11 Σεπτεμβρίου 2022

Τρόφιμα για την υγεία του προστάτη


 Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα, φυσικά τρόφιμα, δεν είναι μόνο εξαιρετική για τη γενικότερη υγεία, αλλά και για την κατάσταση του προστάτη. Έρευνες δείχνουν ότι, ορισμένες θρεπτικές ουσίες και τρόφιμα, που έχουν πληθώρα συγκεκριμένων συστατικών, διαθέτουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας που αφορούν τον προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της προστατίτιδας, της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, αλλά και του καρκίνου αυτού.
Με άλλα λόγια, υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσετε και να προάγετε την υγεία του προστάτη με κάθε διατροφική σας επιλογή!

1. Καρύδια Βραζιλίας
Αποτελούν ιδιαίτερα πλούσια πηγή σεληνίου, που είναι σημαντικό για την υγεία του προστάτη και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος προάγει την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου, αν και τα καρύδια Βραζιλίας έχουν πολλές θερμίδες που μπορεί, σε μεγάλη κατανάλωσή τους, να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.  

2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι από τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά για τον οργανισμό. Έχει υψηλά ποσοστά σουλφοραφάνης και ινδόλης, ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες. Η πρώτη ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που αποτοξινώνουν το σώμα, ενώ η δεύτερη αναστέλλει την παραγωγή του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Η κατανάλωση μπρόκολου για περισσότερες φορές από μία μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης σταδίου ΙΙΙ και IV καρκίνου του προστάτη κατά 45%!

3. Κόκκινο πιπέρι
Το πικάντικο πιπέρι Καγιέν, γνωστό και σαν πιπεριά τσίλι, είναι το μπαχαρικό εκείνο που μπορεί να προστατεύσει τον προστάτη από τον καρκίνο. Ενώ η καψαϊκίνη που περιέχεται σε αυτές τις πιπεριές, είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τον πόνο, οι μελέτες δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει επίσης και στην αυτό-εξόντωση καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του καρκίνου του προστάτη. Μαζί με τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, η ουσία αυτή προσφέρει και καρδιαγγειακά οφέλη, διότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση.

4. Πράσινο τσάι
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις του, τις κατεχίνες, που έχει αποδεχθεί πως καταστρέφουν ορισμένα βακτηρίδια και ιούς, ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως αυτόν του προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι, το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της PSA. Οι άνδρες δε που πίνουν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια την ημέρα πράσινο τσάι, εμφανίζουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο του προστάτη.

5. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια και κυρίως οι ποικιλίες που προέρχονται από την Ασία, προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

6. Ρόδια
Τα ζωηρόχρωμα αυτά φρούτα, με τον εύγεστο χυμό, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες για την υγεία του προστάτη. Πρόσφατα αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών ερευνών, αφού οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα οφέλη από την κατανάλωσή τους. Ειδικότερα, τα ρόδια είναι πλούσια στη θρεπτική ουσία ellagitannin, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προώθηση της υγείας του προστάτη, μια και επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών προστατικών κυττάρων.

7. Σπόροι κολοκύθας
Οι σπόροι αυτοί προσφέρουν κάποια μοναδικά οφέλη για την υγεία του προστάτη, ειδικά για τους άντρες που έχουν καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Επίσης, περιέχουν και ψευδάργυρο.

8. Σολομός
Το ψάρι αυτό είναι πηγή ζωής! Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, αποτελούν ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη της υγείας του προστάτη. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί πως επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου του προστάτη καθώς και την εξέλιξή του, ενώ επίσης τον προλαμβάνει.

9. Τομάτες
Το δημοφιλές τρόφιμο, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου που περιέχει, καθώς και άλλων σημαντικών ουσιών, έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την υγεία του προστάτη. Αν και η φρέσκια κατανάλωση της ντομάτας είναι πολύ θρεπτική, η αντιοξειδωτική της δράση αυξάνεται όταν είναι επεξεργασμένη (σάλτσα), ενώ ενισχύεται και η δραστικότητά της στην προστασία του προστάτη.

10. Κουρκουμάς
Το μπαχαρικό αυτό, εκτός από το εξαιρετικό κίτρινο χρώμα του, έχει και προστατικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση των φλεγμονών, τα κρυολογήματα και το άσθμα, όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν και τις καταπληκτικές του ιδιότητες έναντι στον καρκίνο του προστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: