19 Αυγούστου 2023

πρήξιμο (οίδημα) στα κάτω άκρα

 Πρησμένα πόδια (οίδημα)  : Πιθανά αίτια και τί πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση τους

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρήξιμο (οίδημα)  στα κάτω άκρα που μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο πόδια, να εντοπίζεται στο σφυρό, μέχρι το γόνατο ή και σε όλο το σκέλος.

Το οίδημα αυτό προκαλεί δυσφορία, πόνο, δυσκολία στο περπάτημα αλλά και στην ορθοστασία και σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν φυσαλίδες, φλύκταινες, δερματίτιδες, και από λύση της συνέχειας του δέρματος μικρές πληγές και τέλος έλκη.

Τα αίτια του οιδήματος είναι πολυπαραγοντικά και αφορούν και άλλα συστήματα πλην των φλεβών. Έτσι λοιπόν στην αναζήτηση αυτών χρειάζεται μεθοδικότητα και λήψη καλού ιστορικού.

Πιθανά αίτια του οιδήματος των κάτω άκρων είναι:

Ακινησία / ορθοστασία: Η καθιστική ζωή μειώνει το ροή του αίματος στα πόδια και προκαλεί οίδημα. Αντίστοιχα, η πολύωρη ορθοστασία μειώνει τις συσπάσεις των μυών στα πόδια, γεγονός που επίσης επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος. Προκαλείται  οίδημα και στα δύο κάτω άκρα.  Συνήθως υποχωρεί μόνο του ,μετά από ανάπαυση  και  ανάρροπη θέση (ανύψωση)   των κάτω άκρων.

Τραυματισμός: Αν το πόδι σας έχει πρηστεί μετά από κάποιον τραυματισμό ή θλάση (διάστρεμμα)  , τότε έχει προκληθεί βλάβη στον ιστό που συνδέει τα οστά του αστραγάλου. Αν νιώθετε έντονο πόνο, μιλήστε με τον γιατρό σας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η περιοχή πρήζεται καθώς γεμίζει με αίμα, για να θεραπευτεί πιο γρήγορα. Συνήθως  πρόκειται για οίδημα σε ένα μόνο κάτω άκρο  και υποχωρεί με την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Εγκυμοσύνη: Τα πόδια μπορούν να πρηστούν κατά την εγκυμοσύνη και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το σώμα κάνει κατακράτηση νερού. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί πρόβλημα, εκτός από το ότι μπορεί να γίνει λίγο άβολο. Αν, όμως  το οίδημα  στα πόδια εμφανίστηκε αιφνίδια και  συνοδεύεται από πονοκεφάλους, ναυτία, δύσπνοια  ή πόνους στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας για να προλάβετε οποιαδήποτε πιθανή συνέπεια.

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια : Οι βαλβίδες στις φλέβες μας, που ελέγχουν  το αίμα  να μην  κυλάει ανεξέλεγκτα (και να υποκύπτει στην δύναμη της βαρύτητας), μπορεί να υποστούν βλάβη και να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με το πέρασμα του χρόνου, ως φυσική φθορά του οργανισμού, αλλά και αν καθόμαστε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αίμα  δεν επιστρέφει στην καρδιά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα πόδια και να προκαλεί πρήξιμο (οίδημα) . Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν οι κιρσοί στα κάτω άκρα.

Θρόμβωση: Εάν το πρήξιμο εκδηλώνεται μόνο στο ένα πόδι, είναι πιθανό να οφείλεται σε θρόμβο αίματος. Άλλα συμπτώματα είναι επίσης η θερμότητα και το κοκκίνισμα του ποδιού. Όταν σχηματίζεται θρόμβος στις φλέβες, είναι πιθανό να αποκολληθεί και να φτάσει μέσω τους αίματος στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Φάρμακα: Το πρήξιμο των αστραγάλων ή των ποδιών μπορεί να είναι παρενέργεια φαρμάκων, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αντισυλληπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, καθώς και κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Περιγράψτε τα συμπτώματα στον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει άλλα φάρμακα, να αλλάξει τη δοσολογία ή να σας συστήσει κάποιο διουρητικό.

Πρόβλημα σε κάποιο σπλαγχνικό  όργανο: Τα προβλήματα στη λειτουργία βασικών οργάνων, προκαλούν συσσώρευση αίματος και άλλων υγρών στα αγγεία και τους ιστούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι πιθανό σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, νεφροπάθειας ή ηπατικής νόσου. Το οίδημα δεν περιορίζεται μόνο στα πόδια αλλά παρατηρείται και σε άλλα σημεία, όπως στα χέρια ή το πρόσωπο.

  1. Καρδιακή ανεπάρκεια: Όταν η καρδιά μας δεν στέλνει το αίμα όπως πρέπει, τότε είναι πιθανό να συσσωρευτεί στα πόδια. Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δυσκολεύονται να ξαπλώσουν και η καρδιά τους μπορεί να χτυπάει με γρήγορους ή ασυνήθιστους ρυθμούς, μερικές φορές προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
  2. Νεφρική νόσος: Τα νεφρά μας φιλτράρουν τοξίνες από το αίμα και αν δεν δουλεύουν σωστά (πολλές φορές λόγω παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση), μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών.
  3. Ηπατική νόσος :Αν πάσχετε από ηπατίτιδα ή αν καταναλώνετε πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι σας αναγκάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές βλάβες. Αυτό προκαλεί την κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και στα πόδια.
  4. Λεμφικό οίδημα από ανεπάρκεια των λεμφαγγείων ή από καταστροφή αυτών ή αφαίρεση λόγω επεμβάσεων.

Υπάρχει, επομένως,  ένα σύνολο αιτιών που προκαλούν οίδημα των κάτω άκρων και θα πρέπει να αποκλεισθούν μερικά ,έτσι ώστε να καταλήξουμε στο κατάλληλο αίτιο.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει  θεραπεία του υποκειμένου προβλήματος αλλά και γενικότερα μέτρα καταπολέμησης των οιδημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις  συνιστάται μη φαρμακευτική αντιμετώπιση με  την  χρήση ελαστικών καλτσών, το χειρομασάζ, το λεμφομασάζ, την  ανάρροπη θέση των σκελών, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της  άσκησης , τις  αποιδηματικές κομπρέσσες με διάλυμα αλουμινόνερου και κρύου νερού , ανάλογα με την αίτιο του οιδήματος..nikosfountas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: