23 Οκτωβρίου 2022

Οστεοαρθρίτιδα: Η πρωτεΐνη που προφυλάσσει τις αρθρώσεις

Ο αποτελεσματικός συνδυασμός που μπορεί να την αναστρέψει
Ένα νέο τρόπο να αποτραπεί η οστεοαρθρίτιδα, εστιάζοντας στον τρόπο έναρξης της νόσου αναδεικνύει νεότερη μελέτη που εξέτασε τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης

Η υγεία των αρθρώσεων απειλείται από την οστεοαρθρίτιδα και οι επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο τρόπο να αντιμετωπιστεί αυτή η φθορά, καθώς όσο φθείρονται, αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθεί φλεγμονή και να αναπτυχθεί η νόσος.

Σύμφωνα όμως με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η RORβ, γνωστή και ως πυρηνικός υποδοχέας, που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες εντός των χονδροκυττάρων, θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε να επαναφέρει αρκετούς από τους παράγοντες που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλλοντας στον έλεγχο της φλεγμονής.

Συνεπώς, η ενεργοποίηση της πρωτεΐνης RORβ θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει μια εναλλακτική στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δρ. Patrick Griffin, καθηγητής μοριακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και επιστημονικός διευθυντής του πανεπιστημιακού εργαστηρίου βιοϊατρικής έρευνας.

«Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χρειάζονται ένα φάρμακο που να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της φθοράς και εξασθένησης του χόνδρου, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν φάρμακα που να τροποποιούν τη νόσο. Αν και η εργασία μας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο πυρηνικός υποδοχέας RORβ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο, για την πρόληψη της βλάβης του χόνδρου και ίσως να ενεργοποιήσει την αναγέννησή του» εξηγεί ο δρ. Patrick Griffin.

Αν και λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό τον υποδοχέα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα χρησιμοποίησε ως ερευνητικό έναυσμα τις λιγοστές μελέτες, που είχαν αναδείξει κάποια συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας του υποδοχέα και της οστικής απώλειας. Η δρ Mi Ra Chang, ανέλαβε να δημιουργήσει κυτταρικές σειρές για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι μελέτες.

«Προς έκπληξή μας, το γονιδιακό πρόγραμμα που ρυθμίζεται από την αύξηση της δραστηριότητας της πρωτεΐνης RORβ ενίσχυσε τον σχηματισμό των χονδροκυττάρων, με αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες στην αποδόμηση του χόνδρου» σημείωσε η δρ. Mi Ra Chang.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν ήδη ξεκινήσει πρόσθετες μελέτες για λόγω της τεράστιας ανάγκης για λύσεις της οστεοαρθρίτιδας.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η πρωτεΐνη RORβ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ελκυστικό θεραπευτικό στόχο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να ξεδιαλύνουμε. Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε να κατανοήσουμε περισσότερα για τον μηχανισμό με τον οποίο η πρωτεΐνη RORβ επηρεάζει τα χονδροκύτταρα και αμβλύνει τα φλεγμονώδη σήματα που οδηγούν στην καταστροφή του χόνδρου» καταλήγει ο δρ. Griffin.

Οστεοαρθρίτιδα: Ο αποτελεσματικός συνδυασμός που μπορεί να την αναστρέψει

 

Τον υπό μελέτη συνδυασμό διατροφής και άσκησης προτείνουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον βάσει έρευνας τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στον Experimental Cell Research.

Ο εν λόγω συνδυασμός που προτείνουν οι ερευνητές περιλαμβάνει το γαλλικό οξύ, ένα φαινολικό οξύ που βρίσκεται σε καρύδια, φύλλα τσαγιού, φλοιό βελανιδιάς και άλλα φυτά και τις ασκήσεις διάτασης (stretching), πολύ ήπιου βαθμού, πρακτικά μέχρι του σημείου που διατείνονται οι μύες των ποδιών καθώς περπατάμε.

Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλει τον χόνδρο – τον σκληρό, ζελατινοειδή ολισθηρό ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών όπου σχηματίζουν μια άρθρωση. Αποτελεί μια εκφυλιστική κατάσταση και  αποτελεί ακτινολογικό εύρημα στο 80-90% των ατόμων σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα όμως σπάνια εκδηλώνονται πριν τα 50 έτη. Σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες (αναλογία 1.7/1).

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ωστόσο ότι οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτή τη φόρμουλα βάσει εργαστηριακών πειραμάτων σε κυτταρικές σειρές και όχι βάσει κλινικών μελετών. Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να επιτυχουν την αναγέννηση ιστών χόνδρου σε μια προσπάθεια θεραπευτικής αντιμετώπισης ή αντικατάστασης των κατεστραμμένων χόνδρων της οστεοαρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τους ιδίους για να καταλήξουν στο γαλλικό οξύ πρώτα δοκίμασαν την δράση έξι  διαφορετικών διατροφικών αντιοξειδωτικών συστατικών μεταξύ των οποίων η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η κουρκουμίνη. Εν τέλει προκρίθηκε το γαλλικό οξύ που σε συνδυασμό με την εφαρμογή τεχνικών που μιμούνται τις δράσεις της άσκησης στα κύτταρα, φάνηκε ότι οδήγησαν στη μείωση των δεικτών φλεγμονής των αρθρώσεων.

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και η άσκηση είναι ωφέλιμη και για τις αρθρώσεις. Οι ερευνητές ωστόσο τονίζουν ότι το γαλλικό οξύ δεν πρέπει να θεωρηθεί θαυματουργή θεραπεία και οι πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα δεν πρέπει να το λάβουν χωρίς προηγουμενως να ζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: