15 Μαρτίου 2023

Νηστεία: Είναι ωφέλιμη ή επικίνδυνη; Τι δείχνουν τα ποσοστά για όσους νηστεύουν στην Ελλάδα;


Πρόκειται για μία από τις Σημαντικότερες χρονικές περιόδους για τον ορθόδοξο Χριστιανισμό. Ουσιαστικά, σημαίνει Μεγάλες 40 ημέρες και έχει καθοριστεί ως περίοδο νηστείας. Ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί έως και την Κυριακή του Πάσχα. Είναι, όμως, η νηστεία ωφέλιμη ή επικίνδυνη;

Ποια Τρόφιμα απαγορεύονται;

“Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυστηρά τη Σαρακοστή, θα πρέπει να αποχωριστούμε όλα τα ζωικά προϊόντα: γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αβγό,καθώς και το λάδι και το κρασί.

Εξαίρεση αποτελούν τα σαββατοκυριακα όπου το λάδι και το κρασί επιτρέπονται, εκτός από το μεγάλο Σάββατο που ουσιαστικά αποτελεί το μόνο Σάββατο του έτους που απαγορεύονται όλα συμπεριλαμβανομένου του λαδιού και του κρασιού”, μάς λέει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γιώργος Καραμανιώλας.

Έτσι στις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε μας μένουν:

τα φρούτα
τα λαχανικά
τα ζυμαρικά
τα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)
τα μαλάκια (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές)
οστροκόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακός)
τα όσπρια
το ψωμί
οι ελιές

Τι δείχνουν τα ποσοστά για όσους νηστεύουν στην Ελλάδα;

Μιλώντας με νούμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών Δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα και ένας στους έξι όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Αναφορικά με συγκεκριμένα τρόφιμα που είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό, η μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται να υπάρχει στο λάδι σε ποσοστό 85%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 76% και στα γλυκά σε ποσοστό 62%

Νηστεία: Ωφέλιμη ή επικίνδυνη;

Έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, έδειξαν ότι η νηστεία συμβάλλει:

Στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων αλλά και της LDL χοληστερόλης (της λεγόμενης κακής χοληστερόλης). Αρκετά αναμενόμενο αν σκεφτούμε πως διακόπτουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος που περιέχει υψηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους.

Στην αύξηση των επιπέδων της HDL καλής χοληστερόλης

Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης

Χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και καλύτερη λειτουργία των νεφρών μιας και απέχουμε από το αλκοόλ και τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα

Βελτιωμένη εντερική λειτουργία λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και όσπρια

Μειωμένα επίπεδα παχυσαρκίας

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της νηστείας εντοπίζονται στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε 4 θρεπτικά συστατικά.

Ποια Θρεπτικά συστατικά πρέπει να προσέξουμε όσο νηστεύουμε;

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί:

στην πρωτεΐνη
τη Βιταμίνη Β12
το Ασβέστιο
τον Σίδηρο

Πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των Συστατικών;

Για να μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει την πρωτεΐνη που προσλαμβάνει, πρέπει η πρωτεΐνη να περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Στην περίπτωση της νηστείας που δε μπορούμε να τις καταναλώσουμε, θα πρέπει να κάνουμε εξυπνους συνδυασμούς μη ζωικών τροφίμων ώστε να προκύψει ένα γεύμα με πλήρες προφίλ αμινοξέων και να μπορέσουμε να τις απορροφήσουμε.

Τέτοιοι συνδυασμοί είναι:

το φακόρυζο, ο αρακάς με ρύζι και γενικότερα συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά
γάλα σόγιας με δημητριακά πρωινού ή βρώμη
Ψωμί ολικής άλεσης με tofu, ή με αβοκάντο ή με φυστικοβούτυρο
Δε πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τα θαλασσινά, που περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης όπως άλλωστε και η σόγια, οπότε και μπορούν να καταναλωθούν αρκετά σε ένα διαιτολόγιο κατά τη νηστεία.

Όσον αφορά τη Βιταμίνη Β12, χρήσιμο θα ήταν, αυτή την περίοδο να καταναλώνατε τροφές όπως το ταχίνι, ο χαλβάς, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί, ενώ, στην αγορά μπορείτε να βρείτε και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο που μπορούν να βοηθήσουν όσο δε καταναλώνετε γαλακτοκομικά είναι η λαχανίδα, το κινέζικο λάχανο, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το σουσάμι,

Αντί για γάλα, μπορείτε να καταναλώνετε φυτικά γάλατα όπως γάλα αμυγδάλου ή σόγιας. ενώ αν εκτίθεστε στον ήλιο και δώσετε την ευκαιρία στο δέρμα σας να συνθέσει τη βιταμίνη D, η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί ενισχυθεί.

Και για τον σίδηρο η απάντηση κρύβεται στους συνδυασμούς τροφίμων

Σίδηρο μπορείτε να βρείτε στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), στους ξηρούς καρπούς (π.χ. κάσιους, αμύγδαλα, φυστίκια), σε λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού) και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα. Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση του συνδυάστε αυτές τις τροφές με ένα ποτήρι φυσικό πορτοκάλι μιας και η βιταμίνη c δρα ως ενεργοποιητής του του σιδήρου και διευκολύνει την απορρόφηση του από τον οργανισμό. Εναλλακτικά μπορείτε και να συνδυάσετε οποιαδήποτε από τις τροφές που αναφέρθηκαν με ακτινίδιο, λεμόνι, πιπεριά που είναι πλούσια σε βιταμίνη c αντίστοιχα

Ποιες ομάδες Ατόμων πρέπει να αποφύγουν τη Νηστεία;

Άτομα με Διαβήτη
έγκυες ή γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού
Άτομα με οστεοπόρωση
Άτομα με σιδηροπενική αναιμία
Συμβουλές για Μείωση, Διατήρηση και Αύξηση Βάρους κατά τη Νηστεία
Για εσάς που θέλετε να μειώσετε το βάρος σας:

Αποφύγετε το τσιμπολόγημα και φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα
Καταναλώστε πάντα πρωινό
Καταναλώστε αρκετά θαλασσινά
Προσέξτε τις τροφές με υψηλή θερμιδική αξία όπως το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, τους ξηρούς καρπούς και το λάδι (σε περίπτωση που δε το έχετε κόψει)
Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης
Εσείς που θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας:

Ακολουθήστε τις προηγούμενες συμβουλές αλλά όχι τόσο αυστηρά. Μπορείτε να καταναλώσετε τροφές με υψηλή θερμιδική αξία αλλά με μέτρο. Αν αισθανθείτε ότι το παρακάνατε κάποια μέρα προσπαθήστε να ισορροπήσετε τις θερμίδες που καταναλώσατε αυξάνοντας τη φυσική σας δραστηριότητα. Για σνακ μπορειτε να καταναλώσετε λίγους ξηρούς καρπούς η λίγα αποξηραμένα φρούτα.

Και τέλος, για εσάς που είτε προσπαθούσατε να αυξήσετε το βάρος σας από πριν ή αποφασίσατε να ξεκινήσετε κατά τη Σαρακοστή:

Επενδύστε σε πυκνά θερμιδικά τρόφιμα όπως είναι το αβοκάντο οι ελιές, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρά τους
ΝΑ κάνετε πιο συχνά γεύματα 5-6
Εκμεταλλευτείτε τα smoothie που αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να προσθέσετε θερμίδες
Αποφύγετε το νερό πρίν και κατά τη διάρκεια των γευμάτων
Προσπαθήστε να συνδυάσετε την προσπάθεια με άσκηση αντιστάσεων που θα συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας και όχι απλά της λιπώδους
Αυτές ήταν κάποιες γενικές συμβουλές, αλλά μη ξεχνάτε πως είμαστε όλοι διαφορετικοί για αυτο και στην προσπάθειά μας καλό είναι να απευθυνθουμε σε έναν ειδικό για την περίπτωση μας και όχι απλά να ακολουθήσουμε γενικές οδηγίες.

Νηστεία και Γλυκό

Παρόλο που οι επιλογές μας είναι αρκετά περιορισμένες, μπορείτε ακόμα να καταναλώσετε γλυκά όπως:

φρούτα και Αποξηραμένα φρούτα
Χαλβάς (σιμιγδαλένιος, φαρσάλων ή μακεδονικός)
Χουρμάδες με κακάο
σπιτικές μπάρες δημητριακών
ζελέ (σπιτικό ή χωρίς ζελατίνη)
γλυκά του κουταλιού / μαρμελάδα (παραλλαγή με στέβια αν γινεται σπιτικα)
παστέλι
μουστοκούλουρα
σοκολάτα υγείας  healthstories.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: