21 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΩΤ. ΓΚΟΥΝΑΣ-Πως και γιατί η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% συνιστά εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων»


 .Λίγο πριν φύγει το 2022, υπογράφτηκε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, η σχετική ΚΥΑ για αύξηση των κύριων συντάξεων από 01/01/2023. Αυτή η απόφαση όμως δείχνει ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εμπαίζει τους συνταξιούχους και φυσικά, και λίγο αργότερα, και όλους τους μισθωτούς.

Γιατί όμως αυτή η απόφαση συνιστά εμπαιγμό;
Αυτό θα γίνει κατανοητό με μια απλή ανάλυση που θα παραθέσουμε παρακάτω. Το πιο «ωραίο» είναι ότι στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει για το 2023 και εντεύθεν μία επιπλέον σύνταξη…Τι κοροϊδία αλλά και τι θράσος!!! Και είναι κοροϊδία και θράσος, επειδή η απερχόμενη κυβέρνηση σου δίνει μια σύνταξη ενώ, λόγω πληθωρισμού και υπερφορολόγησης, σου παίρνει πολύ περισσότερα…
Από τα επίσημα δελτία ο πληθωρισμός στη Χώρα μας ξεπέρασε το 12,1%, στην πραγματικότητα όμως αυτός μεγάλωσε, για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, σε ποσοστό του 20%.
Ο τιμαριθμικός πίνακας, από τον οποίο εξάγεται ο Μ.Ο. του πληθωρισμού, αναφέρεται και σε αγαθά που οι χαμηλές εισοδηματικά τάξεις δεν τα αγγίζουν.
Υπάρχει υπερβολική αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά επιβίωσης όπως, ενέργεια, τρόφιμα κλπ.
Η αύξηση των τιμών των αγαθών, σημαίνει έμμεση φορολογία αυτών, με φορομπηχτική καταλήστευση των χαμηλών εισοδημάτων.
Στο άρθρο 4 του Συντάγματός μας, στην παράγραφο 5, αναφέρονται τα εξής: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»…
Ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα ;;; Δυστυχώς όχι.
Δυστυχώς η Κυβέρνησή μας, πονηρά σκεπτόμενη και προκειμένου να μας υπερφορολογήσει και ταυτόχρονα να μας ξεγελάσει, βρήκε, τον τρόπο. Άλλαξε ονομασία και πρακτική. Βλέπετε, υπάρχει και μαρκετίστικος τρόπος να βαφτίζεις το ψάρι και να το ονομάζεις κρέας και έτσι να ξεγελάς, να εμπαίζεις τον λαό.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι, αυτή τη στιγμή, η κοινωνία μας ζει τη σκληρότερη φορολογία και ιδιαίτερα αυτό επιβάλλεται στις χαμηλού εισοδήματος τάξεις. Τα μεγάλα εισοδήματα δεν έχουν την ίδια συμπίεση απώλειας, όπως έχουν τα μικρά.
Η φτωχοποίηση των μικρών νοικοκυριών είναι καθημερινή και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ένταση. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Στα φτωχά νοικοκυριά προστίθεται και η υπεραύξηση των επιτοκίων της πρώτης κατοικίας ή άλλων.
Στο ίδιο Δελτίο Τύπου , αναφέρεται επίσης ως παράδειγμα η μέση σύνταξη των 850,00€, 900,00€ και 750,00€. Προφανώς, αγνοούν οι κυβερνώντες ότι οι συντάξεις ξεκινούν από 0,00€ (δεν υπάρχει ο θεσμός της κοινωνικής σύνταξης), έχουμε συντάξεις των 250,00€, των 390,00€ (ΟΓΑ), 450,00€, 550,00€ κλπ, άρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Πώς όμως μπορεί να επιβιώσει ο μέσος Έλληνας με τέτοιου είδους αυξήσεις;
Ακόμη κι εκείνοι που έπαιρναν 750,00€ και που με την αύξηση θα παίρνουν 808,00€, θα τους δώσει μεν το κάτι περισσότερο αλλά δεν είναι αυτό που θα στηρίξει ουσιαστικά τον συνταξιούχο.
Ας κάνουμε έναν υπολογισμό για να δείξουμε, το πώς εξανεμίζεται το εισόδημα των 750,00€ το οποίο από 01/01/2023 θα γίνει 808,00€:
Κόστος Διατροφής ανά άτομο 300,00€. Αυτό το κόστος αυξάνεται κατά 30% = +90,00€.
Κόστος Ενέργειας, αυξάνεται τουλάχιστον κατά 50,00€.
Κόστος Δανείου Α’ Κατοικίας (για 100 χιλ. €) * 3% από το 2023, αυξάνεται σε 250,00€
Συνολική αύξηση στους τομείς διατροφής, ενέργειας και δανείου α’ κατοικίας = +390,00€.
Υπάρχουν κι άλλα αναγκαία αγαθά επιβίωσης, οι οποίες αυξήσεις με απλό υπολογισμό ξεπερνούν τα 150,00€ με 200,00€.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι: 390,00€ (συνολική αύξηση σε διατροφή, ενέργεια και δάνειο α’ κατοικίας) + 150,00€ (λοιπές αυξήσεις) – 58,00€ (η μηνιαία αύξηση της σύνταξης) = -482,00€, η πραγματική μείωση του εισοδήματος!
Ας μην επαίρεται η Κυβέρνηση ότι δίνει αύξηση 7,75%, όταν καταληστεύει και φορομπηχτικά εξανεμίζει τα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών. Αυτό είναι νομιμοφανής ληστεία και όχι αύξηση των συντάξεων!
Περισσότερα θα μπορούσαμε να πούμε για τα θέματα αυτά αλλά θα σταματήσουμε εδώ, επειδή οι ημέρες, μέχρι τα Θεοφάνια, είναι γιορτινές. Άλλωστε, με όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, δεν επιδιώκουμε να σκοτεινιάσει περισσότερο η ψυχή μας αλλά να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις μας και να αυξηθούν τα αντανακλαστικά μας και οι αντιδράσεις μας.
Θα κλείσουμε με δύο ευχές: Καλή χρονιά σε όλους τους συνανθρώπους μας! Τη νέα χρονιά, που είναι και προεκλογική, ας κάνουμε, με την ψήφο μας, μια καινούργια αρχή, ώστε να τεθούν άλλες βάσεις στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, με στόχο να αποκτήσουμε, κάποια στιγμή, πραγματικά και ισχυρά εισοδήματα, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, μισθωτοί, αγρότες, μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά και για λόγους πραγματικής κυκλοφοριακής οικονομίας για το 2023 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, για να υπάρχει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: