3 Μαΐου 2023

Άνοια: Η εφαρμογή που μπορεί να την ανιχνεύσει σε λιγότερο από 5′

 

Ένα νέο τεχνολογικό application αλλάζει τα δεδομένα της έγκαιρης διάγνωσης διαταραχών, όπως η άνοια και η νόσος Πάρκινσον, διακρίνοντας τα πρώιμα σημάδια σε ελάχιστο χρόνο

Οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν και να διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητά μας όσο και τη διάγνωση διάφορων ασθενειών. Ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για τάμπλετ και κινητά από τους ερευνητές του υγειονομικού συστήματος Northwestern Medicine, η οποία θα μπορούσε να γλιτώσει χρόνο και κόπο όσων υποβάλλονται σε διάφορες εξετάσεις, μαζί και τη γρήγορη διάγνωση της άνοιας και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Όπως αναφέρουν, τα συνολικά περισσότερα από 50 διαγνωστικά τεστ δίνουν τα αποτελέσματα μέσα σε 5 μόλις λεπτά. Αυτά καλύπτουν εξετάσεις νοητικής, κινητικής, αισθητηριακής και συναισθηματικής κατάστασης, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα πρώιμα σημάδια μέσα από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

«Το πρόβλημα στην κλινική περίθαλψη σήμερα είναι ότι κανείς δεν έχει χρόνο για μακροχρόνιες εξετάσεις για τα πάντα. Yπάρχει, δηλαδή ανάγκη για αρκετά πιο σύντομες εξετάσεις» αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής της μελέτης Richard Gershon, αντιπρόεδρος έρευνας στο τμήμα ιατρικών κοινωνικών επιστημών της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Η εφαρμογή ονομάζεται NIH Toolbox® V3 και είναι ήδη διαθέσιμη στις ΗΠΑ στο Apple Store. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει καλύπτουν την ανάγκη για πρώιμη διάγνωση διαφορετικών πεδίων, από την εύρεση κάποιας νοητικής διαταραχής στην προσχολική ηλικία μέχρι τους ηλικιωμένους που ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους.

Προεκτείνονται όμως και στο ερευνητικό πεδίο: «Τμήματα της εφαρμογής χρησιμοποιούνται ήδη στο ερευνητικό κέντρο Northwestern για την ανίχνευση της άνοιας. Παράλληλα, οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη μιας αυτόνομης έκδοσης της εφαρμογής, που θα χρησιμοποιείται από τους ασθενείς στην αίθουσα αναμονής ακριβώς πριν από την επίσκεψή τους. Στόχος είναι τα αποτελέσματα να αποστέλλονται απευθείας στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους» προσθέτει η δρ. Julie Hook, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικών κοινωνικών επιστημών στο Feinberg και product manager της εφαρμογής.

Μια εργαλειοθήκη νέων δυνατοτήτων

Αρχικά, το Toolbox λειτουργούσε σε μορφή ιστοτόπου που αναπτύχθηκε το 2012 για τους ερευνητές, με σκοπό την αποτελεσματική συλλογή τυποποιημένων δεδομένων και τη βελτίωση της εγγραφής σε μελέτες. Το αυξημένο ενδιαφέρον, όμως, για κλινική εφαρμογή από ψυχολόγους και ιατρούς οδήγησε στην ανάπτυξη της εφαρμογής, με την προηγούμενη έκδοσή της να έχει ήδη αξιοποιηθεί από 3.000 ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα χρήσιμη στάθηκε και στην εκτίμηση των ατόμων με μακρά COVID, καθώς και σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών της όσφρησης, όπου το οσφρητικό τεστ της εφαρμογής θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.

«Οι γνωστικές δοκιμασίες της εφαρμογής είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τον έλεγχο της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών της κλινικής Neuro-COVID-19 που ταλαιπωρούνται από “ομίχλη εγκεφάλου”, τη δυσκολία δηλαδή στη συγκέντρωση που παρατηρείται μετά τη νόσηση με κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία, την εκπαίδευση και άλλα δημογραφικά στοιχεία, επιτρέποντάς μας να ενημερώσουμε άμεσα τους ασθενείς μας για την απόδοσή τους και για το αν μπορούν να επωφεληθούν από τη γνωστική αποκατάσταση» σημειώνει ο δρ Igor Koralnik, επικεφαλής της νευρολοιμώδους νόσου και της παγκόσμιας νευρολογίας στο Feinberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: