26 Σεπτεμβρίου 2023

Tι συμβαίνει στο μικροβίωμα του εντέρου σας όταν πίνετε αλκοόλ, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους


 Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό μπορεί να θεωρηθεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το να πίνεις ένα κοκτέιλ κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς και τον κύκλο του ύπνου σου, τι γίνεται με τη συζήτηση γύρω από την μπύρα που βελτιώνει την υγεία του εντέρου σου; Και τι γίνεται αν απλώς απολαμβάνετε μια περιστασιακή βραδινή έξοδο;

«Οι άνθρωποι πάντα θέλουν να ξέρουν, τι κάνει το αλκοόλ στο μικροβίωμα του εντέρου μου;» λέει ο γαστρεντερολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Will Bulsiewicz, M.D., σε ένα πρόσφατο βίντεο στο Instagram. “Λοιπόν, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για το έντερό μας”.

Αλκόολ και έντερο 

Ο Δρ Andrew Huberman, νευροεπιστήμονας και οικοδεσπότης του The Huberman Lab, εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα προκαλούν διαταραχή στο λεγόμενο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι αποστειρωτής. Το αλκοόλ σκοτώνει τα βακτήρια και δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το ποια βακτήρια σκοτώνει. Έτσι, όταν πίνουμε, το ποτό είναι πιθανό να σκοτώσει και τα καλά εντερικά βακτήρια. Ενώ γνωρίζουμε ότι ένα υγιές μικροβίωμα είναι σημαντικό για την πέψη, αυτή δεν είναι η μόνη δουλειά του και η διαταραχή των βακτηρίων του εντέρου με το αλκοόλ έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις.

Το μικροβίωμα βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, επικοινωνεί με τον εγκέφαλό για να αυξήσει την απελευθέρωση ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και να ρυθμίσει τη διάθεσή θετικά.

Ταυτόχρονα, το συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ. Όταν διασπά τις ενώσεις, απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες. «Ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο ήπαρ είναι προφλεγμονώδης. Έτσι, αυξάνει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών», εξηγεί ο Δρ Huberman.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το έντερο δεν μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο για να παράγει αυτές τις «ορμόνες τις χαράς», γεγονός που εξηγεί τη χαμηλή διάθεση μετά το ποτό ή το «άγχος». Και το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα που προέρχεται από ένα διαταραγμένο μικροβίωμα σημαίνει επίσης ότι το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή που εμφανίζεται όταν μεταβολίζει το αλκοόλ.

Ο άξονας ή η σύνδεση εντέρου-ήπατος-εγκεφάλου είναι τόσο ισχυρός που οι ερευνητές αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του αλκοολισμού μέσω του εντέρου. Μελέτη του 2020 στο Journal Of Clinical Medicine διαπίστωσε ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας του εντέρου θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την ανακούφιση της εξέλιξης της νόσου από το αλκοόλ.

Από τη θετική πλευρά, αυτό δείχνει την πιθανότητα ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθηθούν με την αναπλήρωση της μικροχλωρίδας του εντέρου,

Η υποστήριξη του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αδιαθεσία που σχετίζεται με το έντερο και το hangover. Με άλλα λόγια, φρόντισε να έχεις αυτά τα μικροχλωρίδια του εντέρου υγιή το συντομότερο δυνατό. Ή ακόμα και πριν πιεις, έχε αυτά τα εντερικά μικροχλωρίδια υγιή».

Ενώ όλοι θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία του εντέρου μας κάθε μέρα, είναι σαφές ότι η προσοχή σε αυτήν μετά το ποτό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για να μπορέσεις πραγματικά να ξεπεράσεις μια μεγάλη βραδιά ποτού, αξίζει να ανταλλάξεις το συνηθισμένο hangover brunch με ένα πρωινό με γιαούρτι και προβιοτικά συμπληρώματα.healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: