19 Αυγούστου 2023

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητο ποτέ – Δεν είναι οι τοξίνες από το πλαστικό!

 μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι, όλοι έχουμε ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητό μας. Εξάλλου, όταν το όχημα είναι ζεστό επειδή έξω έχει αφόρητη ζέστη, μας προκαλεί δίψα και θέλουμε να πιούμε νερό. Ποιος είναι ο κίνδυνος εδώ;

Ένα μπουκάλι νερό που μένει στον ήλιο όλη μέρα μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο δεν είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό για να σβήσει τη δίψα σας. Επιπλέον, δεν πρέπει να αφήνετε κάποιο μπουκάλι με νερό για πολύ μέσα στο αυτοκίνητό σας, αλλά ούτε και να το ξαναγεμίζετε με νερό. Φυσικά για τις τοξίνες που απελευθερώνονται από τη ζέστη στο νερό ήδη τις γνωρίζετε.

Ποιος είναι ο απροσδόκητος κίνδυνος; Δεν είναι αυτός που νομίζετε

Γνωρίζουμε ότι η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη απελευθερώνει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.

Όταν όμως θερμαίνεται, το υλικό αυτό απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ωστόσο υπάρχει και ένας πιο επικίνδυνος λόγος για να μην αφήνετε, ποτέ μα ποτέ, ένα μπουκάλι νερό στο κάθισμα: Θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά!

Το νερό μπορεί να προκαλέσει φωτιά και μπορεί να συμβεί λόγω του στρογγυλού σχήματος του μπουκαλιού. Σε μια ζεστή μέρα, ο ήλιος καίει από το παράθυρο και διαπερνά μέσα από το γεμάτο μπουκάλι νερό. Σαν μεγεθυντικός φακός, το νερό μέσα στο μπουκάλι συγκεντρώνει το φως και τη θερμότητά του. Το σημείο στο κάθισμα όπου εστιάζονται οι ακτίνες μπορεί να ζεσταθεί αρκετά ώστε να προκαλέσει φωτιά.

Και εδώ δεν μιλάμε υποθετικά. Σε ένα βίντεο στο Facebook από το Idaho Power, η τεχνικός μπαταριών σταθμών Dioni Amuchastegui αναφέρει τι του συνέβη.

Ο Amuchastegui καθόταν στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του και έτρωγε μεσημεριανό, όταν παρατήρησε καπνό μέσα. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, συνειδητοποίησε ότι το σημείο φωτός κάτω από το μπουκάλι του νερού του είχε αρχίσει να παίρνει φωτιά. «Ήταν τόσο ζεστό που μπορούσε να πιάσει φωτιά το κάθισμα». Σίγουρα, η υπερβολική ζέστη άφησε δύο μικρά σημάδια καψίματος και ευτυχώς, το παρατήρησε πριν προλάβει να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, παίρνετε το μπουκάλι νερό μαζί σας αντί να το αφήνετε σε ένα αυτοκίνητο που υπερθερμαίνεται κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να το κρατήσετε μέσα, βάλτε το κάτω από ένα κάθισμα.

Τέλος να θυμάστε πώς είναι προτιμότερο να παραμένετε ενυδατωμένοι με διάφορους τρόπους αντί να αφήνετε ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητό σας..oloygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: