5 Μαρτίου 2023

σαν σήμερα 5 Μαρτίου 2023...

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 5 Μαρτίου
Γεγονότα σαν σήμερα

399 π.Χ.: Ο Σωκράτης, ο Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας πίνει κώνειο και βάζει τέλος στη ζωή του. Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, με βάση την κατηγορία, σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε στο δεσμωτήριο 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε την εκτέλεση της θανατικής ποινής πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου από τις γιορτές της Δήλου. Από τον διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι μαθητές του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο βάζοντας τέλος στη ζωή του.

sokratis

1558: Εισάγεται ο καπνός εισάγεται στην Ευρώπη από τον Ισπανό γιατρό Φρανσίσκο Φερνάντες.

1842: Πάνω από 500 Μεξικανοί στρατιώτες υπό την αρχηγία του Ραφαέλ Βάσκες εισβάλουν στο Τέξας, καταλαμβάνουν το Σαν Αντόνιο και επιστρέφουν στο Ρίο Γκράντε. Αυτή είναι η πρώτη εισβολή αυτού του είδους από την εποχή της επανάστασης του Τέξας.

1909: Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές. Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση της συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.

1913: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδoλοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Georgioa_A-dolofonia

1921: Το γλωσσικό συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

1922: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους κάνει η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία Νοσφεράτου – Η συμφωνία του τρόμου, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.

1930: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

1933: Εκλογική νίκη των αντιβενιζελικών κομμάτων (Ηνωμένη Αντιπολίτευση), τα οποία συνασπίστηκαν υπό την αρχηγία του Παναγή Τσαλδάρη. Λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου (πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια), τα κόμματα που πρόσκεινται στον Ελευθέριο Βενιζέλο (Εθνικός Συναγερμός), αν και λαμβάνουν περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο συνδυασμό, εκλέγουν τελικά λιγότερους βουλευτές.

1940: Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ επικυρώνουν την απόφαση του Στάλιν για την εκτέλεση 25.700 πολωνών διανοουμένων και 14.700 πολωνών αιχμαλώτων. (Η Σφαγή του Κατίν).

1940: Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους Νυχτερίδα. Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

Ethniki_Lyriki_Skini

1950: Λήγει η απεργία των ανθρακωρύχων, που κρατούσε εδώ και δύο μήνες στις ΗΠΑ, μετά από συμφωνία της Κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

1952: Ενα αεροπλάνο τύπου Republic F-84G Thunderjet προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Είναι το πρώτο μαχητικό τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Republic_F-84G_Thunderjet

1956: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

O_Drakos 

1959: Ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν καταδικάζεται σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. (Υπόθεση Μέρτεν)

Max_Merten

1962: Στο πλαίσιο του Ανένδοτου Αγώνα, διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στην οποία θα μιλήσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Εκεί προβάλλεται για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4» (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που ορίζει ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»). Μετά τη συγκέντρωση ακολουθεί διαδήλωση, που καταλήγει σε συγκρούσεις με την Αστυνομία.

1972: Ο Μίκης Θεοδωράκης εγκαταλείπει το ΚΚΕ.

1974: Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ.

1981: Μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, σημειώνεται τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στη Χαλκίδα, τη Θήβα και τη γύρω περιοχή. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι Πλαταιές και το χωριό Καπαρέλλι.

1994: Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα spam στην ιστορία του Ίντερνετ για την αποστολή ανεπιθύμητων e-mail. To χρησιμοποιεί ένας αμερικανός δικηγόρος ονόματι Λόρενς Κάντερ για να διαφημίσει τις υπηρεσίας του. Η ονομασία spam για το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προέρχεται από το ομώνυμο τηλεοπτικό σκετς των Μόντι Πάιθον και καθιερώθηκε από τη διαδικτυακή κοινότητα.

Monty_Python-spam

2000: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατά την διάρκεια διεθνούς μίτινγκ στη Μόσχα με 9.750 βαθμούς. Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Ελησσιάδης κατατάσσεται 8ος, ενώ στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης 6ος.

2001: Ποδοπατούνται μέχρι θανάτου 35 μουσουλμάνοι προσκυνητές κατά το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

2003: ‘Ερχεται στο φως της δημοσιότητας η σύλληψη και κράτηση του 25χρονου Έλληνα φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή, από τις βρετανικές Αρχές, με την κατηγορία της κατοχής αντικειμένων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε στην προετοιμασία είτε στη διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δουσεμετζής φέρεται να έχει δική του ιστοσελίδα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να γίνει μέλος της 17Ν, ενώ στο δωμάτιο του βρέθηκαν αφίσες της οργάνωσης, δύο σφραγίδες με το αστέρι και το λογότυπό της, μια προκήρυξή της και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Δουσεμετζής παραπέμπεται σε δίκη σε τοπικό δικαστήριο της κωμόπολης Μπίλντελντον ωστόσο, η πολιτική αγωγή στις 7 Απριλίου αποσύρει τις κατηγορίες και ο φοιτητής αφήνεται ελεύθερος.

2006: Πεθαίνει ο «Ice Man» Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι. Ένας από τους πιο διαβόητους και σκληρούς εκτελεστές της Μαφία.

2009: Διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ενώ διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα δώσει λύσεις, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1133 – Ερρίκος Β’, βασιλιάς της Αγγλίας

1794 – Ζακ Μπαμπινέ, Γάλλος φυσικός

1857 – Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας κοσμηματοπώλης, ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προιόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη. (Θαν. 1932)

Sotirios_Voulgaris

1871 – Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Θαν. 15/1/1919)

Rosa_Luxemburg

1922 – Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

1942 – Φελίπε Γκονζάλες, Πρωθυπουργός της Ισπανίας

1952 – Φερνάντο ντα Πιεντάντε Ντίας ντος Σάντος, Αγκολανός πολιτικός

1963 – Τζόελ Όστιν, Αμερικανός εκκλησιαστικός ηγέτης

1973 – Γιάννης Αναστασίου, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα, νυν προπονητής του Παναθηναϊκού.

Giannis_Anastasiou

1974 – Εύα Μέντες, Αμερικανίδα ηθοποιός

Eua_Mendeze

1976 – Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Λιθουανός διεθνής καλαθοσφαιριστής

1970 – Τζον Φρουσιαντε, Κιθαριστας και τραγουδιστης

Θάνατοι σαν σήμερα

254 – Πάπας Λούκιος Α΄

1417 – Μανουήλ Γ΄ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας

1534 – Κορρέτζο, Ιταλός ζωγράφος

1827 – Πιέρ Σιμόν Λαπλάς, Γάλλος μαθηματικός

1827 – Αλεσάντρο Βόλτα, Ιταλός φυσικός και εφευρέτης της μπαταρίας. (Γεν. 18/2/1745)

Alessandro_Volta

1903 – Γκαστόν Παρί, Γάλλος λόγιος

1907 – Φρίντριχ Μπλας, Γερμανός λόγιος

1953 – Σεργκέι Προκόφιεφ, Ρώσος συνθέτης

1953 – Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. (Γεν. 6/12/1878)

joseph_stalin

1966 – Άννα Αχμάτοβα, Ρωσίδα ποιήτρια

1979 – Άγγελος Μαυρόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1982 – Τζον Μπελούσι, Αμερικανός ηθοποιός

John_Belousi

1986 – Τζορτζ Νέλσον, Αμερικανός βιομηχανικός σχεδιαστής

2000 – Ρένα Ντορ, Ελληνίδα ηθοποιός

2011 – Μανώλης Ρασούλης, Έλληνας τραγουδοποιός

2013 – Ούγο Τσάβες, αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης. (Γεν. 28/7/1954)

Hugo_Chavez

Δεν υπάρχουν σχόλια: