (όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει πολύ χαμηλά) και θα σας ωθήσει προς τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης. Επιπλέον, οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη είναι μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα, καθώς παρασύρουν τους ανθρώπους στην αποτυχία και την αύξηση βάρους. Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για να υποκύψουμε σε έναν γλυκό πειρασμό;

Ας δούμε τι λέει η επιστήμη…

*Φάτε γλυκό πριν την άσκηση

Η κατανάλωση γλυκών πριν από την προπόνηση ακούγεται κάπως οξύμωρη. Αλλά να γιατί λειτουργεί:

Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από σάκχαρα – το αγαπημένο καύσιμο για την άσκηση του σώματος. Οι μύες λειτουργούν με αποθηκευμένο σάκχαρο (γλυκογόνο) και ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματος (γλυκόζη). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσληψη υδατανθράκων πριν από την άσκηση βελτιώνει την απόδοση (Ormsbee 2014). Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη στα γλυκά, αφομοιώνονται εύκολα και παρέχουν γρήγορο καύσιμο για την προπόνησή σας. Ποιος δεν θέλει υψηλά επίπεδα ενέργειας όταν ασκείται; Με αυτό τον τρόπο, θα σας είναι πιο εύκολο να προπονείστε «σκληρά» και να αποκομίζετε τα οφέλη της άσκησης, όπως η αντιστάθμιση των κινδύνων για την υγεία από την καθιστική ζωή.

Tip: Για μέγιστη ενέργεια και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των «σκληρών» προπονήσεων, συνδυάστε ένα ζαχαρούχο σνακ με ένα νόστιμο ρόφημα πριν την προπόνηση. Η καφεΐνη και η ζάχαρη ενισχύουν την προπονητική σας απόδοση, τη δύναμη, την αντοχή και την ανοχή στον πόνο.

*Φάτε γλυκό κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η προπόνηση υψηλής έντασης «καίει» ενέργεια γρήγορα. Ένα ζαχαρούχο σνακ κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα παρέχοντάς σας διαρκή ενέργεια. Αυτή είναι μια win-win κατάσταση, αφού σας επιτρέπει να προπονηθείτε πιο σκληρά και να ικανοποιήσετε την διάθεσή σας για κατανάλωση ζάχαρης.

Tip: Μια καλή ιδέα είναι να φάτε ένα σνακ με φρούτα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συνεδρίας άρσης δύναμης. Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε ένα ενεργειακό ποτό.

*Φάτε γλυκό μετά την άσκηση

Μετά την προπόνηση, οι υδατάνθρακες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση. Η πρόσληψη υδατανθράκων μετά την άσκηση αναπληρώνει τα αποθέματα ενέργειας (γλυκογόνο) των μυών (Gonzalez 2017). Με τον τρόπο αυτό, οι μύες αναδομούνται ταχύτερα και προετοιμάζονται για υψηλή απόδοση στην επόμενη προπόνηση.

Τι γίνεται, όμως, με την σοκολάτα;

Οι μπάρες σοκολάτας έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν είναι η καλύτερη επιλογή κοντά σε μια προπόνηση. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει, ωστόσο, ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να αφεθείτε στην αγαπημένη σας σοκολάτα.

Η έρευνα δείχνει, συγκεκριμένα, ότι το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να απολαύσετε τη σοκολάτα (Hernandez-Gonzalez 2021). Ο λόγος είναι ότι η έγκαιρη κατανάλωση σοκολάτας μειώνει την επιθυμία για γλυκά και μπορεί να βελτιώσει την τήρηση της διατροφής. Αλλά… δεν είναι για όλους. Κάποιοι άνθρωποι αν φάνε σοκολάτα το πρωί έχουν λιγούρες για γλυκό όλη μέρα. Οπότε δοκιμάστε και αποφασίστε μόνοι σας αν αυτή είναι η καλύτερη ώρα για εσάς ή όχι..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: