14 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για τις μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο: 20.000 Λίβυοι περιμένουν να ταξιδέψουν προς Κρήτη

 Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο, καθώς μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

"Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν φυσιολογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών" δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο "όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών".

Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

"Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις" σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης. 

  Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την εφημερίδα..thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: