23 Οκτωβρίου 2022

Αυτός είναι ο ξηρός καρπός που ενισχύει την υγεία του εντέρου

 Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τον ξηρό καρπό αλλά και την ποσότητα που μπορείτε να τρώτε για να ενισχύσετε ή να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου.

Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα από τα κορυφαία σνακ ευεξίας. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη μας δίνει ακόμα έναν λόγο να τα επιλέγουμε, αφού τρώγοντας περίπου μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα αυξάνεται σημαντικά η παραγωγή βουτυρικού, ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας που προάγει την υγεία του εντέρου.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου μελέτησαν την επίδραση ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο 

Πώς επηρεάζουν τα αμύγδαλα το εντερικό μικροβίωμα;

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από χιλιάδες μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη των θρεπτικών ουσιών. Μπορεί να έχουν θετική αλλά και αρνητική επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων το μικροβίωμα του εντέρου επιδρά στην ανθρώπινη υγεία, είναι ακόμα υπό διερεύνηση αλλά τα στοιχεία των ερευνητών δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων τροφών μπορεί να επηρεάσει θετικά τους τύπους βακτηρίων στο έντερό μας.

Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές συγκέντρωσαν υγιείς ενήλικες που έτρωγαν ήδη λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα διαιτητικών ινών και που έτρωγαν τυπικά ανθυγιεινά σνακ (π.χ. σοκολάτα, πατατάκια).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μία ομάδα άλλαξε τα σνακ της για 56 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα την ημέρα, η άλλη για 56 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα την ημέρα και η ομάδα ελέγχου έτρωγε muffins. Η δοκιμαστική περίοδος διήρκησε τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βουτυρικό ήταν σημαντικά υψηλότερο μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν αμύγδαλα συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν μάφιν.

Πώς μας ωφελεί το βουτυρικό;

Το βουτυρικό αποτελεί ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, την κύρια πηγή καυσίμου των κυττάρων που καλύπτουν το κόλον.

Όταν αυτά τα κύτταρα λειτουργούν αποτελεσματικά, παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για το μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που υποστηρίζει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ενώ το τοίχωμα του εντέρου είναι ισχυρό, χωρίς διαρροές ή φλεγμονές.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στον χρόνο διέλευσης του εντέρου – τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή μέχρι το τέλος του εντέρου – ωστόσο όσοι έτρωγαν ολόκληρα αμύγδαλα είχαν επιπλέον 1,5 κενώσεις την εβδομάδα.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση ολόκληρων και αλεσμένων αμυγδάλων βελτίωσε τη διατροφή των ανθρώπων, έχοντας υψηλότερη πρόσληψη μονοκορεσμένων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, καλίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, που έτρωγε μάφιν. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: