5 Ιουνίου 2023

To KKE για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

«Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα 'τα κέρδη τους ή οι ζωές μας'. Ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν 'κροκοδείλια δάκρυα' για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στη συνέχιση, κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πόλεμου ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Είναι οι ίδιοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του Περιβάλλοντος. Είναι οι ίδιοι που το μετατρέπουν σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και σε ευκαιρία για να 'εμπορευθούν' και τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους.

Αυτή τη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την 'Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία' προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ βαφτίζει 'πράσινο' το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πυρηνική ενέργεια, ενώ στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, γενικεύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης» προστίθεται στην αναοίνωση.

«Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, συνέβαλλαν για να 'απελευθερωθούν' τα επιχειρηματικά σχέδια των ομίλων από κάθε ουσιαστικό έλεγχο, με τις fast track διαδικασίες προς όφελος κυρίως του κατασκευαστικού, τουριστικού κεφαλαίου και των 'πράσινων' ομίλων.

Την ίδια ώρα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνουν το βαρύ κόστος της 'πράσινης μετάβασης', ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι 'πράσινοι επενδυτές' της απελευθερωμένης ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής 'πράσινου' εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.

«Την ίδια στιγμή η περιβόητη 'αναβάθμιση' της πολιτικής προστασίας, με τη δημιουργία αρμόδιου υπουργείου, αποδεικνύεται χωρίς αντίκρυσμα» προσθέτει η ανακοίνωση, αναφέροντας, ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα «η Πυροσβεστική και η Δασική υπηρεσία υποχρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 30% των αναγκών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, ενώ τα μέσα, ιδιαίτερα τα επίγεια, είναι το 1/3 των αναγκαίων».

«Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας: Την εργατική εξουσία, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Στο σοσιαλισμό λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού» τονίζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διέξοδο, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και ύστερα εμπορεύεται την 'προστασία του'.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά ενάντια την εκμετάλλευση του Περιβάλλοντος, ενάντια σε κάθε σχέδιο και πολιτική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της, που επιδεινώνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και των δασών, ενάντια στην - πανάκριβη για το λαό αλλά κερδοφόρα για τους ομίλους - 'πράσινη' ενέργεια.

Βρίσκεται σταθερά μπροστά στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα και στο δυνάμωμα της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου που βρίσκονται απέναντι στις δικές τους ανάγκες».

Στις 25 Ιούνη, πολλοί περισσότεροι μπορούν και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στην κάλπικη αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών που θα προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική της 'πράσινης μετάβασης' και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας των ομίλων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: