5 Μαρτίου 2023

Οξύς πόνος στη μέση: Τα φάρμακα που προσφέρουν άμεση ανακούφιση


 Η οξεία οσφυαλγία θεωρείται ένας από τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πάσχοντα σε κάποια μορφή αναπηρίας, περιορίζοντας αρχικά τις κινήσεις του ατόμου. Για την αντιμετώπισή της και την μεγαλύτερη διευκόλυνση του ατόμου, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι αντιμετώπισης, είτε φαρμακευτικές είτε πιο εναλλακτικές. Ποιος είναι όμως εκείνος ο τρόπος που προσφέρει άμεση ανακούφιση και σε μικρότερο κόστος, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος σε όλους;

Μια νεότερη έρευνα αποκαλύπτει μια συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, που ενδείκνυται για την ανακούφιση του οξέος πόνου στη μέση.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopaedic Research εξέτασε όλες τις διαφορετικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα -18 μελέτες με 3.478 ασθενείς. Όπως διαπιστώθηκε, τα μυοχαλαρωτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά και γρήγορα τα συμπτώματα.

Η μεγαλύτερη βελτίωση, όμως, παρουσιάστηκε από τον συνδυασμό ΜΣΑΦ και παρακεταμόλης, σε σύγκριση με τη μεμονωμένη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων.

«Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του οξέος πόνου στη μέση. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ασθενών, όπως η ύπαρξη αλλεργιών και συννοσηροτήτων», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Alice Baroncini, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου RWTH στη Γερμανία. «Η περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό του τύπου των φαρμάκων που όχι μόνο προσφέρουν την καλύτερη και ταχύτερη ανακούφιση από τον πόνο, αλλά παρουσιάζουν και το χαμηλότερο ποσοστό επανεμφάνισης των συμπτωμάτων» καταλήγει.

ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: