11 Σεπτεμβρίου 2022

Κοροναϊός: Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος δείχνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο


 Τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος, διατροφικού συμπληρώματος που χορηγείται σε μια ποικιλία παθήσεων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19 αλλά και αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τη λοίμωξη, δείχνει μελέτη σε μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης B9, της οποίας η έλλειψη συνδέεται με συγγενείς ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χορηγείται σε μεγάλες δόσεις για ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου και σε άτομα που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Συνταγογραφείται για την αντιστάθμιση παρενεργειών της μεθοτρεξάτης, φαρμάκου για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων και αυτοάνοσων νοσημάτων, το οποίο μπλοκάρει τη δράση του φυλλικού οξέος.

«Εξετάσαμε το κατά πόσο η διάγνωση Covid-19 και ο θάνατος από τη νόσο σχετίζονται με υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος –πέντε φορές το ασφαλές ανώτατο όριο- που συνταγογραφούνται σε ασθενείς με μια ποικιλία ιατρικών ενδείξεων. Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος» δήλωσε ο Ραλφ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, ειδικός στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Ο κοροναϊός χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ

H μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφείται φυλλικό οξύ αντιμετωπίζουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κοροναϊό και 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα λόγω προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Nature Communications και έδειχνε ότι ο SARS-CoV χρησιμοποιεί φυλλικό οξύ για τον πολλαπλασιασμό του.

Θέλοντας να δουν αν το συμπλήρωμα αυξάνει το ρίσκο, εξέτασαν δεδομένα για 380.000 άτομα που καταχωρήθηκαν το διάστημα 2019-2021 στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων UK Biobank.

Η ανάλυση οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα ότι το φυλλικό οξύ ευνοεί την Covid-19, τουλάχιστον όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να έχουν σημασία για τους ασθενείς που λαμβάνουν φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής για να προλάβουν επιπλοκές άλλων φαρμακευτικών παρεμβάσεων» δήλωσε ο Άντζελο Γκάφο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέλος της ερευνητικής ομάδς.

«Τα αποτελέσματά μας πάντως θα χρειαστούν επιβεβαίωση» διευκρίνισε.

Όπως πρόσθεσε ο δρ Γκριν, «το ορισμένο ανώτατο ασφαλές όριο για το φυλλικό οξύ είναι ένα milligram. Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη».

«Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολιασμένα άτομα».in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: