3 Μαΐου 2023

Oστεοαρθρίτιδα: Καινοτόμος ενέσιμη θεραπεία μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο

 Στη μείωση της φλεγμονής και στην αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου στοχεύει η καινοτόμος ενέσιμη κυτταρική θεραπεία για την ίαση της οστεοαρθρίτιδας, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Wake Forest Institute for Regenerative Medicine.

«Εάν δεν κατανοήσουμε καλύτερα το τι οδηγεί στην έναρξη και την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, δεν θα έχουμε στη διάθεσή μας μια αποτελεσματική θεραπεία. Γι’ αυτό, εξετάσαμε αρχικά τις δυσλειτουργίες των αρθρώσεων, συγκρίναμε αυτές τις διαδικασίες με λειτουργικές αρθρώσεις και χρησιμοποιήσαμε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουμε μια ανοσοθεραπεία» εξήγησε σχετικά με τη μεθοδολογία η επικεφαλής συγγραφέας Johanna Bolander.

Η ανατομία των αρθρώσεων

Κάθε άρθρωση περιβάλλεται από αρθρική μεμβράνη, ένα συνδετικό ιστό που επενδύει την εσωτερική επιφάνεια της άρθρωσης. Αυτή η μεμβράνη προστατεύει την άρθρωση, εκκρίνοντας ένα λιπαντικό υγρό γεμάτο με κυτταρικά στοιχεία, που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος και την εκτέλεση της κίνησης χωρίς τριβές.

Στις υγιείς αρθρώσεις, όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός, το σώμα επιστρατεύει τα φλεγμονώδη κύτταρα στο σημείο του τραυματισμού για να συμβάλουν στον καθαρισμό των κατεστραμμένων ιστών. Όταν όμως οι αρθρώσεις πλήττονται από την οστεοαρθρίτιδα, ένας τραυματισμός οδηγεί σε φλεγμονή του αρθρικού υμένα και βλάβη του χόνδρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια φλεγμονή στους γύρω ιστούς, που μεταφράζεται σε πόνο, πρήξιμο, που συχνά εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα πειράματα των ερευνητών

Γι’ αυτό, η μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, έθεσε ως στόχο να φτάσει στην πηγή του προβλήματος, που παρεμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης: «Αξιολογήσαμε εάν η συγκέντρωση των κυττάρων στο περιεχόμενο του αρθρικού υγρού δεν έχει την ικανότητα να συμβάλει στη λειτουργική αποκατάσταση των ιστών ή αν υπάρχει κάτι στο περιβάλλον που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους» διευκρινίζει ο ερευνητής δρ. Gustavo Moviglia.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ερευνητική ομάδα απομόνωσε κύτταρα από το αρθρικό υγρό ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, διαχωρίζοντάς τα από το υγρό για να τα εξετάσει ξεχωριστά, αλλά και με την παρουσία του υγρού.

Όπως διαπίστωσαν, όταν ήταν διαχωρισμένα από το υγρό, τα κύτταρα είχαν την ικανότητα να υποβάλλονται σε διεργασίες που απαιτούνται για τη λειτουργική αποκατάσταση των ιστών. Όταν όμως πρόσθεσαν ένα μικρό ποσοστό του υγρού πίσω στην κυτταροκαλλιέργεια, οι ικανότητες των κυττάρων ήταν περιορισμένες γεγονός που υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο οστεοαρθριτικό περιβάλλον τα σταματά και παίζει μεγάλο ρόλο.

Με βάση αυτά τα ευρήματα και τα όσα είναι γνωστά για τη λειτουργική αποκατάσταση των ιστών, σχεδιάστηκε μια κυτταρική θεραπεία που μπορεί να υπερβεί το φλεγμονώδες περιβάλλον και να αναγεννήσει το χόνδρο.

«Τα ενεργοποιημένα ανοσοκύτταρα του χόνδρου που στοχεύουν στη φλεγμονή, σε συνδυασμό με τα προγονικά κύτταρα βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών. Είναι πραγματικά μια δυναμική επικοινωνία μεταξύ αυτών των δύο κυτταρικών πληθυσμών που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», εξήγησε από πλευράς του ο δρ. Anthony Atala, ανώτερος συγγραφέας και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου.

Ο κυτταρικός αυτός συνδυασμός οδηγεί σε ταυτόχρονη θεραπεία πολλών από τις πτυχές που εμπλέκονται στην οστεοαρθρίτιδα, όπως τη φλεγμονή, την αποικοδόμηση του χόνδρου και την υποχόνδρια σκλήρυνση.

Η δοκιμή της θεραπείας μάλιστα σε προκλινικό μοντέλο είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχει την ικανότητα να αναστρέφει τη βλάβη του χόνδρου στον αρθρικό υμένα και να μειώνει τη φλεγμονή. Οι ασθενείς παρουσίασαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ικανότητα συμμετοχής σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και μειωμένο πόνο μετά τη θεραπεία.

 ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: