3 Ιουνίου 2023

Έντερο: Τρία αναπάντεχα σημάδια που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα

 

Θα μπορούσε ένα σπυράκι ή το στρες να πυροδοτούνται από την κακή κατάσταση της υγείας του εντέρου; Ανακαλύψτε τα «αθώα» σημάδια που συνδέονται με προβλήματα του εντέρου

 Έχει ήδη αποδειχτεί επιστημονικά ότι ο εγκέφαλος και το έντερο συνδέονται, με έναν μηχανισμό που περιγράφεται ως άξονας εντέρου εγκεφάλου και εκφράζει ένα δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο όργανα. Από αυτή και μόνο τη λειτουργία μπορούμε να καταλάβουμε ότι, όταν το έντερο δε λειτουργεί ορθά, ο οργανισμός μας θα μας προειδοποιήσει με ποικίλους τρόπους.

Κάποια από τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τις εντερικές διαταραχές είναι η διάρροια και οι κράμπες στο στομάχι. Υπάρχουν, όμως, και άλλα γενικότερα γνωρίσματα του οργανισμού, που οφείλονται στις δυσλειτουργίες του εντέρου. Η Λονδρέζα διαιτολόγος Anna Pettit με εξειδίκευση στην υγεία του πεπτικού αποκαλύπτει τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής μας και να είναι ενδεικτικά της διαταραγμένης υγείας του εντέρου.

Φούσκωμα και αέρια 

Ο μέσος άνθρωπος έχει εντερικά αέρια περίπου 40 φορές την ημέρα, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Guts UK. Παρόλα αυτά, εάν το φαινόμενο εντείνεται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, γι’ αυτό θα μπορούσε να ευθύνεται κάποια διαταραχή στη διάσπαση της τροφής.

Εκτός από τη δυσανεξία σε τρόφιμα, όπως στη λακτόζη, το έντονο φούσκωμα που συχνά συνδυάζεται με άλλα ενοχλητικά συμπτώματα του εντέρου, όπως οι διάρροιες ή δυσχρωμίες στα κόπρανα, θα μπορούσε να οφείλεται σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Εάν εμφανίζετε επίμονο φούσκωμα ή εάν αυτό συνοδεύεται από ξαφνική απώλεια βάρους, κοιλιακό πόνο ή διάρροια, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γαστρεντερολόγου.

Διαταραχές διάθεσης

Επιστρέφοντας στη θεωρία του άξονα εγκεφάλου – εντέρου, πολλά μπορούν να εξηγηθούν αναφορικά με τις ψυχικές διαταραχές, όταν το έντερο δε λειτουργεί σωστά. Σύμφωνα με την ειδικό, οποιαδήποτε διαταραχή κατά μήκος του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, δηλαδή μια ανισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών στο έντερο, θα μπορούσε να πυροδοτήσεια αγχώδεις διαταραχές, ακόμη και επεισόδια κατάθλιψης.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το έντερο παρέχει περίπου το 95% της σεροτονίνης του σώματος – της ορμόνης που επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Δερματικά προβλήματα 

Μας προκαλεί τελικά η σοκολάτα σπυράκια; Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών ενοχοποιούνται συχνά για τα δερματικά προβλήματα, καθώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να εμφανιστεί η ακμή.

Με λίγα λόγια, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, υπάρχει και ο άξονας εντέρου-δέρματος. Όπως επισημαίνει η ειδικός, πολλές δερματικές παθήσεις έχουν την εξήγησή τους στις διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος.

 ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: