22 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα – Πώς η απλή αναλογική γύρισε “μπούμερανγκ”


Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023. Η ήττα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και οι εσωκομματικές συζητήσεις άνοιξαν και επίσημα δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικό, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αλλαγές.

«Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του.

«Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμη τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότατα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και κυρίως τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη», τόνισε.

O Αλέξης Τσίπρας είχε φτάσει στην Κουμουνδούρου λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, και χωρίς να κάνει δηλώσεις αμέσως ανέβηκε στον 7ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν κάνει τη δήλωση για το αποτέλεσμα, προηγήθηκε σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Μιχάλη Καλόγηρου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη και Αλέκο Φλαμπουράρη. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν με αμηχανία τα αποτελέσματα, προσπαθώντας να καταλάβουν τι πήγε τόσο στραβά και η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία εκτοξεύτηκε στις 20 μονάδες. Αμίλητοι, ακόμη και βουρκωμένοι ήταν και οι υποστηρικτές του κόμματος έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου και στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο στην Κλαυθμώνος.

ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα

Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από τα γραφεία του κόμματος λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, μαζί με την σύζυγό του Μπέττυ Μπαζιάνα. Φίλοι του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο τον χειροκρότησαν και φώναξαν συνθήματα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χαιρετά κάποιους από αυτούς, και να μπαίνει στο αυτοκίνητό του για να φύγει, χωρίς να πει τίποτα στους δημοσιογράφους.

Η διαχείριση της ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που φέρεται να έχει συμφωνηθεί είναι ότι από τη Δευτέρα, ή το αργότερο την Τρίτη, θα αρχίσει μια σειρά συνεδριάσεων από τα όργανα του κόμματος και τον τόνο μάλλον θα δώσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να εκτιμηθεί τι πήγε λάθος και τι πρέπει να γίνει τώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθεί τι θα γίνει με την διερευνητική εντολή καθώς και η στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα. Στις εσωκομματικές συζητήσεις προφανώς θα επιχειρηθεί να αναλυθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν έπεισε ο ΣΥΡΙΖΑ το παραδοσιακό του ακροατήριο, δηλαδή όσους το ψήφισαν το 2019, χάνοντας 600.000 ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλή, καθώς έφτασε μόνο το 66,8% ενώ έχασε αρκετούς ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα.  Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γύρω στο 9% των ψηφοφόρων που μετακινήθηκε στο ΠΑΣΟΚ και 9% που μετακινήθηκε στη ΝΔ. 4,3% μετακινήθηκε στο ΚΚΕ, 3,% στην Ελληνική Λύση, 3,3% στο ΜέΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 είναι χωρίς αμφιβολία οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, και ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται ακόμη μεγαλύτερος, αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση του πρώτου απολογισμού τα ανεβασμένα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ σε σχέση με τις περασμένες εκλογές, καθώς και τον «παράγοντα» Ζωή Κωνσταντοπουλου, που έκανε την έκπληξη και παραλίγο να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και από το αποτέλεσμα προκύπτει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά της κυβέρνησης για να την μετατρέψει σε “ρεύμα νίκης και ελπίδας”, όπως στόχευε. Ακόμη και μετά την τραγωδία των Τεμπών, οι απώλειες της κυβερνητικής παράταξης φαίνεται ότι δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλα κόμματα.  Παράλληλα, φάνηκε ότι το αφήγημά του για προοδευτική διακυβέρνηση και τα σενάρια που έπεσαν στον δημόσιο διάλογο περί κυβέρνησης ηττημένων, ανοχής και ειδικού σκοπού, δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους υποψήφιους εταίρους, που σε κάθε ευκαιρία έριχναν «πόρτα» στον κ. Τσίπρα, ούτε όμως τους ψηφοφόρους. Από το εκλογικό αποτέλεσμα προκύπτει πλέον ότι τα μηνύματα που ήθελε να περάσει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση σχετικά με το σε ποιους απευθύνεται το «πρόγραμμα αλλαγής»,  είτε ήταν «θολά» είτε αποτυπώθηκαν ως «θολά» στη συνείδηση του εκλογικού σώματος.  Και φυσικά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα επικοινωνιακά λάθη και η έλλειψη ενιαίου πολιτικού λόγου στην προεκλογική περίοδο.

Καμία συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει ακόμη μια κάλπη μπροστά. Μια κάλπη που αναμένεται να στηθεί είτε στις 25 Ιουνίου – που πλέον είναι το επικρατέστερο σενάριο – είτε στις 2 Ιουλίου.   Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκόβουν κάθε τέτοια συζήτηση, με μέλη της «Ομπρέλας» να διαψεύδουν σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν.

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος με σχετική ερώτηση που δέχθηκε.   Σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους έξω από την Κουμουνοδούρου ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν ανακοινώθηκε πότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, ωστόσο, αν «στοιχημάτιζε» θα έλεγε ότι θα γίνει τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας και σημείωσε ότι θα συζητηθεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διερευνητική εντολή και η στρατηγική του κόμματος ενόψει των επόμενων εκλογών.

Όλα τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στον Αλέξη Τσίπρα που σε πρόσφατη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στους «Πρωταγωνιστές» σχετικά με τις συνέπειες μιας ήττας είχε δώσει μια απάντηση που είχε προκαλέσει αίσθηση. Είχε σχολιάσει ότι σε οποιαδήποτε δουλειά αν κάνει κάποιος λάθος θα έχει κυρώσεις, όμως «οι δημοσκόποι ό,τι και να πουν, δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε». «Ένας πολιτικός άμα χάσει με έξι μονάδες θα έχει κυρώσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Ε βέβαια θα έχει κυρώσεις, προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου… Την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει» είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παγίδα» η απλή αναλογική για τον ΣΥΡΙΖΑ

Φαίνεται ότι η απλή αναλογική την οποία έφερε και «πίστεψε» ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε περισσότερη ζημιά στον ίδιο και όχι στη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει και τελικά του έσκασε σαν “βόμβα” στα χέρια, καθώς φαίνεται πως δεν είχε λάβει υπόψη τον παλμό της κοινωνίας και δεν κατάφερε να προχωρήσει στις απαραίτητες διεργασίες με τα μικρότερα κόμματα της κεντροαριστεράς προκειμένου να γίνει ο κύριος εκφραστής του χώρου.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ποιο θα είναι το αφήγημα για την επόμενη μέρα. Και δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, διότι αυτό πρέπει να καθοριστεί, να συναποφασιστεί, αφού πρέπει να συζητηθεί πρώτα, δηλαδή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τι είναι αυτό που οδήγησε στην πολύ βαριά εκλογική ήττα», είπε στην εκλογική βραδιά του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Όσον αφορά για το τι έφταιξε, απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς για να σας το πω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό το μέγεθος της ήττας, δεν το περίμενα. Δεν είμαι σε θέση να σας το πω. Εγώ δεν μετέχω στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς περιμένω να δω πως θα συγκληθούν, τι θα συζητήσουν και ποια θα είναι η στόχευση».

«Η απλή αναλογική λειτούργησε με έναν τρόπο που δημιούργησε διασπορά στον αριστερό χώρο» τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενώ συμπλήρωσε ότι η άρνηση των κομμάτων να των αριστερών και προοδευτικών να μπουν σε λογική απλής αναλογικής για μια προοδευτική διακυβέρνηση, ενίσχυσε αυτή την πορεία, όπως αποτυπώθηκε», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Action 24 έκανε λόγο για στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής.

«Νομίζω ότι εμείς αυτό που προτείναμε που ήταν η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας επί της ουσίας δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες για μία σειρά από λόγους. Όπου κύριος λόγος ήταν ότι δεν είχαν γίνει κοινωνοί αυτής της πρότασης τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα που απευθυνόταν αυτή η πρόταση. Επομένως οι συμπολίτες μας πείστηκαν από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι σε σχέση με τα πολιτικά ζητήματα. Σε σχέση με την πρόταση του για αυτοδυναμία», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν ήταν λάθος η απλή αναλογική, είπε: «Όχι. Όχι δεν ήταν λάθος. Ήταν τακτικά λάθος και δικό μας για την κατάλληλη στιγμή, από την στιγμή που οι συμπολίτες μας δεν μπορούσαν να το αποδεχτούν. Αλλά κυρίως νομίζω ότι εκτός από τη δική μας αν θέλετε πρόταση έπρεπε να υπάρχει αποδοχή και από τα άλλα προοδευτικά κόμματα». 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: