8 Μαρτίου 2023

Κώστας Τζαβάρας: Ο Βορίδης πρέπει να ξανακοιτάξει το ζήτημα της μετάταξης και του ορίου ηλικίας


 Παράνομη η τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη σε αυτό το πόστο υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών για να αποδείξει τη νομιμότητά της δεν είναι σωστά. Υπήρξε πολιτικός δάκτυλος;

Αμφισβήτηση εκ των έσω από τον Κώστα Τζαβάρα δέχεται η κυβέρνηση σε σχέση με όσα υποστηρίζει περί νομιμότητας της μετάταξης του μοιραίου σταθμάρχη, που φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης για την τραγωδία στα Τέμπη, σε αυτό το κρίσιμο πόστο και μάλιστα στην ηλικία των 58 ετών.

Μιλώντας για πρωτοφανή πράγματα, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, που και στο παρελθόν έχει διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή, μιλά για παράνομη πράξη υποστηρίζοντας μάλιστα ότι επί της ουσίας πρόκειται για πρόσληψη και όχι μετάταξη.

«Προφανώς το ξέρει ο Βορίδης, θα τον καλούσα να το ξανακοιτάξει» λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Προσελήφθη παράνομα

Μιλώντας στην ΕΡΑ, ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι το τραγικό δύστυχημα που βύθισε τη χώρα σε πένθος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει στοιχειώδη πράγματα. «Δεν χρειάζονταν πολλά. Αρκούσε η διατήρηση του συστήματος δευτεροβάθμιου ελέγχου της κυκλοφορίας» επισημαίνει ο κ. Τζαβάρας, προσθέτοντας ότι δικλείδες ασφαλείας υπήρχαν ακόμη και στο απαρχαιωμένο καθεστώς λειτουργίας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Μιλώντας για τις αιτίες και τους υπευθύνους του τραγικού δυστυχήματος ο κ. Τζαβάρας επισημαίνει ότι «οι ευθύνες αχνοφαίνονται και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Υπάρχει σαφώς η προσωπική ευθύνη του σταθμάρχη, ο οποίος θα μου επιτρέψετε να πω ότι προσελήφθη παράνομα.»

Όπως εξηγεί, ο σταθμάρχης προσελήφθη παράνομα γιατί δεν ισχύει αυτό που ελέχθη ότι η πρόσληψή του έγινε σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΟΣΕ για τις μετατάξεις.

Δεν τα λέει σωστά το υπουργείο Εσωτερικών

«Η μετάταξη που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών, αφορά μετακίνηση στο εσωτερικό του ΟΣΕ προσώπου που είναι ήδη υπάλληλος στον ΟΣΕ. Δηλαδή δεν θα ίσχυε το όριο ηλικίας για τον συγκεκριμένο σταθμάρχη εάν ήδη ήταν διοικητικός υπάλληλος ή αχθοφόρος» εξηγεί ο κ. Τζαβάρας και προσθέτει:

«Εάν δείτε την απόφαση του κ. Πατέρα, που έχει εγκρίνει τη μετάταξή του, η μετάταξη αυτή έχει γίνει από το υπουργείο Παιδείας και μετατάσσεται στο προσωπικό του ΟΣΕ και στη θέση του σταθμάρχη. Άρα έχουμε μετάταξη από το Δημόσιο σε επιχείρηση κοινής ωφελείας, ΔΕΚΟ, δεν ξέρω πως λέγεται.»

» Αυτήν δεν την προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός του ΟΣΕ, αλλά ο Νόμος 4440 του 2016 που λέει ότι τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του προσλαμβανόμενου, του μετακινούμενου λόγω μετάταξης τα ορίζει ο Φορέας της υποδοχής, δηλαδή ο ΟΣΕ. Και αυτά είναι συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν και το όριο ηλικίας εν προκειμένω το 48ο έτος.»

Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό, συνεχίζει ο κ. Τζαβάρας, «είναι ότι η μετάταξη είναι μια σύνθετη διαδικασία. Μετάταξη λοιπόν από το Δημόσιο στον ΟΣΕ αποτελείται από τις εξής φάσεις: απολύεται από τη θέση που έχει στο Δημόσιο ο μετατασσόμενος και προσλαμβάνεται από τον ΟΣΕ, δεν έχουμε εσωτερική μετακίνηση. Οπότε εμπίπτει στο όριο ηλικίας των 48. Ετσι ακριβώς είχε γίνει και όταν από αχθοφόρος προσελήφθη ως υπάλληλος στον Οργανισμό Σχολικών Βιβλίων, στο υπουργείο Παιδείας».

Είναι άλλο πράγμα η απόσπαση και άλλο η μετάταξη, που προϋποθέτει απόλυση, ρήξη του νομικού δεσμού με την υπηρεσία από την οποία προέρχεται, διαλύει κάθε απορία ο κ. Τζαβάρας.

«Πρέπει να το ξανακοιτάξει ο κ. Βορίδης»

«Προφανώς και τα ξέρει ο κ. Βορίδης που είναι ένας πολύ καλός νομικός. Προφανώς πρέπει να το ξανακοιτάξει το ζήτημα», είναι η απάντηση του κ. Τζαβάρα σχετικά με τα όσα έχουν λεχθεί από τον υπουργό Εσωτερικών.

Ας το ψάξουν αν υπάρχει πολιτικός δάκτυλος

Ερωτηθείς εάν η τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά στη θέση αυτή ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης, ο κ. Τζαβάρας ήταν σαφής: «Δεν το ξέρω ας το ψάξουν».in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: