21 Αυγούστου 2022

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε τη βιολογική μας ηλικία;

Το να μεγαλώσουμε είναι αναπόφευκτο. Πόσο καλά μεγαλώνουμε όμως; Αρκεί να κοιτάξουμε στον καθρέφτη; Φτάνει όμως αυτό; Τι συμβαίνει με τα όσα δεν φαίνονται, που είναι και τα πιο σημαντικά;

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας άνθρωπος που γεννιέται σήμερα θα μπορούσε θεωρητικά να φθάσει να ζήσει περίπου μέχρι τα 120, αλλά υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που πιστεύουν ότι αυτό το νούμερο θα αυξηθεί αρκετά στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι – σύμφωνα και με τις έρευνες – τόσο η μακροβιότητά μας όσο και η υγεία μας καθορίζονται μόνο κατά το 10% με 30% από τα γονίδια.

Ολο το υπόλοιπο ποσοστό έχει να κάνει με τις καθημερινές επιλογές μας, για παράδειγμα το τι τρώμε ή πόσο γυμναζόμαστε. Δυστυχώς οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε αυτό και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Ισως θα αποτελούσε κίνητρο για εμάς το να μπορούσαμε να δούμε πώς οι επιλογές μας επηρεάζουν τη διαδικασία της γήρανσης και στη συνέχεια να κατανοήσουμε ότι αν αλλάξουμε τις συνήθειές μας θα βοηθηθούμε τελικά.

Αλλωστε, ο σημαντικότερος στόχος θα πρέπει να είναι τα χρόνια που θα ζήσουμε να μην είναι μόνο πολλά αλλά κυρίως να είναι καλά, δηλαδή να είμαστε υγιείς και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής στη διάρκειά τους.

4 τρόποι για να αντιστρέψουμε την βιολογική μας ηλικία

Επιλέγουμε μια διατροφή που είναι χορτοφαγική σε ποσοστό 75%

Οι πρωτεΐνες έχουν την τάση να γερνούν το σώμα μας.

Σε μια έρευνα που έγινε σε 3.000 Αμερικανούς βρέθηκε ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, όπου το 20% των θερμίδων που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από πρωτεϊνούχα τρόφιμα, συσχετιζόταν με 74% πιο αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή δίαιτα σε πρωτεΐνες (οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το 10% της διατροφής τους).

Οταν όμως οι άνθρωποι περνάνε τα 65 και αρχίζουν να χάνουν πολλή μυϊκή μάζα, είναι σημαντικό η διατροφή τους να περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη ώστε να μπορούν έτσι να αναπληρώνουν τη μυϊκή μάζα που χάνουν.

Νηστεύουμε τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο

Ερευνα βρήκε ότι με το να νηστεύουμε, τρώγοντας μέχρι 4.500 θερμίδες σε 5 μέρες, μπορεί να μειωθεί η βιολογική μας ηλικία. Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν αυτού του είδους την ολιγοθερμιδική νηστεία 3 φορές τον χρόνο κατάφεραν να μειώσουν τη βιολογική τους ηλικία κατά 2,5 χρόνια.

Μάλιστα όσο πιο συχνοί ήταν αυτοί οι κύκλοι νηστείας τόσο πιο πολύ μειωνόταν η βιολογική ηλικία και βελτιωνόταν το ανοσολογικό προφίλ των συμμετεχόντων. Η νηστεία φαίνεται να έχει στον οργανισμό την ίδια επίδραση με τη γυμναστική.

Πρόκειται για έναν στρεσογόνο παράγοντα που κάνει το σώμα να μαθαίνει να ασχολείται με τη συντήρηση και την επιδιόρθωσή του.

Οι επιστήμονες βρήκαν μάλιστα ότι 20 χρόνια στα οποία επαναλαμβάνουμε τέτοιες περιόδους νηστείας μπορεί να μας χαρίσουν επιπλέον 5 χρόνια ζωής, καθώς επίσης να μειώσουν κατά 50% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και κατά 75% τον κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη.

Το ιδανικό θα ήταν να ακολουθούσαμε αυτή την ολιγοθερμιδική πενθήμερη νηστεία μία φορά τον μήνα ή διαφορετικά κάποιες φορές μέσα στον χρόνο, τουλάχιστον τρεις.

Εκτός όμως από αυτού του είδους τη νηστεία, βοηθητική φαίνεται να είναι και αυτή που ακολουθούμε στη δίαιτα όπου μένουμε χωρίς φαγητό για 16 ώρες της ημέρας και τρώμε μόνο τις 8 από τις 24 ώρες.

Κάνουμε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης

Τα σύντομα έντονα σοκ υψηλής έντασης της διαλειμματικής προπόνησης μπορούν να λειτουργήσουν πολύ θετικά όσον αφορά τη μείωση της βιολογικής μας ηλικίας. Ερευνα του 2017 της Mayo Clinic έδειξε ότι 3 μήνες διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ουσιαστικά πρόκειται για 5 με 7 λεπτά έντονης προσπάθειας (ο στόχος θα πρέπει να είναι να φθάνουμε στο 90% των δυνατοτήτων μας) που τα ακολουθούν 2 λεπτά ανάκτησης των δυνάμεών μας. Και σε αυτή την περίπτωση (όπως σε εκείνη της νηστείας) η έντονη άσκηση λειτουργεί ως στρες που κάνει τον οργανισμό να εξασκείται στο να προσαρμόζεται και να βελτιώνεται.

Το αποτέλεσμα της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης;

Οι μυϊκές ίνες γίνονται πυκνότερες και δυνατότερες, ο δείκτης φλεγμονής μειώνεται και βελτιώνεται η νοητική λειτουργία.

Εστιάζουμε στην ποιότητα του ύπνου μας

Ερευνητές από τη Βοστώνη και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες και βρήκαν ότι το εγκεφαλικό υγρό «ξεπλένει» τον εγκεφαλικό μας ιστό κατά κύματα στη διάρκεια της νύχτας, διώχνοντας έτσι τα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα.

Φαίνεται ότι ο ανήσυχος ύπνος έχει να κάνει με τη φυσική μείωση των επιπέδων του δινουκλεοτιδίου νικοτιναμίδης αδενίνης, μιας πρωτεΐνης που προστατεύει έναντι του οξειδωτικού στρες, βοηθά τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να μεγαλώνουν καλά και φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στον κιρκαδικό μας ρυθμό.

Ο καλύτερος τρόπος για να την αυξήσουμε είναι μέσω της νηστείας και της σωματικής άσκησης. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ιδανική ποσότητα του ύπνου είναι οι 7 ώρες, ενώ οι λιγότερες από 5 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως και οι περισσότερες από 8, με τις 10 ώρες να γίνονται ο πιο επικίνδυνος αριθμός.  .vita.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: