22 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή


Έτοιμος για επιστροφή της διερευνητικής εντολής, που μόλις έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών στις 25 Ιουνίου. Τα επόμενα βήματα

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα παρέλαβε σήμερα το πρωί από τον Πρόεδρο της Βουλής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκκίνησε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναθέτοντας την πρώτη στη Νέα Δημοκρατία, που δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της συντηρητικής παράταξης δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει το απόγευμα την εντολή και χαρακτήρισε ως «βήμα ωριμότητας για τη Δημοκρατία» τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος έκρινε αδύνατη την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης βάσει του εκλογικού αποτελέσματος και μίλησε για την προσπάθειά του να «συμπτύξουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες» διαδικασίες.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της απλής αναλογικής, επειδή αν είχε εφαρμοστεί αυτό το σύστημα η Ν.Δ. «θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με περισσότερες από 170 έδρες».

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», είπε.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία στη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, «πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια οι εντολές θα ανατεθούν στις επόμενες σε δύναμη κοινοβουλευτικές δυνάμεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, που επίσης αναμένεται να την επιστρέψουν.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια των επαναληπτικών εκλογών, η ΠτΔ θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: