31 Δεκεμβρίου 2022

Νέα χρονιά: Με την ευχή να αφήσουμε πίσω ό,τι μας πονά.

 Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να αποχαιρετήσουμε το 2022 και του «χωρισμού ο πόνος», για κάποιους ίσως παραμένει ακόμη ζωντανός στην καρδιά.. Πώς να υποδεχθούμε με χαρά τη νέα χρονιά όταν η προηγούμενη μας πήγε κάπως στραβά;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ευκαιρία για χαμόγελα, νέους στόχους, μια γιατί όχι, εξ’ ολοκλήρου νέα αρχή! Τι γίνεται όμως εάν την προηγούμενη χρονιά την αισθάνεστε ακόμη βαριά στην πλάτη σας; Τι γίνεται όταν οι τελευταίοι 12 μήνες δεν ήταν για πολλούς λόγους ευχάριστοι;

Μια νέα χρονιά δεν φέρνει σε όλους συναισθήματα χαράς και ανανέωσης. Πολύ απλά διότι άσχημες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένας χωρισμός, μπορεί να παραμένουν ακόμη μέσα τους νωπές.

Πώς θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας όλα τα άσχημα και να υποδεχθούμε η νέα χρονιά ελπιδοφόρα;

Πώς θα υποδεχθείτε τη νέα χρονιά χωρίς να σκέφτεστε τις αναποδιές της παλιάς

Πώς πραγματικά θέλετε να σας βρει το νέο έτος; Σε ένα γεμάτο μπαρ με μπαλόνια να πέφτουν απ’ την οροφή; Στο σπίτι με φίλους και την οικογένειά σας; Μονάχα παρέα με τον κολλητό σας; Μόνους και ξαπλωμένους στο κρεβάτι απ’ τις 10;

Δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις στο πώς θα ήθελε ο κάθε ένας από εμάς να υποδεχθεί τη νέα χρονιά. Σχεδιάστε λοιπόν μια βραδιά που να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε. Μη φοβηθείτε να παρεκκλίνετε από τον κανόνα και να κάνετε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα κάνατε συνήθως. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια και το προνόμιο να είναι απόλυτα ειλικρινής, χωρίς να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να εξηγήσετε σε όλους το πώς και το γιατί.

Φτιάξτε μια λίστα με τα καλά και τα κακά της χρονιάς που μας αποχαιρετά

Ακόμη κι αν τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν στη ζωή σας το 2022 θα συνεχίσουν να σας επηρεάζουν το 2023, μπορείτε να πείτε αντίο σε κάποιες πτυχές αυτών στο τέλος του μήνα.

Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με δυσάρεστα συμβάντα με τα οποία ήρθατε αντιμέτωποι τον περασμένο χρόνο και έχουν «κλείσει» οριστικά. Εάν για παράδειγμα το 2022 βιώσατε έναν απροσδόκητο χωρισμό, ίσως εξακολουθείτε να πονάτε, αλλά η πράξη της λήξης της σχέσης ή η εύρεση ενός νέου διαμερίσματος για να μείνετε μόνοι είναι γεγονότα που μπορείτε να αφήσετε πίσω σας.

Δοκιμάστε επίσης να κάνετε μια λίστα με όλα τα ωραία πράγματα που σας συνέβησαν φέτος. Γιατί ακόμη κι αν η χρονιά πήγε «στραβά», εάν την αναλογιστείτε, θα υπήρχαν σίγουρα μικρές «νίκες» και όμορφες στιγμές.

Θέστε γενικούς στόχους για μια πιο χαρούμενη καθημερινότητα

Η τελευταία ημέρα του χρόνου είναι μια καλή ευκαιρία για να θέσουμε νέους στόχους.

Θα μπορούσατε να αποφασίσετε για κάποια πράγματα που θα θέλατε να επιτύχετε το 2023, όπως για παράδειγμα μια προαγωγή στη δουλειά ή να θέσετε πιο γενικούς στόχους όπως το να γελάτε περισσότερο με τη νέα χρονιά. Κι αν στόχοι όπως αυτός δεν σας ακούγονται συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, αυτή είναι η ουσία!

Οι πιο γενικοί στόχοι όπως το να πείτε στον εαυτό σας: «Φέτος, θέλω να διασκεδάζω περισσότερο», σας αφήνουν περισσότερο «χώρο» για ευχαρίστηση και χαρά.

Φυσικά, θα μπορούσατε απλά να παραλείψετε τη λίστα στόχων για τη νέα χρονιά εντελώς. Το ότι για πολλούς ανθρώπους λειτουργεί ευεργετικά, δε σημαίνει πως το ίδιο ισχύει και για εσάς..

Γιορτάστε όλα όσα έχετε ήδη πετύχει (ακόμη κι αν είναι ημιτελή)

Αντί να εστιάσετε στις προθεσμίες που δεν προλάβατε ή σε ό,τι έπρεπε, αλλά δεν ολοκληρώσατε, κάντε έναν απολογισμό του τι έχετε ολοκληρώσει ή ξεκινήσει.

Ρίξτε μια ματιά πίσω στη χρονιά που μας πέρασε και αναγνωρίστε όλα όσα καταφέρατε εν μέσω των όποιων δυσάρεστων πραγμάτων συνέβησαν. Σκεφτείτε όλα εκείνα τα μικρά κατορθώματα που ίσως σας έμοιαζαν ασήμαντα εκείνη τη στιγμή. Το πιο πιθανό είναι να διαπιστώσετε πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να γιορτάσετε από ό,τι νομίζατε στην αρχή.

Θυμηθείτε: Αυτή, δεν είναι η μόνη σας ευκαιρία για να γιορτάσετε

Ας πούμε ότι τίποτα σχετικά με το 2022 δεν ήταν θετικό και δεν νιώθετε κανένα «εορταστικό» συναίσθημα όταν οραματίζεστε το 2023. Δεν πειράζει! Η ημέρα αυτή είναι η τελευταία του χρόνου, όχι του κόσμου. Κι αύριο και μεθαύριο και κάθε καινούρια μέρα είναι για όλους μας μια ευκαιρία να γιορτάσουμε, να χαμογελάσουμε, να «πέσουμε» και να «ξανασηκωθούμε»..vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: